Λούκας Μπογέ

Λούκας Μπογέ (Lucas Ariel Boyé) – (2018/2019)


Ο Αργεντινός επιθετικός είναι γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1996 στο Σαν Γκρεγκόριο στα περίχωρα της Σάντα Φε. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ και το ταλέντο του φάνηκε γρήγορα με αποτέλεσμα σε ηλικία μόλις 18 ετών να αρχίσει να παίρνει σταδιακά χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του προπονητή Ramon Diaz που τον είχε ξεχωρίσει.
Αρχικά έκανε δειλά – δειλά την εμφάνιση του σε δύο φιλικές αναμετρήσεις τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το επίσημο ντεμπούτο του που έγινε λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο, όταν αγωνίστηκε απέναντι στην Φέρο σε ματς για το Κύπελλο Αργεντινής. Ελάχιστες μέρες αργότερα πήρε το βάπτισμα του πυρός και στο Πρωτάθλημα απέναντι στην Χιμνάσια Εσγκρίμα ενώ στα τέλη Αυγούστου του 2014 σκόραρε και το πρώτο του γκολ απέναντι στην Σαν Λορέντζο.
Με την ομάδα του Μπουένος Άιρες κατέγραψε συνολικά 38 συμμετοχές, σκοράροντας 2 γκολ στην σεζόν 2014-15, έως ότου μεταπηδήσει για ένα σύντομο πέρασμα ως δανεικός στην Νιούελς την επόμενη σεζόν με 24 συμμετοχές, 2γκολ και 4 ασίστ.
Το καλοκαίρι του 2016 είχε φτάσει η στιγμή να αποχωρήσει για πρώτη φορά από την Αργεντινή αποδεχόμενος την πρόταση της Τορίνο για 4ετές συμβόλαιο. Στην πρώτη του σεζόν στην Serie A αγωνίστηκε σε Πρωτάθλημα και Κύπελο 33 φορές σκοράροντας 3γκολ και μοιράζοντας 2 ασίστ κάνοντας μια «γεμάτη» χρονιά. Στην επόμενη σεζόν όμως, αυτή του 2017-18, ενώ αρχικά βρίσκεται στα βασικά πλάνα της «γκρανάτα», κάπου στα μέσα της σεζόν και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, αποχωρεί από την Ιταλία ξεκινώντας μια σειρά δανεισμών με αλλεπάλληλες οψιόν αγοράς που έμελλε να κρατήσουν αρκετά για τα επόμενα χρόνια. Πρώτος δανεισμός, τον Ιανουάριο του 2018, στην Ισπανική Θέλτα όπου με 13 συμμετοχές μέχρι την λήξη της σεζόν και χωρίς να δείξει κάτι το ουσιαστικό, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος από την La Liga.
Το καλοκαίρι της επιστροφής του στο Τορίνο είναι γεμάτο ερωτηματικά και παρ’ όλο που και ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα «ζεστός», αποδέχεται την νέα πρόταση δανεισμού, αυτήν την φορά για την Ελλάδα και την ΑΕΚ όπου ήταν γραφτό να αγωνιστεί και για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Champions League. Ο Μπογέ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε προπονητή Μαρίνου Ουζουνίδη που τον ήθελε διακαώς και «φόρτωνε» την ομάδα και τον κόσμο της με μεγάλες προσδοκίες για την απόκτηση του Αργεντινού και όσα θα είχε να προσφέρει. Η άφιξη του στην Ελλάδα και οι πρώτες εντυπώσεις συνοδεύτηκαν από πολύ κολακευτικά σχόλια κυρίως λόγω της σωματοδομής του, της τεχνικής κατάρτισης που διέθετε με την μπάλα στα πόδια καθώς και της ευχέρειας του να αγωνίζεται σε διάφορες θέσεις της επίθεσης.
Σύντομα, η «χρυσόσκονη» των πρώτων εντυπώσεων σκόρπισε απότομα και άτσαλα καθώς με την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, ένας σοβαρός τραυματισμός στους κοιλιακούς θα τον αφήσει εκτός δράσης για πολύ μεγάλο διάστημα. Η αγωνιστική επιστροφή του, σε ένα ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό τον Οκτώβριο του 2018 στο ΟΑΚΑ όπου παίρνει τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής ως αλλαγή και συμβάλλει στο τελικό 1-1, είναι για τους φιλάθλους της ΑΕΚ ένα σημάδι ότι είχε έρθει η ώρα να δικαιώσει την απόκτηση του από την ομάδα. Κατά την παραμονή του στην «Ένωση» εκείνη την χρονιά, είχε καλές και κακές στιγμές κυρίως λόγω της γενικότερης μετριότητας στην οποία κινήθηκε το σύνολο της ομάδας που έδειξε ότι δεν είχε ενισχυθεί όσο θα έπρεπε για μια τόσο απαιτητική, όπως εξελίχθηκε, σεζόν. Συνολικά κατέγραψε 36 συμμετοχές, 23 στο Πρωτάθλημα, 9 στο Κύπελλο και 4 στο Champions League, σκοράροντας 6 φορές και μοιράζοντας 2 ασίστ.
Η γεύση που άφησε το πέρασμα του Μπογέ από την ΑΕΚ ήταν «γλυκόπικρη» για τον κόσμο της ομάδας. Από την μια πλευρά ήταν ολοφάνερο ότι ήταν ένας παίκτης με αξιόλογες τεχνικές αρετές, ένας «μπαλαδόρος» με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προικίζει πλουσιοπάροχα ο «Θεός του ποδοσφαίρου» τους Λατινοαμερικάνους και γίνονται οφθαλμικές οάσεις για τους απανταχού λάτρεις του σπορ. Από την άλλη όμως, όλη αυτή η θετική αύρα τελικά κατέληξε σε μια βαθιά αίσθηση ανεκπλήρωτων προσδοκιών. Ο Αργεντινός μετατράπηκε σε ένα ασαφές και υποθετικό «τι θα γινόταν αν …». Οι λόγοι αρκετοί και περισσότεροι του ενός. Αρχικά η σχετική ευπάθεια του στους τραυματισμούς και ο φυσιολογικός φόβος που προκαλεί αυτή σε κάθε παίκτη από το να «βάλει τα πόδια του στη φωτιά». Ιδίως όταν πρόκειται για παίκτη σε καθεστώς δανεισμού που δύσκολα διακινδυνεύει μη γνωρίζοντας που θα βρίσκεται την επόμενη χρονιά. Επίσης, μια πρόχειρη ματιά στην καριέρα του δείχνει αμέσως ότι τακτικά στην ΑΕΚ δεν αξιοποιήθηκε όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε. Οι καλύτερες χρονιές και εμφανίσεις του έγιναν στην θέση του κεντρικού επιθετικού ή του δεύτερου επιθετικού πίσω από τον σέντερ φορ. Αντί αυτού, στην ΑΕΚ βρέθηκε σχεδόν μόνιμα στην «εξορία» των άκρων της επίθεσης σε μια προσπάθεια αφ’ ενός να καλυφθούν οι ανάγκες της ομάδας εκεί και αφ’ ετέρου να μην δυσαρεστηθούν «ιερές αγελάδες» του κλαμπ που αγωνίζονταν στις «καπαρωμένες» θέσεις του άξονα. Ο Μπογέ, όπως και όλοι οι ταλαντούχοι και τεχνικά καταρτισμένοι παίκτες, ακόμη και «εκτός θέσης» έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν επαρκώς και συμπαθητικά, με την ομάδα όμως να βγαίνει χαμένη καθώς δεν παίρνει από τον παίκτη το καλύτερο δυνατό. Η αίσθηση του «ανικανοποίητου» που αφήνουν στους οπαδούς τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτή που φέρνει πάντα τον Λούκας Μπογέ στο μυαλό των «Ένωσιτών» ως ένα «απωθημένο» που είχε να προσφέρει πολλά περισσότερα, με το όνομα του να φιγουράρει συχνά – πυκνά στις στήλες των εφημερίδων και στα δημοσιογραφικά και οπαδικά σάιτ, ιδιαίτερα στο διάστημα των μεταγραφικών περιόδων.
Το καλοκαίρι του 2019 ο Μπογέ αποχαιρέτησε την ΑΕΚ και την Αθήνα και επέστρεψε για τρίτη φορά στο Τορίνο χωρίς να αλλάξει κάτι στην συνηθισμένη εξέλιξη γι αυτόν. Ένας νέος δανεισμός, αυτήν την φορά σε μιαν άλλη χώρα, την Αγγλία και σε ένα χαμηλότερης δυναμικότητας Πρωτάθλημα, αυτό της Championship για λογαριασμό της Ρέντινγκ. Σε μια κυριολεκτικά αδιάφορη χρονιά με ελάχιστες αξιόλογες αναφορές, είχε 24 συμμετοχές, 2γκολ και 1 ασίστ στο γενικό ενεργητικό του.
Τέταρτη και … «φαρμακερή» ήταν η επόμενη του περιπέτεια, τον Σεπτέμβριο του 2020, ξανά στην Ισπανία και με την φανέλα της Έλτσε αυτήν την φορά, όπου σε αυτόν τον τελευταίο δανεισμό είχε έρθει πλέον η ώρα να λάμψει. Με συνολικά 100 ματς σε 2 σεζόν και αγωνιζόμενος πλέον σε ένα πιο ελεύθερο ρόλο «έδωσε» 23 γκολ και 10 ασίστ, στατιστικά που έπεισαν τους Ισπανούς να κάνουν χρήση της οψιόν και να τον αποκτήσουν από το καλοκαίρι του 2021. Οι καλές του εμφανίσεις στην Έλτσε του χάρισαν και ένα σημαντικό παράσημο, την κλήση του στην Εθνική Αργεντινής και την ολιγόλεπτη συμμετοχή του στις 26 Μαρτίου 2022, στη νίκη με 3-0 επί της Βενεζουέλα για τα Προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, όταν στο 87’ αντικατέστησε τον Γκονζάλεζ.
Ο υποβιβασμός της Έλτσε στην Segunda Division ήταν αυτός που οδήγησε τον Μπογέ σε μια ακόμη μεταγραφή καθώς τα όσα είχε πετύχει ανάγκασαν την Γρανάδα να βγάλει 7 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της για να τον κάνει δικό της με ένα νέο 4ετές συμβόλαιο παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για ενδιαφέρον από μεγαλύτερες ομάδες. Η σεζόν 2023-24 τον βρήκε ξανά σε καλή φόρμα με 29 συμμετοχές, 6 γκολ και 3 ασίστ και μέσα στους παίκτες που ξεχώρισαν παρότι η ομάδα από την Ανδαλουσία οδηγήθηκε επίσης σε υποβιβασμό.