Βαγγέλης Πλατέλλας

Βαγγέλης Πλατέλλας – (2013/2016)


Γεννήθηκε την 1 Δεκεμβρίου 1988 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κω όπου κατοικούσε η οικογένεια του. Από μικρός έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ποδόσφαιρο παίζοντας με τους συνομήλικους του σε αλάνες του νησιού μέχρι που εντάχθηκε στην ομάδα του Ανταγόρα Κω. Βραχύσωμος και ταχύς, διεισδυτικός και τεχνίτης, αγωνιζόταν στην θέση του ακραίου μεσοεπιθετικού.
Με πολλές φιλοδοξίες και όνειρα για καταξίωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, το 2004 και σε ηλικία 16 ετών, άφησε το νησί και την οικογένεια του ερχόμενος στην Αθήνα για να δοκιμαστεί στην ομάδα της Καλλιθέας. Άρεσε στους υπεύθυνους της ομάδας και έγινε μέλος των ακαδημιών της. Τα δύο πρώτα χρόνια της διαμονής του στην Αθήνα, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες ζώντας μόνος σε ένα υπόγειο της οδού Πατησίων και προσπαθώντας να προσαρμοστεί στην ζωή της Πρωτεύουσας. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 2005 όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την Καλλιθέα και δειλά – δειλά το 2006 άρχισε να καταγράφει τις πρώτες του ολιγόλεπτες συμμετοχές. Η πρώτη αναγνώριση για τον Βαγγέλη Πλατέλλα ήρθε το 2009 όταν ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής στην Β’ Εθνική.
Με την φανέλα της Καλλιθέας αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, τόσο σε επίπεδο Β’ εθνικής αλλά και της τότε Γ’ Εθνικής, καταγράφοντας συνολικά 71 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ. Τον Ιανουάριο του 2012 πήρε μεταγραφή για την Σκόντα Ξάνθη που την περίοδο εκείνη αγωνιζόταν στην Super League.
Στον 1,5 χρόνο που παρέμεινε στους Θρακιώτες και παρότι αρκετά νέος, έδειξε στοιχεία ότι μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της μεγάλης κατηγορίας αγωνιζόμενος σε 26 ματς για Πρωτάθλημα και Κύπελλο δίνοντας και 2 ασίστ.
Η μεγάλη στιγμή στην καριέρα του ήρθε το καλοκαίρι του 2013, όταν συμφώνησε με την ΑΕΚ που εκείνη την περίοδο ξεκινούσε την δική της περιπέτεια στην Γ’ Εθνική, αρχίζοντας ένα ταξίδι με την Κιτρινόμαυρη φανέλα που κράτησε σχεδόν 4 χρόνια. Με κύρια προσόντα του την ταχύτητα, το χαμηλό κέντρο βάρους και την ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός», ο Πλατέλλας πήρε αμέσως φανέλα βασικού από τον Δέλλα και βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο της ομάδας στην Β’ Εθνική σκοράροντας 15 γκολ εκ των οποίων 2 εκπληκτικά απέναντι στον Ηρόδοτο σε Κρήτη και ΟΑΚΑ. Έκανε ντεμπούτο με την «Ένωση» στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος και στην νίκη με 0-2 επί του Μανδραϊκού στο γήπεδο της Φυλής σκοράροντας και το 2ο γκολ στο 83’.
Συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις, παρέμεινε στα βασικά πλάνα της ομάδας και για την επόμενη χρονιά στην Β’ Εθνική που ήταν ο προάγγελος της επιστροφής της ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία, κάνοντας ίσως την καλύτερη του σεζόν ως παίκτης της «Ένωσης» αφού είχε 35 συμμετοχές, σκοράροντας 9 γκολ και δίνοντας 8 ασίστ.
Στην σεζόν 2015-16 η ΑΕΚ επιστρέφει στην Super League και ο Πλατέλλας διανύει την τρίτη του χρονιά στην ομάδα. Αν και ταλαιπωρήθηκε από κάποιους μυϊκούς τραυματισμούς, παρέμεινε ενεργό μέλος του ρόστερ κλείνοντας την χρονιά με συνολικά 25 συμμετοχές και 3 γκολ, κάτι που του έδωσε και την δυνατότητα να κληθεί για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα, σε δύο φιλικά απέναντι σε Φινλανδία και Ρουμανία για τα προκριματικά του EURO 2016 δίχως όμως να καταγράψει συμμετοχή.
Η επόμενη χρονιά θα είναι και η τελευταία του στην ΑΕΚ καθώς μετά την φυγή Δέλλα και την πρόσληψη Μοράις οι συμμετοχές του δεν είναι πια ίδιες όπως και οι εμφανίσεις του στο σχήμα της αρχικής ενδεκάδας. Τον Ιανουάριο του 2017 αποχαιρέτησε την «Ένωση» υπογράφοντας στον Ατρόμητο ύστερα από συνολικά 90 συμμετοχές, 30 γκολ και 15 ασίστ σε εγχώριες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στο Περιστέρι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως ο ίδιος περίμενε και μετά από λίγους μήνες και 19 συμμετοχές αποχωρεί για τον Άρη που εκείνη την περίοδο έπαιζε στην Β’ Εθνική. Θα αποτελέσει βασικότατο μέλος των «κίτρινων» της Θεσσαλονίκης με 30 συμμετοχές, 10 γκολ και 5 ασίστ.
Το 2018 επιστρέφει στην Super League, αυτήν την φορά στην Κρήτη και τον ΟΦΗ αλλά μόλις για 6 μήνες καθώς τον Ιανουάριο του 2019 αποδέχθηκε την πρόταση να μετακομίσει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Προορισμός του το Αζερμπαϊτζάν και η Νέφτσι Μπακού στην οποία παρέμεινε για 1,5 χρόνο με πολύ καλά στατιστικά, 31 συμμετοχές, 3 γκολ και 8 ασίστ ώσπου το καλοκαίρι του 2020 επιστρέφει στην Λάρισα για να αγωνιστεί σε μόλις 13 ματς στην μεγάλη κατηγορία στο πρώτο μισό της περιόδου.
Τον Ιανουάριο του 2021 ακολουθεί η επόμενη ομάδα του που ήταν ο Ιωνικός της Β’ Εθνικής. Βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο των Νικαιωτών στην Super League με 20 συμμετοχές, 4 γκολ και 4 ασίστ όμως η επόμενη χρονιά τον βρίσκει να αγωνίζεται ελάχιστα καθώς βρέθηκε να διεκδικεί δικαστικά τα οφειλόμενα από την ομάδα ερχόμενος σε προστριβές με τον ισχυρό άνδρα του Ιωνικού Γιάννη Τσιριγώτη. Το «σίριαλ» είχε πολλά επεισόδια με πρωταγωνιστές μπράβους, εκβιασμούς, απειλές για να συναινέσει στην διακοπή του συμβολαίου του και τον Πλατέλλα να σκαρφαλώνει μάντρες του γηπέδου της Νεάπολης και να ειδοποιεί την Άμεσο Δράση για να διασφαλίσει την σωματική του ακεραιότητα. Για όλα αυτά ο παίκτης δικαιώθηκε πλήρως δικαστικά από την ΕΕΟΔ της ΕΠΟ.
Αποχωρώντας από τον Ιωνικό το καλοκαίρι του 2022 μένει χωρίς ομάδα για το πρώτο μισό της σεζόν μέχρι να βρει «καταφύγιο» τον Ιανουάριο του 2023 στην Μυτιλήνη και τον Αιολικό που αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική. Είναι πια 34 ετών, σε μια ηλικία που μπορεί να θεωρηθεί και «προχωρημένη» για όσους αγωνίζονται στην θέση του ακραίου μεσοεπιθετικού. Τα προσόντα που μπορούσε να επιδείξει άλλοτε, όπως η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα, είναι πλέον σε φθίνουσα πορεία και ανάλογη είναι και η πορεία της καριέρας του. Σύντομα αποχωρεί από τον Αιολικό για το ακόμη κατώτερο επίπεδο και την ομάδα της Νέας Ιωνίας στην Α’ Αθηνών, την οποία και βοήθησε σημαντικά για να στεφθεί Κυπελλούχος ΕΠΣΑ τον Απρίλιο του 2024.