Βασίλης Μπάρκας

Βασίλης Μπάρκας – (2016/2020)


Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1994. Υπήρξε ένας από τους ελάχιστους στοιχειωδώς ικανούς τερματοφύλακες της «Ένωσης» στα τελευταία χρόνια και διατηρεί το ρεκόρ της μεγαλύτερης πώλησης ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ.
Ξεκίνησε την πορεία του στο ποδόσφαιρο από τον Αττικό Κολωνού στην ηλικία των 10 ετών, ως τερματοφύλακας, με ινδάλματα τους Έντβιν φαν ντερ Σαρ και Μάνουελ Νόιερ. Στα 12 του τράβηξε το ενδιαφέρον της ομάδας της πόλης όπου μεγάλωσε, του Ατρομήτου, από τον οποίο έλαβε όλη την μετέπειτα ποδοσφαιρική του παιδεία. Έγινε επαγγελματίας στα 19 με τον Ατρόμητο. Πήρε ουσιώδη χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά την σεζόν 2015-2016, οπότε και εντυπωσίασε. Αποτέλεσμα της καλής χρονιάς του ήταν η μεταγραφή του στην ΑΕΚ με τίμημα 600 χιλιάδες ευρώ.
Στην πρώτη του σεζόν μοιραζόταν την θέση με τον Γιάννη Ανέστη. Ενώ ο Ανέστης ξεκίνησε λογιζόμενος ως ο βασικός πορτιέρο της ομάδας, μέχρι το τέλος της σεζόν είχε εκτοπιστεί από τον Μπάρκα. Σε μια χρονιά με τρεις αλλαγές προπονητών, έκανε το ντεμπούτο του στις 25 Οκτωβρίου 2016 στην εντός έδρας νίκη με 4-0 απέναντι στην Κέρκυρα για το Κύπελλο. Βασικός έγινε όταν κέρδισε την εμπιστοσύνη του -δεύτερου για εκείνη τη σεζόν- προπονητή Ζοσέ Μοράις μετά από ένα διάλειμμα λόγω Εθνικών ομάδων. Από τότε και έπειτα ο Ανέστης έπαιζε στα ματς Κυπέλλου και ο Μπάρκας στο Πρωτάθλημα. Παρέμεινε βασικός και επί Χιμένεθ, όταν αυτός επέστρεψε στον πάγκο των «Κιτρινόμαυρων».
Στην επόμενη σεζόν στάθηκε άτυχος. Τραυματίστηκε στην προπόνηση, σε ένα οικογενειακό διπλό, από κλωτσιά στο χέρι του συμπαίκτη του Βινίσιους. Εξάρθρημα αντίχειρα στο δεξί χέρι, ενώ είχε κοπεί και ένας σύνδεσμος. Πρόλαβε να κάνει 15 εμφανίσεις στην αρχή της σεζόν, 2 εξ αυτών στους ομίλους του Europa League. Το κενό αναπλήρωσε σε πρώτο ρόλο ο Τσιντώτας και σε δεύτερο ο Ανέστης, στην ιστορική σεζόν που η ΑΕΚ κατέκτησε ξανά το Πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια.
Επανήλθε, και στην διετία 2018-2020 ήταν βασικός και αναντικατάστατος φύλακας της εστίας της «Ένωσης». Με αυτή, αγωνίστηκε εκείνη την χρόνια και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ. Εν τέλει συμπλήρωσε 111 συμμετοχές και κατάφερε να κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 61 από αυτές. Κρίσιμες ήταν οι επεμβάσεις που έκανε στα προκριματικά απέναντι στην Σέλτικ. Δεν υπήρξε ποτέ εντυπωσιακός τερματοφύλακας αλλά τον χαρακτήριζε η σταθερότητα και η αυτοπεποίθηση, ειδικά μετά τον τραυματισμό του.
Ο Μπάρκας αποχώρησε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2020. Το ποσό που εισπράχθηκε για τη μεταγραφή του στη Σέλτικ της Σκωτίας (5 εκ. ευρώ + 1.1 τα μπόνους στόχων) αποτελεί ρεκόρ πώλησης για την «Ένωση». Με την Σέλτικ κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας, αλλά γενικά δεν ανταποκρίθηκε στις μεγάλες προσδοκίες των «Κελτών», σημειώνοντας πτώση ως ποδοσφαιρική μετοχή. Επόμενος σταθμός του η ομάδα της Ουτρέχτης, με την οποία έδειξε να ανακάμπτει.