Τόμας Πέκχαρτ

Τόμας Πέκχαρτ (Tomáš Pekhart) – (2016/2017)


Ο υψηλόσωμος (1,94 μ.) σέντερ φορ γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1989 στο Σούσιτσε της Τσεχίας.
Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομών της Σλάβια Πράγας και στην συνέχεια μεταγράφηκε στην Αγγλική Τότεναμ, όπου αρχικά στελέχωσε τις ομάδες Κ-18 και Κ-21 του κλαμπ. Παράλληλα είχε σημαντικές διακρίσεις με τις Εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων της Τσεχίας και μάλιστα είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ελπίδων με 17 γκολ σε 26 αγώνες. Στην Τότεναμ συνεργάστηκε και με τον Γκουστάβο Πογιέτ που ήταν εκείνη την εποχή βοηθός του προπονητή Χουάντε Ράμος. Δεν κατάφερε να έχει συμμετοχές με την πρώτη ομάδα και ακολούθησαν δανεισμοί σε Σαουθάμπτον και Σλάβια Πράγας με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Τσεχίας το 2009. Στην συνέχεια αγωνίστηκε στις Τσέχικες Γιάμπλονετς και Σπάρτα Πράγας. Το 2011 πήγε για 3 χρόνια στη Νυρεμβέργη και η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε για 2 χρόνια στην Γερμανική Ίνγκολσταντ.
Στην ΑΕΚ ήρθε στις 1 Φεβρουαρίου 2016 ως επιλογή του Πογιέτ, υπογράφοντας συμβόλαιο για 1,5 χρόνο και με προοπτική ανανέωσης για άλλα 2 χρόνια. Σε 1,5 χρόνο κατέγραψε συνολικά 48 συμμετοχές σκοράροντας 15 γκολ και διακρίθηκε ξεκάθαρα στο ψηλό παιχνίδι, αφού ήταν πολύ καλός κεφαλοσφαιριστής. Έδειξε «τίμιος» παίκτης, ειδικά ως αλλαγή, κυρίως σε αγώνες που η ΑΕΚ κυνηγούσε το σκορ απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ταυτόχρονα όμως έδειξε να του λείπει το κάτι παραπάνω σε ποιότητα στο χαμηλό παιχνίδι. Τελικά το καλοκαίρι του 2017 αποφασίστηκε να μείνει ελεύθερος από την ομάδα. Κατέκτησε με την ΑΕΚ το Κύπελλο Ελλάδας του 2016, στον Τελικό του οποίου απέναντι στον Ολυμπιακό, πρόλαβε να καταγράψει την συμμετοχή του αντικαθιστώντας στο 90+1’ τον Χρήστο Αραβίδη.
Στην συνέχεια αγωνίστηκε στην Ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά, στην Ισπανία με την Λας Πάλμας, στην Πολωνία για την Λέγκια Βαραοβίας και στην Τουρκική Γκαζιάντεπσπορ. Σε όλες τις ομάδες από τις οποίες πέρασε είχε την ίδια «τίμια» παρουσία, κάνοντας γεμάτες χρονιές και σκοράροντας αρκετά συχνά. Την περίοδο 2020-21 ήταν 1ος σκόρερ του Πολωνικού Πρωταθλήματος σκοράροντας 22 φορές με την φανέλα της Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε και ως ο καλύτερος επιθετικός του Πρωταθλήματος για την σεζόν αυτή. Τον Νοέμβριο του 2022 έμεινε ελεύθερος από την Γκαζιάντεπσπορ και έμεινε χωρίς ομάδα για δύο περίπου μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και επέστρεψε στην Λέγκια Βαρσοβίας.
Εκτός από το Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ, έχει κατακτήσει 1 Πρωτάθλημα Τσεχίας με την Σλάβια Πράγας, 1 Πρωτάθλημα Ισραήλ με την Χάποελ Μπερ Σεβά και 2 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο στην Πολωνία με την Λέγκια Βαρσοβίας. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023 είναι 26 φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών της Τσεχίας όπου έχει σκοράρει 2 γκολ.