Τάσος Μπακασέτας

Τάσος Μπακασέτας – (2016/2019)


Γεννήθηκε στην Κόρινθο στις 28 Ιουνίου 1993 με καταγωγή από τη Νεμέα.
Η συστηματική ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης. Το 2010 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και έκανε ντεμπούτο στην Super League σε ηλικία 16 ετών και 284 ημερών στις 18 Απριλίου 2010 σαν αλλαγή στο 84′ του αγώνα ΑΕΚ – Αστέρα Τρίπολης όπου η Αρκαδική ομάδα ηττήθηκε με σκορ 2-0. Στο πρώτο μισό της περιόδου 2010-11 κατέγραψε συνολικά 7 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο -κυρίως σαν αλλαγή- και τον Ιανουάριο του 2011 δόθηκε δανεικός στο Θρασύβουλο που αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Στο τέλος της σεζόν επέστρεψε στον Αστέρα Τρίπολης έχοντας καταγράψει με την ομάδα της Φυλής 10 συμμετοχές με 1 γκολ. Αγωνίστηκε με τους Αρκάδες για 3 σεζόν και τον Ιανουάριο του 2014 δόθηκε ξανά δανεικός στον Άρη Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε ξανά στην Τρίπολη ανανεώνοντας το συμβόλαιο του μέχρι το 2017. Ενώ όλα έδειχναν ότι θα αποτελούσε βασικό στέλεχος της ομάδας, μετά από πέντε μήνες λύθηκε η συνεργασία του με τον Αστέρα και τον Ιανουάριο του 2015 πήγε σαν ελεύθερος στον Πανιώνιο. Στην ομάδα της Νέας Σμύρνης έκανε το μεγάλο άλμα στη καριέρα του αγωνιζόμενος σε 43 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας και σκοράροντας 12 γκολ.
Το καλοκαίρι του 2016, έναν χρόνο πριν την λήξη του συμβολαίου του, ο Πανιώνιος μπήκε σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του στον Ολυμπιακό. Ο Μπακασέτας αρνήθηκε να συναινέσει στην μετακίνηση εκδηλώνοντας την επιθυμία να συνεχίσει στην ΑΕΚ, την ομάδα που υποστήριζε σαν φίλαθλος από παιδί. Στην κόντρα με την διοίκηση των «κυανέρυθρων» εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραμείνει στον Πανιώνιο μέχρι την ολοκλήρωση του συμβολαίου του μετά από λίγους μήνες και να μετακινηθεί τότε στην ΑΕΚ σαν ελεύθερος. Οι Νεοσμυρνιώτες βρέθηκαν σε αδιέξοδο και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τον παίκτη χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος αναγκάστηκαν μετά από ένα μικρό «σίριαλ» να δεχθούν την πρόταση της ΑΕΚ για αγορά του παίκτη. Στο «σίριαλ» αυτό ενεπλάκησαν και οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου που έβαλαν στο στόχαστρο τον παίκτη με διαφόρων τύπων απειλές και επιθέσεις.
Τελικά, ο Τάσος Μπακασέτας υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την ΑΕΚ στις 29 Μαΐου του 2016. Το ξεκίνημα του στην ομάδα της «Ένωσης» χαρακτηρίστηκε από πολλά σκαμπανεβάσματα χωρίς τίποτα να δείχνει πως θα καθιερωνόταν εύκολα στην ομάδα. Τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν αυτά της φυσικής κατάστασης και της θέσης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι απαιτήσεις μιας κορυφαίας ομάδας όπως η ΑΕΚ απείχαν πολύ από αυτές των μέχρι τότε ομάδων που αγωνίστηκε και η σωματική και φυσική του κατάσταση υστερούσε αρκετά από την απαιτούμενη. Ο ρόλος του κεντρικού μέσου στον οποίο ήταν συνηθισμένος και που σε αυτόν είχε αναδειχθεί, ήταν σχεδόν «καπαρωμένος» από τον αρχηγό της «Ένωσης» Πέτρο Μάνταλο, με αποτέλεσμα την μετακίνηση του Μπακασέτα σε θέση πλάγιου μέσου, θέση την οποία έπρεπε να «δουλέψει» από την αρχή και στην οποία έπρεπε να προσαρμοστεί. Όλες αυτές οι αντιξοότητες έφεραν και μπόλικες «μουρμούρες» από την πλευρά των οπαδών που έβλεπαν τον παίκτη να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προσδοκίες που εκείνοι είχαν από την προσθήκη του στο ρόστερ της ΑΕΚ. Στην πρώτη του σεζόν κατέγραψε 17 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα με 3 γκολ, 5 συμμετοχές στο Κύπελλο με 2 γκολ, 5 συμμετοχές στα πλέι-οφ με 1 γκολ και 2 συμμετοχές στο Europa League. Το μοναδικό του γκολ στα πλέι-οφ, αυτό κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στις 28 Μαΐου 2017, με το οποίο η ΑΕΚ πήρε την νίκη με 1-0, ήταν το πλέον κρίσιμο και αποφασιστικό για να πάρει η ομάδα την πρώτη θέση στα πλέι-οφ και μαζί το εισιτήριο για τα Προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου.
Στην δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΚ και αναγνωρίζοντας την ευθύνη, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξη του, δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το σώμα και τις αντοχές του ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ομάδας πρωταθλητισμού και στον ρόλο που προοριζόταν για εκείνον στην ομάδα. Ο ερχομός του Μάρκο Λιβάγια «γέμιζε» ακόμη περισσότερο τον κεντρικό άξονα της ομάδας και ο Μπακασέτας θα έπρεπε να προσαρμοστεί απόλυτα και να προσφέρει από την θέση του πλάγιου μέσου. Ουδείς γνώριζε τότε πως η μοίρα επιφύλασσε μια ονειρική σεζόν, τόσο για την ΑΕΚ συνολικά όσο και προσωπικά για τον Τάσο Μπακασέτα.
Η άνοιξη του 2018 βρήκε την ΑΕΚ Πρωταθλήτρια Ελλάδας μετά από 24 χρόνια «ανομβρίας» με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της να την κατευθύνει μαεστρικά, στον Τελικό του Κυπέλλου όπου το τρόπαιο χάθηκε από τον ΠΑΟΚ και με μια εντυπωσιακή Ευρωπαϊκή πορεία που κράτησε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με σερί αήττητων ματς από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος της. Ο Τάσος Μπακασέτας ήταν από τους βασικούς συντελεστές όλων αυτών και δικαιωματικά κατείχε περίοπτη θέση στο ανοιχτό διώροφο Κιτρινόμαυρο Λεωφορείο που παρήλασε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 5 Μαΐου του 2018. Έζησε και πρόσφερε την καλύτερη του σεζόν στην «Ένωση» αγωνιζόμενος κυρίως στα πλάγια αλλά με ελευθερία κίνησης να συγκλίνει και να εξαπολύει τα «θρυλικά» φαρμακερά σουτ που δέσποζαν στο ρεπερτόριο του. Κάνει εκπληκτικά ματς, όχι μόνο επιθετικά αλλά βοηθώντας και αμυντικά ακόμα και σαν αριστερό φουλ χαφ σε κάποιες περιπτώσεις. Ολοκλήρωσε την σεζόν με 27 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 6 γκολ και δίνοντας 6 ασίστ, με 8 συμμετοχές και 2 γκολ στο Κύπελλο ενώ είχε και 8 συμμετοχές στα ματς Europa League μέχρι την φάση των «32».
Η τρίτη και πιο «περίεργη» σεζόν του στην ΑΕΚ είχε πολλές εναλλαγές. Ξεκίνησε όπως τελείωσε η προηγούμενη με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με έναν προπονητή όπως ο Μαρίνος Ουζουνίδης που τον εκτιμούσε και τον υπολόγιζε από τα χρόνια που ήταν μαζί στο Πανιώνιο έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά στην εκτόξευση της καριέρας του. Στα πλέι-οφ του Champions League απέναντι στην Ουγγρική Βίντι, η συμβολή του ήταν καθοριστική καθώς συνέβαλλε στην πρόκριση πετυχαίνοντας 1 γκόλ και δίνοντας 1 ασίστ στο κρίσιμο εκτός έδρας ματς. Ανάλογα δυνατά και επιτυχημένα ξεκίνησε και στα εγχώρια ματς Πρωταθλήματος σκοράροντας μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 3 γκολ. Από εκείνη την περίοδο και μετά το «αστέρι» του Τάσου Μπακασέτα άρχισε να «τρεμοσβήνει». Πρώτα ένας μικρός τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε και τον άφησε εκτός δράσης για ένα μικρό διάστημα και στη συνέχεια η μη συμφωνία του για την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του που με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη τον έστειλε στον «πάγο» μαζί με Λαμπρόπουλο και Σιμόες. Η αρχική επιθυμία του παίκτη ήταν να βρει πρόταση από το εξωτερικό και κατά προτίμηση από την Ιταλία, κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε, με αποτέλεσμα να υποκύψει στην πίεση της Διοίκησης και προ του ενδεχομένου να μείνει ανενεργός συμφώνησε στην ανανέωση με αύξηση αποδοχών. Στις 10 Ιανουαρίου 2019, ΑΕΚ και Μπακασέτας ήρθαν σε συμφωνία για επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2022. Όλες αυτές οι παλινωδίες σε συνδυασμό με τις μικροενοχλήσεις που συνέχιζε να αντιμετωπίζει είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βρει ρυθμό μέχρι το τέλος της χρονιάς και να έχει προσφορά ανάλογη της προηγούμενης σεζόν .
Το καλοκαίρι του 2019 στον πάγκο της ομάδας προσλαμβάνεται ο Πορτογάλος Μιγκέλ Καρντόσο. Μαζί του φέρνει και τον «δικό του» Τσίκο Ζεράλδες με αποτέλεσμα ο χώρος των επιτελικών και πλάγιων χαφ να γίνεται ασφυκτικά γεμάτος χωρίς να αφήνει περιθώρια συμμετοχής στον Μπακασέτα. Αφού του έγινε σαφές ότι δεν θα είναι στις πρώτες επιλογές του νέου κόουτς, εκείνος αναζήτησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στο εξωτερικό και τον βρήκε στην γειτονική Τουρκία και την ομάδα της Αλάνιασπορ με προπονητή τον γνώστη του Ελληνικού ποδοσφαίρου Ερόλ Μπουλούτ.
Στην Αττάλεια ο Μπακασέτας «ξαναγεννιέται» αγωνιστικά και κάνει μια εκπληκτική διετία με 65 συμμετοχές, 21 γκολ και 12 ασίστ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν για εκείνον όλα τα μεγάλα κλαμπ της Τουρκίας με «τυχερή» της υπόθεσης την Τράμπζονσπορ, ανερχόμενη τότε δύναμη στην γειτονική χώρα, που καταφέρνει να συμφωνήσει την απόκτηση του την τελευταία μέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, τον Ιανουάριο του 2021, με κόστος γύρω στα 3 εκατ. ευρώ και διάρκεια συμβολαίου 3,5 ετών.
Η συνέχεια της καριέρας του στην Τραπεζούντα είναι ονειρική. Κάνει ντεμπούτο στις 4 Φεβρουαρίου 2021 σκοράροντας το νικητήριο γκολ απέναντι στην Ντενίζλισπορ. Τελειώνει την σεζόν με 19 συμμετοχές, 6 γκολ και 2 ασίστ. Ακολουθούν ακόμη πιο «γεμάτες» και επιτυχημένες σεζόν με την Τράμπζονσπορ όπου καταγράφει συνολικά 113 συμμετοχές, 31 γκολ και 22 ασίστ σε εγχώριες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προσθέτει στην τροπαιοθήκη του 1 Πρωτάθλημα Τουρκίας και 1 Σούπερ Καπ ενώ ανακηρύσσεται κορυφαίος μεσοεπιθετικός του Τουρκικού Πρωταθλήματος για το 2022 και συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία ενδεκάδα για την περίοδο 2022-23. Η σεζόν 2023-24 δεν ξεκίνησε τόσο καλά για τον Μπακασέτα στην Τραπεζούντα καθώς η ομάδα τον πίεζε για ανανέωση συμβολαίου ή πώληση και μεταγραφή με τον ίδιο να αρνείται μη έχοντας βρει επόμενο σταθμό καριέρας που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του. Η συχνή παρουσία του στους αγώνες της ΑΕΚ και η άρνηση του να ανανεώσει με την Τράμπζονσπορ προκαλεί πολλές φήμες για μελλοντική μεταγραφή και επιστροφή του στην αγαπημένη του ΑΕΚ .
Έχει αγωνιστεί σε όλες τις «μικρές» Εθνικές Ομάδες και ντεμπουτάρισε με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών στις 4 Ιουνίου 2016 σε φιλικό απέναντι στην Αυστραλία με προπονητή τον Μίκαελ Σκίμπε. Στη συνέχεια και με τους Φαν’τ Σχιπ και Πογέτ στον πάγκο της έγινε βασικός και αναντικατάστατος, αρχηγός και το αστέρι της Εθνικής Ομάδας. Συνολικά μέχρι τώρα έχει 61 συμμετοχές, 12 γκόλ και 9 ασίστ .
Στην τελετή βράβευσης του από τον ΠΣΑΠΠ σαν κορυφαίο Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό για την περίοδο 2022 αλλά και σε σειρά συνεντεύξεων του που ακολούθησαν, ο Τάσος Μπακασέτας εξομολογήθηκε το ψυχικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε παλεύοντας με την κατάθλιψη. Ένα πρόβλημα που άρχισε να εμφανίζεται από τα χρόνια στον Πανιώνιο και εντάθηκε σταδιακά με την πάροδο των ετών και την αύξηση των υποχρεώσεων κατά την θητεία του στην ΑΕΚ και στην Τουρκία. Μίλησε ανοικτά και για την επίλυση του προβλήματος μετά από την προσφυγή του σε ειδικούς και την βοήθεια που του πρόσφεραν συμβάλλοντας έτσι στην ψυχική υποστήριξη και ενθάρρυνση αρκετών συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
Ο Τάσος Μπακασέτας είναι ένας ποιοτικός και εργατικός ποδοσφαιριστής με καλή τεχνική κατάρτιση και αντίληψη του χώρου. Δυνατό του «ατού» είναι το «φαρμακερό» αριστερό του πόδι είτε σε σουτ είτε σε μεταβίβαση ακριβείας, κάτι που τον καθιστά και ιδανικό εκτελεστή στις στημένες φάσεις. Η κυριότερη αδυναμία του είναι η έλλειψη ταχύτητας, κάτι που μάλλον αποδίδεται στις ελλιπείς υποδομές μέσα από τις οποίες καλλιέργησε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στα παιδικοεφηβικά του χρόνια. Επίσης, δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς και η δυσκολία που συχνά αντιμετωπίζει με τις ομάδες που συνεργάζεται στις ανανεώσεις των συμβολαίων του, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ευθύνεται ο ίδιος προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις ή αν οι ομάδες δείχνουν μια τάση να υποτιμούν την προσφορά του σε αυτές.