Μιλάντ Μοχαμάντι

Μιλάντ Μοχαμάντι (Milad Mohammadi Keshmarzi) – (2021/2024)


Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1993 στην Τεχεράνη και μεγάλωσε στο φτωχό νότιο κομμάτι της πόλης μαζί με τα 4 αδέρφια του. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης ώθησαν την οικογένεια προς την ενασχόληση με τον αθλητισμό, με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια να ασχολούνται επαγγελματικά με το body building και τους δίδυμους Μιλάντ και Μεχρντάντ να στρέφονται προς το ποδόσφαιρο. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Νταμάς πριν ενταχθεί στην ομάδα νέων της Νιρόγιε Ζαμίνι το 2012. Παρά τα πλούσια αθλητικά του προσόντα δεν κατάφερε να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να περιμένει μέχρι το 2014 και την μεταγραφή του στην Ραχ Αχάν για να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο.
Θα κάνει το ντεμπούτο του στις 31 Ιουλίου 2014 για την πρώτη αγωνιστική του Περσικού Πρωταθλήματος όταν θα περάσει ως αλλαγή στο 75′ στην εντός έδρας ήττα με 1-2 από την Εστουγκλάλ. Σύντομα θα καθιερωθεί ως βασικός αγωνιζόμενος άλλοτε ως αριστερός οπισθοφύλακας και άλλοτε ως αριστερό εξτρέμ κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις. Η απόδοσή του είχε σαν αποτέλεσμα να κληθεί στην Εθνική ομάδα με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 11 Ιουνίου 2015 περνώντας σαν αλλαγή στο 68′ στην εκτός έδρας φιλική νίκη με 0-1 επί του Ουζμπεκιστάν. Στην Ραχ Αχάν θα μείνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 όταν και θα πουληθεί έναντι 300 χιλ. ευρώ στην Ρώσικη Αχμάτ Γκρόσνι, προλαβαίνοντας να καταγράψει 47 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ.
Έχοντας φύγει για πρώτη φορά εκτός των συνόρων της πατρίδας του, ο Μοχαμάντι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο προσαρμογής στο οποίο θα αγωνιστεί μόλις 3 φορές κι αυτές στην άγνωστη και άβολη για αυτόν θέση του δεξιού αμυντικού. Αυτό θα αλλάξει στην σεζόν 2016-17 όταν και θα γίνει ο βασικός αριστερός μπακ της ομάδας κάνοντας κάποιες από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και θα συνεχιστεί και στην σεζόν 2017-18. Παράλληλα θα καθιερωθεί στην ίδια θέση και για την Εθνική ομάδα και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της πρόκρισης του Ιράν στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2018. Αγωνίστηκε βασικός στους 9 από τους 10 αγώνες των Προκριματικών, παίζοντας στο πλευρό αρκετών παικτών που πέρασαν και από την ΑΕΚ όπως ο Εχσάν Χατζισαφί, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ και ο Σοτζέι Μασούντ. Παραδόξως στα τελικά του Μουντιάλ ο προπονητής του δεν θα τον ξεκινήσει σε κανέναν από τους αγώνες του Ιράν με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόνο σαν αλλαγή στους αγώνες απέναντι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με μια ενέργεια του απέναντι στην «Λα Ρόχα» να τον κάνει παγκοσμίως γνωστό -δυστυχώς- για όλους τους λάθος λόγους. Με το Ιράν να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0 και να πιέζει για να ισοφαρίσει, ο Μοχαμάντι αναλαμβάνει την εκτέλεση πλαγίου άουτ στο ύψος της περιοχής των Ισπανών μόλις 40″ πριν την συμπλήρωση των καθυστερήσεων. Θα ακολουθήσει μια μάλλον κωμική σκηνή κατά την οποία θα πάρει φόρα, θα φιλήσει την μπάλα, θα δείξει και θα κοιτάξει τον ουρανό προσευχόμενος και στην συνέχεια θα ξεκινήσει για να εκτελέσει το πλάγιο με «τούμπα» ώστε να της δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα και ύψος. Αμέσως όμως μετά την ολοκλήρωση του «ακροβατικού» ο παίκτης θα αλλάξει γνώμη με αποτέλεσμα να μην απελευθερώσει την μπάλα και να ξαναγυρίσει να πάρει φόρα αυτή την φορά για να κάνει μια «συμβατική» εκτέλεση. Επειδή όμως αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια διήρκησε πάνω από 30″ το μόνο που πρόλαβε το Ιράν στον εναπομείναντα χρόνο ήταν ένα γέμισμα στην περιοχή που απομακρύνθηκε εύκολα από την άμυνα πριν σφυρίξει ο διαιτητής την λήξη. Δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν ήταν μεμονωμένη αφού η κακή ποδοσφαιρική αντίληψη ήταν μάλλον το μεγαλύτερο μειονέκτημα του παίκτη.
Παρά το ατυχές περιστατικό, το καλοκαίρι του 2018 υπήρχαν αρκετές ομάδες που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του, όμως τα 3 εκ. ευρώ που ζητούσε η ομάδα του, την ώρα που ο παίκτης ήταν στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του, απέτρεψαν οποιαδήποτε πρόταση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο παίκτης να αγωνιστεί στην Ρωσία και στην σεζόν 2018-19 πριν αποχωρήσει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2019, έχοντας σημειώσει συνολικά 82 συμμετοχές, 3 γκολ και 6 ασίστ.
Επόμενος σταθμός για τον Μοχαμάντι ήταν η Βελγική Γάνδη. Παρότι ξεκίνησε ως αναπληρωματικός του μέχρι πρότινος αρχηγού της ομάδας Νάνα Ασάρε, μέσα σε λίγους μήνες θα καταφέρει να γίνει ο βασικός αριστερός μπακ της ομάδας βοηθώντας την να τελειώσει την σεζόν στην 2η θέση του Βελγικού Πρωταθλήματος. Εμφανίστηκε μάλιστα και για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στο Europa League, αφού αγωνίστηκε στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Σεντ Ετιέν στις 28 Νοεμβρίου 2019 καθώς και στους 2 αγώνες του ενδιάμεσου γύρου που ακολούθησε, απέναντι στην Ρόμα. Θα παραμείνει βασικός και στην σεζόν 2020-21 με τις εμφανίσεις του να είναι μοιρασμένες μεταξύ μπακ και εξτρέμ. Το καλοκαίρι του 2021 θα λύσει κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με την Γάνδη αφού ενημερώθηκε ότι δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα της ομάδας για την ερχόμενη σεζόν, κλείνοντας έτσι τον «φάκελο» του στο Βέλγιο με 65 συμμετοχές, 2 γκολ και 7 ασίστ.
Παρά την έντονη φημολογία για ενδιαφέρον από αρκετούς Αγγλικούς συλλόγους ο παίκτης τελικά θα καταλήξει στην ΑΕΚ, η οποία στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 θα ανακοινώσει την συμφωνία μαζί του για τριετές συμβόλαιο.
Το ντεμπούτο του θα γίνει στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 αντικαθιστώντας τον Χατζισαφί στο 75′. Στο 83′ μάλιστα θα μπορούσε να είχε συνδυάσει το ντεμπούτο του με γκολ αλλά το τέρμα που σκόραρε ακυρώθηκε σαν οφσάιντ του Ανσαριφάρντ. Στην συνέχεια θα γίνει βασικός και παρότι γενικά θα έχει μια αξιοπρεπή παρουσία δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει από την μετριότητα της ομάδας εκείνης της σεζόν, κυρίως λόγω των μεταπτώσεων στην απόδοση του. Ενδεικτικό αυτών των μεταπτώσεων είναι ότι μέσα σε 2 εβδομάδες θα καθορίσει 2 ντέρμπι Πρωταθλήματος. Αρχικά στις 21 Νοεμβρίου 2021 το ολέθριο λάθος του θα «χαρίσει» στον Ολυμπιακό το τρίτο γκολ στην εντός έδρα ήττα με 2-3 ενώ 14 βράδια αργότερα η εξαιρετική του σέντρα με το -αδύναμο- δεξί θα δώσει την ευκαιρία στον Σιμάνσκι να σκοράρει το μοναδικό γκολ της εντός έδρας νίκης επί του Παναθηναϊκού. Το τέλος της σεζόν θα τον βρει να χάνει την θέση του από τον Χατζισαφί αφού η γενική κατάρρευση της ομάδας θα επηρεάσει την απόδοσή του χωρίς όμως ο συμπατριώτης του να έχει αισθητά καλύτερη παρουσία.
Αν και το καλοκαίρι του 2022 υπήρξε έντονη φημολογία για την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή, μετά από συζήτηση με τον νέο τεχνικό Ματίας Αλμέιδα, ο Ιρανός θα παραμείνει. Στην αρχή της σεζόν θα είναι αναπληρωματικός αλλά αυτό θα αλλάξει αρχίζοντας από το πρώτο ματς της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, στις 3 Οκτωβρίου 2022. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και την διακοπή για το Μουντιάλ του Κατάρ, θα γίνει βασικός κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις και βοηθώντας την ομάδα να παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του ο Μοχαμάντι θα είναι βασικός έχοντας καλή παρουσία. Δυστυχώς, στις 29 Νοεμβρίου 2022 θα τραυματιστεί σοβαρά κατά την διάρκεια του τρίτου και τελευταίου αγώνα του Ιράν στην διοργάνωση απέναντι στις ΗΠΑ. Η αποκόλληση του τένοντα του δεξιού προσαγωγού που υπέστη και η χειρουργική επέμβαση που ακολούθησε ουσιαστικά θα τελειώσουν την σεζόν του αφού θα καταφέρει να αγωνιστεί για μόλις 185′ στην εκπνοή της περιόδου. Τα τελευταία από αυτά, θα είναι ως δεξί μπακ στην εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στις 3 Μαΐου 2023 για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ του Πρωταθλήματος, αφού κανείς από τους 3 παίκτες που εναλλάσσονταν στην κάλυψη της θέσης κατά την διάρκεια της σεζόν δεν ήταν διαθέσιμος.
Η σεζόν 2023-24 θα ξεκινήσει με τον Μοχαμάντι να μοιράζεται την θέση του αριστερού μπακ με τον Χατζισαφί, με τον πρώτο να αγωνίζεται βασικός στην πλειοψηφία των αγώνων του Πρωταθλήματος και τον δεύτερο στους αγώνες του Europa League. Παρότι η απόδοση του παίκτη θα παραμείνει σε καλό επίπεδο, δεν θα πλησιάσει τα στάνταρ της προηγούμενης σεζόν. Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 θα αγωνιστεί βασικός στην εκτός έδρας ισοπαλία 2-2 με τον Παναιτωλικό, λίγες μέρες πριν ενσωματωθεί στην Εθνική του ομάδα για το Ασιατικό Κύπελλο που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2024. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του εμφάνιση με τα «Κιτρινόμαυρα» αφού κατά την διάρκεια του Ασιατικού Κυπέλλου θα συμφωνήσει να αποχωρήσει ως ελεύθερος από την ΑΕΚ, 6 μήνες πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του. Ολοκλήρωσε την παρουσία του στην «Ένωση» καταγράφοντας 56 συμμετοχές, 1 γκολ και 3 ασίστ.
Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση του από την ΑΕΚ υπέγραψε στην Τουρκική Αντάνα Ντεμίρσπορ. Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για το Ασιατικό Κύπελλο, όπου και αγωνίστηκε σε 3 αγώνες από τους 6 που έδωσε το Ιράν στην πορεία του προς τα ημιτελικά και στην συνέχεια εντάχθηκε στην Αντάνα όπου και έγινε άμεσα βασικός.
Ο Μοχαμάντι ήταν ένα σύγχρονο πλάγιο μπακ με καλή ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Με όπλα την ταχύτητα του -στο Ιράν το ψευδώνυμο του ήταν “Μπιπ-μπιπ” από το αντίστοιχο καρτούν- και την τακτική του παιδεία, μπορούσε να ανεβαίνει συχνά και να πλαγιοκοπεί χωρίς να εκτίθεται στην άμυνα. Αν και δεν ξεχώριζε για την δημιουργικότητα του ή για την απαράμιλλη τεχνική του, είχε την ικανότητα να βρίσκεται σε επίκαιρες επιθετικά θέσεις αναγκάζοντας την αντίπαλη άμυνα να «απλώνεται» στο πλάτος του γηπέδου, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον ο Αλμέιδα στο διάστημα που συνεργάστηκαν. Από την άλλη, τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του παίκτη ήταν η «προδιάθεση» του στο λάθος και η αστάθεια στην απόδοση του. Δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο κάποιο σοβαρό του λάθος να οδηγήσει σε επικίνδυνη φάση ή σε γκολ για τον αντίπαλο, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου σε ένα αγώνα και ο χειρότερος στον αμέσως επόμενο. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιρανός ήταν ένα από καλά αριστερά μπακ που πέρασαν από την ΑΕΚ αλλά η ανάγκη να «απελευθερωθεί» μια θέση ξένου στις λίστες του Ελληνικού Πρωταθλήματος και της ΟΥΕΦΑ, η αδυναμία συμφωνίας για ανανέωση του συμβολαίου του και οι ελπιδοφόρες εμφανίσεις του αντικαταστάτη του Σταύρου Πήλιου οδήγησαν στην αποχώρηση του.