Άγγελος Μπασινάς

  1. Άγγελος Μπασινάς – 2008

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1976 στη Χαλκίδα και αποτελεί ποδοσφαιρικό προϊόν των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού με τον όποιο και έκανε μεγάλη καριέρα. Αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού μέσου και διακρινόταν για το ήρεμο, στιβαρό του στυλ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, την πολύ καλή του πάσα, το καλό του σουτ και την γενικότερα σημαντική συμμετοχή του στην οργάνωση του παιχνιδιού, χωρίς ταυτόχρονα να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Έπαιξε μια 10ετία στην 1η ομάδα του Παναθηναϊκού (1995-2005) και σε αυτό το χρονικό διάστημα αποτέλεσε σημαντικό γρανάζι της ομάδας, σε μια περίεργη εποχή πάντως τόσο για τον ΠΑΟ όσο και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Βασικός από το ’97 και αρχηγός αργότερα, στιγμάτισε με το όνομα του μια ολόκληρη εποχή για τους Πράσινους, καθώς εκείνη η ομάδα που βασίστηκε σε κορμό ποδοσφαιριστών από τα σπλάχνα του συλλόγου έμεινε στην ιστορία χαρακτηρισμένη υποτιμητικά ως ‘’Γκουμομπασινάδες’’. Βλέπετε η εποχή απαιτούσε ‘’Μποροβηλοκασναφέρηδες’’… Ο ΠΑΟ εκείνης της εποχής υπέφερε κι αυτός από την εξαγνιστική παντοδυναμία του ΟΣΦΠ στην Ελλάδα αλλά έλαμψε στην Ευρώπη με μεγάλες πορείες και νίκες σε Champions’ League και Κύπελλο UEFA και οφείλει σημαντικό μερίδιο αυτής της επιτυχίας στο συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.
Η σχέση Μπασινά-ΠΑΟ δεν έληξε με καλό τρόπο. Αν και επιβίωσε αρχικά της γενικής εκκαθάρισης του ρόστερ που ακολούθησε το διαβόητο ματς της Ριζούπολης το 2003 και μάλιστα κατέκτησε την επόμενη σεζόν το πρώτο του πρωτάθλημα με τον ΠΑΟ στο οποίο είχε ουσιαστική συμμετοχή, η τότε διοίκηση της ομάδας του χρέωσε την απώλεια του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2004/2005 κι όχι μόνο επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή που έληγε 6 μήνες αργότερα αλλά επιπλέον τον άφησε ελεύθερο μετά το πέρας της μεταγραφικής περιόδου ώστε να του στερήσει τη δυνατότητα να βρει ομάδα για τους επόμενους 6 μήνες. Το τέλος αυτού του 6μηνου αναγκαστικού διαλείμματος βρήκε τον Μπασινά στην Ισπανία και τη Μαγιόρκα όπου και αγωνίστηκε για τις επόμενες 2μιση σεζόν (Ιανουάριος 2006/ Ιούλιος 2008), έχοντας σχετικά καλή απόδοση.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της καριέρας του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή είναι η παρουσία του με την Εθνική Ομάδα. Υπήρξε βασικότατο στέλεχος της για 10 ολόκληρα χρόνια (1999-2009) και πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες στιγμές που χάρισε η ομάδα σε αυτό το διάστημα στους Έλληνες φιλάθλους. Κορυφαία στιγμή του με την Εθνική είναι βέβαια η κατάκτηση του Euro 2004, κατά τη διάρκεια του οποίου σκόραρε με πέναλτι το νικητήριο γκολ στο πρώτο ματς με την Πορτογαλία (2-1) και εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ του τελικού (πάλι με την Πορτογαλία) που έφερε το τρόπαιο στη χώρα μας. Ο Μπασινάς κατέγραψε συνολικά 100 συμμετοχές και 7 τέρματα με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2008 και αφού ήρθε πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΟΣΦΠ που ναυάγησε εξαιτίας των αντιδράσεων των οπαδών, ο Μπασινάς υπογράφει στην ΑΕΚ ένα αρκετά πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Οι οπαδοί της ομάδας δεν είδαν και με πολύ καλό μάτι τη συγκεκριμένη μεταγραφή εξαιτίας της ηλικίας του, της σχετικά καθοδικής αγωνιστικής του πορείας και βέβαια του πράσινου παρελθόντος του, ελπίζοντας παράλληλα ότι ο ποδοσφαιριστής θα διαψεύσει τις …Κασσάνδρες και θα προσφέρει στην ΑΕΚ.

Δυστυχώς οι παραπάνω προσδοκίες διαψευστήκαν. Σκιά του καλού του εαυτού, ο Μπασινάς δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην ΑΕΚ και να ‘’κολλήσει’’ με Ομάδα και κόσμο. Ίσως να τον επηρέασε το γεγονός ότι μπήκε αμέσως στα βαθιά χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία με την Ομάδα, με επακόλουθο την επιεικώς μέτρια απόδοση και τις αποδοκιμασίες του κόσμου. Την ίδια ώρα η τραγική εκείνη τη σεζόν ΑΕΚ κλυδωνιζόταν αγωνιστικά, οικονομικά, διοικητικά και το κακό κλίμα γύρω από την Ομάδα επηρέαζε αρνητικά τους πάντες γύρω από αυτήν. Δυσαρεστημένος από την Ομάδα αλλά κι από τον εαυτό του ο ποδοσφαιριστής επιδίωξε μια αλλαγή περιβάλλοντος κι όταν το Φεβρουάριο του 2009 ήρθε η πρόταση από την Πόρτσμουθ η ΑΕΚ δεν στάθηκε εμπόδιο στη μεταγραφή του στην αγγλική ομάδα, με τον Μπασινά να αποχωρεί από την Ένωση μετά από 6 μήνες παντελώς αποτυχημένης παρουσίας.

Κατέγραψε συνολικά 17 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη, χωρίς να κατορθώσει να πετύχει κάποιο τέρμα.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Αγγλία και η Πόρτσμουθ. Εκεί συνεχίστηκε η καθοδική του πορεία καθώς δεν κατάφερε να βρει ρολό στο ράστερ της συγκεκριμένης ομάδας και να πραγματοποιήσει πολλές συμμετοχές. 1μιση χρόνο μετά έμεινε ελεύθερος και μετακόμισε στη Γαλλία για λογαριασμό της Άρλ. Εκεί έμεινε για 1 χρόνο κάνοντας ίσως τη χειρότερη του σεζόν στα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας. Στο τέλος της σεζόν 2010/2011 έμεινε ελεύθερος κι αφού απέτυχε να βρει την κατάλληλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 35 ετών.