Γιάννης – Φοίβος Μπότος

Γιάννης – Φοίβος Μπότος – (2018/2023)


Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2000 στην Αθήνα και αγωνίζεται σαν κεντρικός και επιθετικός μέσος. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Διάνα Ηλιούπολης αλλά μεταπήδησε άμεσα στην ΑΕΚ το 2008 σε ηλικία μόλις 8 ετών, πιθανόν με την μεσολάβηση του γνωστού μάνατζερ Κώστα Μπότου (μέλος της εταιρείας Axia Sports Management) που είναι θείος του και μάνατζερ του μέχρι και σήμερα.
Μετά την σεζόν 2017-18, κατά την οποία σαν μέλος της ομάδας Κ-20 είχε 24 συμμετοχές με 5 γκολ, κλήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018 από τον τότε Τεχνικό Διευθυντή Νίκο Λυμπερόπουλο να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο μαζί με άλλους αθλητές της ακαδημίας όπως οι Γκίνης, Χατζηεμμανουήλ, Σταμούλης και Τσιβελεκίδης.
Στην επόμενη σεζόν 2018-19 συνέχισε να αγωνίζεται και με την ομάδα Κ-19 στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα της Super League έχοντας 16 συμμετοχές και 3 γκολ. Επίσης, λόγω της συμμετοχής της ΑΕΚ στους Ομίλους του Champions League, αγωνίστηκε και στο Youth League της UEFA, την κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική αναπτυξιακή διοργάνωση, έχοντας 5 συμμετοχές και 1 γκολ ενώ η ομάδα είχε άσχημα αποτελέσματα και κακή παρουσία. Με την πρώτη ομάδα δηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα της ΑΕΚ σαν «γηγενής» (homegrown) χωρίς να καταγράψει συμμετοχή. Είχε 5 συμμετοχές μόνο στις αρχικές φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδας με το ντεμπούτο του να γίνεται στις 12 Οκτωβρίου 2018 στη νίκη με 2-1 επί της Λαμίας. Στις 31 Οκτωβρίου 2018, στην εκτός έδρας νίκη με 0-4 επί του Απόλλωνα Λάρισας για τον ίδιο θεσμό, πέτυχε το μοναδικό του γκολ του με την φανέλα της ΑΕΚ γράφοντας ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος γεννημένος μετά το 2000 παίκτης που σκόραρε.
Στην επόμενη σεζόν 2019-20 έκανε και το ντεμπούτο του στην Super League, στις 19 Ιανουαρίου 2020 στην εντός έδρας νίκη της «Ένωσης» με 3-0 επί της ΑΕΛ, αντικαθιστώντας στο 68’ τον σκόρερ του δεύτερου γκολ Νέλσον Ολιβέϊρα. Είχε άλλη μια συμμετοχή στην Super League στην ίδια χρονιά και άλλη μία στην επόμενη περίοδο 2020-21 όπου είχε επίσης και μια ολιγόλεπτη συμμετοχή στην εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί της Ζόρια για το Europa League . Είχε καταγράψει συνολικά 9 συμμετοχές με 1 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, όταν στις 30 Δεκεμβρίου 2020 παραχωρήθηκε στην Ολλανδική Γκόου Αχέντ Ιγκλς με τη μορφή δανεισμού για 1,5 χρόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Η ΑΕΚ διατήρησε ένα μεγάλο ποσοστό μεταπώλησης ενώ παράλληλα επέκτεινε το συμβόλαιο του που έληγε το 2022 μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Στην Ολλανδία, με το περιβάλλον να είναι ιδανικό για νεαρούς παίκτες, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, πρώτα στην Β’ Κατηγορία όπου στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21 με 21 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ βοήθησε σημαντικά την ομάδα του να ανέβει στην Α’ Κατηγορία. Συνέχισε σε ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2021-22 στην Α’ Κατηγορία με 22 εμφανίσεις και 3 γκολ για το Πρωτάθλημα και 3 εμφανίσεις με 1 γκολ για το Κύπελλο. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του δεν αποδείχθηκαν τελικά αρκετές για να ενεργοποιήσει η Ολλανδική ομάδα την οψιόν αγοράς του με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2022. Με στόχο να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ της, πήγε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή Ματίας Αλμέϊδα χωρίς όμως να τα καταφέρει τελικά. Ήταν πλέον μονόδρομος ο νέος δανεισμός καθώς έβλεπε σαν πισωγύρισμα την ένταξη στην Β’ ομάδα και την συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Super League 2. Το καλό όνομα που είχε καταφέρει να φτιάξει στην Ολλανδία, τελικά του έδωσε τη δυνατότητα να πάει δανεικός στη μόνιμη πρωταθλήτρια Μολδαβίας Σερίφ Τίρασπολ με συμμετοχές μέχρι και στους Ομίλους του Champions League όπου αγωνιζόταν και ο πρώην Κιτρινόμαυρος γκολκίπερ Γιώργος Αθανασιάδης. Έγινε επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2024 και η συμφωνία με τον σύλλογο της Μολδαβίας αφορούσε τον μονοετή δανεισμό του Μπότου με οψιόν αγοράς έναντι 1 εκ.€ το καλοκαίρι του 2023. Η ΑΕΚ διατήρησε και ποσοστό 30% σε ενδεχόμενη μεταπώληση. Τελικά, αυτός ο δανεισμός δεν πήγε τόσο καλά όσο υπολόγιζαν παίκτης και ΑΕΚ και ενώ στην αρχή φαινόταν ότι είχε βρει το ποδοσφαιρικό του λιμάνι έχοντας και 2 συμμετοχές στα Προκριματικά του Champions League και 1 στα Προκριματικά του Europa League, η συνέχεια για άγνωστους λόγους δεν ήταν ιδανική. Αφού κατέγραψε 7 συμμετοχές με ένα γκολ στο Πρωτάθλημα και 1 συμμετοχή με 1 γκολ στο Κύπελλο Μολδαβίας, ο δανεισμός του τερματίστηκε και επέστρεψε στην ΑΕΚ για να ενσωματωθεί τελικά στη Β’ ομάδα. Με μόλις 9 συμμετοχές και 1 γκολ κάθε άλλο παρά κατάφερε να εντυπωσιάσει με την παρουσία του ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη διάθεσης και στόχων από μέρους του καθώς και ο ίδιος δεν θεωρούσε ότι «ανήκει» στην Super League 2.
Το καλοκαίρι του 2023 φάνηκε ότι μεγάλος κύκλος του Μπότου στην ΑΕΚ, που αφορούσε σχεδόν όλη του τη ζωή, είχε πλέον κλείσει οριστικά και άδοξα. Δεν συμπεριλήφθηκε στους παίκτες που ακολούθησαν την προετοιμασία της πρώτης ομάδας ενώ ήταν φανερό πλέον ότι το επίπεδο του δεν ήταν αντίστοιχο της Πρωταθληματικής ΑΕΚ του Ματίας Αλμέϊδα. Καθώς βάδιζε ήδη στο 23ο έτος της ηλικίας του δεν υπήρχε και το χρονικό περιθώριο της αναμονής για την όποια εξέλιξη του. Παραχωρήθηκε σαν ελεύθερος στην Ολλανδική Χέλμοντ Σπορ με την «Ένωση» να διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων του για το ενδεχόμενο μεταγραφής τα επόμενα χρόνια.
Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος είναι ένας παίκτης που ουσιαστικά μεγάλωσε στα Σπάτα και ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2023 ο «αρχαιότερος» ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ αφού βρισκόταν στην ΑΕΚ από το 2008. Είχε πολλές εξωαγωνιστικές προδιαγραφές και υποστήριξη ώστε να πετύχει ποδοσφαιρικά αλλά δυστυχώς το ταλέντο του δεν ήταν αρκετό ώστε να τα καταφέρει. Η ΑΕΚ τον βοήθησε και στάθηκε πάντα κοντά στις επιθυμίες του μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του.