Νταβίντ Σιμάο

Νταβίντ Σιμάο (David Martins Simão) – (2019/2021)


Ο Πορτογάλος κεντρικός μέσος γεννήθηκε στις Βερσαλλίες, στα περίχωρα του Παρισιού, στις 15 Μαΐου 1990. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 10 ετών στην Πορτογαλική Grupo Instrução Musical Desportiva Abóboda και στη συνέχεια έγινε μέλος των ακαδημιών της Μπενφίκα.
Χρίστηκε διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας και το 2009 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την μεγάλη ομάδα της Λισαβόνας χωρίς όμως να αγωνιστεί ποτέ με τη φανέλα της σε επίσημο ματς. Ακολούθησαν 4 μονοετείς δανεισμοί στα εγχώρια Πρωταθλήματα με πρώτο σταθμό την Φατίμα στην δεύτερη κατηγορία όπου και έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 26 Σεπτεμβρίου 2009. Στη συνέχεια έπαιξε ως δανεικός σε Πάσος Φερέϊρα, Ακαντέμικα και Μαρίτιμο. Το 2013 έμεινε ελεύθερος από την Μπενφίκα και υπέγραψε για 3 χρόνια στην Αρούκα. Το 2016 έφυγε για έναν χρόνο εκτός Πορτογαλίας αγωνιζόμενος στη Βουλγάρικη ΤΣΣΚΑ Σόφιας και το 2017 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Μποαβίστα. Οι εμφανίσεις του εκεί ήταν αρκετά καλές και του εξασφάλισαν νέα εκτός συνόρων μεταγραφή στην Βελγική Αντβέρπ τον Ιανουάριο του 2019.
Σε ένα εξάμηνο στο Βέλγιο συμπλήρωσε μόλις 12 συμμετοχές και το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκε στην Πρωταθλήτρια ΑΕΚ σαν μια από τις πολλές προσωπικές επιλογές του άρτι αφιχθέντα στον Κιτρινόμαυρο πάγκο Πορτογάλου προπονητή Μιγκέλ Καρντόσο. Οι «συστάσεις» που τον συνόδευαν, μιλούσαν για «εγκεφαλικό» μέσο με οργανωτικές ικανότητες και καλές εκτελέσεις στημένων φάσεων. Στον αντίποδα υπήρχαν «μουρμούρες» ότι δεν πατάει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή, δυσκολεύεται αρκετά με το σκοράρισμα και παρά το ύψος του (1.83μ.) υστερεί στο ψηλό παιχνίδι. Για τα ως τότε δεδομένα του παίκτη, τις παρουσίες και τα επιτεύγματα του, το συμβόλαιο που του δόθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «ηγεμονικό». Τριετές κλειστό με συνολικές απολαβές 1,2 εκατ. και κόστος μεταγραφής 400 χιλ. ευρώ . Στην «Ένωση» ήρθε ανέλπιστα ακόμη και για τον ίδιο και με χρήματα που οι φήμες λένε ότι ούτε ο ίδιος πίστευε ότι «κατάφερε» να πάρει. Μια οσμή μανατζερικών «παιχνιδιών», εξυπηρετήσεων και χρημάτων που άλλαξαν χέρια «υπογείως» άρχισε να πλανάται στον αέρα …
Έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΚ στις 8 Αυγούστου 2019 στον Γ’ Γύρο των Προκριματικών του Europa League και την εκτός έδρας νίκη με 0-2 επί της Κραϊόβα. Η συνέχεια ήταν κάθε άλλο παρά ιδανική. Παρά την όποια διάθεση του να αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει, το επίπεδο του ήταν εμφανώς πολύ χαμηλό για τις απαιτήσεις της ομάδας. Ακόμη χαμηλότερο αποδείχθηκε το επίπεδο του Μιγκέλ Καρντόσο που μετά από σωρεία προβλημάτων στα αποδυτήρια και την μεγάλη εντός έδρας ήττα (0-3) από τη Τραμπζονσπόρτ για τον Γύρο των Play-Off του Europa League εκδιώχθηκε ως πλήρως αποτυχημένη επιλογή. Ο Πορτογάλος, εκτός όλων των άλλων, «χρεώθηκε» και όλες τις αμφιλεγόμενες μεταγραφές που έγιναν καθ’ υπόδειξη του με τον Νταβίντ Σιμάο να κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα. Ο παίκτης άρχισε να αποτελεί «βαρίδι» για την ομάδα τόσο από αγωνιστικής πλευράς όσο και από οικονομικής.
Με την φανέλα της ΑΕΚ συμπλήρωσε μόλις 7 συμμετοχές και 363 αγωνιστικά λεπτά στο Πρωτάθλημα με την απόδοση του να είναι σε όλα από μέτρια έως τραγική και γι’ αυτό του έγινε σαφές ότι στην επόμενη μεταγραφική περίοδο θα έπρεπε να φύγει για άλλη ομάδα. Ο Σιμάο, γνωρίζοντας προφανώς ότι πουθενά δεν θα έβρισκε ανάλογες οικονομικές απολαβές, έδειξε απρόθυμος να διευκολύνει την ομάδα και κατά το κοινώς λεγόμενο «έκατσε» πάνω στο υπογεγραμμένο συμβόλαιο του. Η ιστορία της Μπενφίκα και των συνεχών δανεισμών θα επαναλαμβανόταν για εκείνον σε δεύτερο «κύκλο», αυτήν την φορά από την ΑΕΚ. Τον Φεβρουάριο του 2020 πήγε στη Ισραηλίτικη Χάποελ Μπερ Σεβά, επέστρεψε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έμεινε στο ρόστερ της ομάδας για ένα εξάμηνο και τον Ιανουάριο του 2021 επαναπατρίστηκε στην Πορτογαλία για μονοετή δανεισμό στη Μορεϊρένσε , κάτι που πιστώθηκε σαν επιτυχία στον τότε Τεχνικό Διευθυντή Ίλια Ίβιτς, αφού η «Ένωση» κατάφερε να γλιτώσει το συμβόλαιο του για εκείνη τη χρονιά. Τελικά οι Πορτογάλοι δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς του και το βαρύ συμβόλαιο παρέμεινε πρόβλημα για την ΑΕΚ, αναγκάζοντας την να προσπαθεί συνεχώς να του βρει ομάδα ώστε να απαλλαγεί από το κόστος του συμβολαίου του. Ο ίδιος, έχοντας να λαμβάνει τόσα χρήματα, συνέχισε να μην είναι συνεργάσιμος ενώ απειλούσε και με προσφυγή στην UEFA για κακή συμπεριφορά.
Τελικά, στην εκπνοή των μεταγραφών, στις 31 Αυγούστου 2021 συμφώνησε να αποζημιωθεί μένοντας ελεύθερος. Έμεινε χωρίς ομάδα για ένα εξάμηνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 όταν και βρήκε ποδοσφαιρική «στέγη» στην παλιά του «γνώριμη» Αρούκα στην Πορτογαλία.
Ο Νταβίντ Σιμάο είναι χαρακτηριστική περίπτωση και τρανή απόδειξη της κάκιστης λειτουργίας του τότε σκάουτινγκ αλλά και της γενικότερης μεταγραφικής πολιτικής της ΑΕΚ υπό την Τεχνική Διεύθυνση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Ένας χαμογελαστός και σοφιστικέ τύπος, χωρίς ιδιαίτερες αγωνιστικές περγαμηνές, στον οποίο δόθηκε απερίσκεπτα ένα δυσανάλογα μεγάλο συμβόλαιο που φυσικά δεν δεχόταν να εγκαταλείψει αφού το επόμενο του θα ήταν σίγουρα πολύ μικρότερο. Αγωνιστικά, μόνο στην Πορτογαλία κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο σε αξιοπρεπές επίπεδο ενώ το πέρασμα του από άλλα Ευρωπαϊκά κλαμπ ήταν μέτριο έως κακό .