Έρικ Μοράν

Έρικ Μοράν (Erik Morán Arribas) – (2018/20)


Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1991 στο Πορτουγαλέτε, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στο Μπιλμπάο της χώρας των Βάσκων στην βόρεια Ισπανία.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μπασκόνια και της Αθλέτικ Μπιλμπάο από 13 ετών. Με την πρώτη ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο έκανε ντεμπούτο στις 28 Νοεμβρίου 2012 στην εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ισραηλινής Χάποελ Μπερ Σεβά για τους Ομίλους του Europa League. Στο διάστημα της επόμενης διετίας και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 μπόρεσε να καταγράψει μόνο 23 συμμετοχές και δόθηκε δανεικός σε δύο ομάδες της Β’ Κατηγορίας της Ισπανίας, αρχικά στην Λεγανές για έξι μήνες και στη συνέχεια στην Ρεάλ Σαραγόσα για μια σεζόν. Το καλοκαίρι του 2016, η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν του πρότεινε ανανέωση και ο Μοράν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ρεάλ Σαραγόσα. Το συμβόλαιο του δεν εξαντλήθηκε καθώς τον Ιανουάριο του 2017 επέστρεψε με μεταγραφή στην Λεγανές που πλέον αγωνιζόταν στην Λα Λίγκα.
Στο τέλος του 2017 η «Ένωση» αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα λόγω του σοβαρού τραυματισμού του βασικού αμυντικού μέσου της Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος είχε υποστεί ρήξη χιαστών και θα απουσίαζε για το υπόλοιπο της σεζόν. Από τη λίστα του τότε Τεχνικού Διευθυντή Νίκου Λυμπερόπουλου, ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε τον Έρικ Μοράν για αντικαταστάτη του άτυχου Σουηδού και στις 2 Ιανουαρίου 2018 η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του ψηλόλιγνου Βάσκου αμυντικού μέσου. Η Λεγανές αποζημιώθηκε με 130 χιλ. ευρώ και ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 ετών έως το 2021 με ετήσιες απολαβές 300 χιλ. ευρώ.
Καθώς η ΑΕΚ κάλπαζε προς την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ο Μοράν αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής στο νέο υψηλών απαιτήσεων περιβάλλον. Δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό και γρήγορα έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ανασταλτικά ως αμυντικό χαφ. Αγώνα με τον αγώνα, ο Χιμένεθ έχασε την εμπιστοσύνη στον παίκτη και τον χρησιμοποίησε όλο και λιγότερο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Βάσκος αγωνίστηκε σε 7 ματς Πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου.
Στην σεζόν 2018-19 ο Μοράν ξεκίνησε την προετοιμασία με σκοπό να διορθώσει την εικόνα του. Ο νέος προπονητής Μαρίνος Ουζουνίδης αρχικά τον στήριξε αλλά προς το τέλος Αυγούστου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να υπολογίζει σε βοήθεια από εκείνον. Η διοίκηση έκανε προσπάθεια να δώσει τον παίκτη και να απαλλαγεί από το συμβόλαιο του αλλά ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να ολοκληρωθεί μια μεταγραφή. Έτσι ο Μοράν έμεινε στην ομάδα ως τελευταία επιλογή σε ένα ήδη αποδυναμωμένο ρόστερ που εκτός της υπεράσπισης του Τίτλου που είχε κατακτήσει, μπροστά του υπήρχε και η πρόκληση της συμμετοχής σε αγώνες επιπέδου της διοργάνωσης του Champions League.
Στο πρώτο μισό της σεζόν κατέγραψε 4 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 2 σε Ευρωπαϊκά ματς. Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 ο Μοράν σκόραρε το μοναδικό του γκολ με την Κιτρινόμαυρη φανέλα, στην εκτός έδρας νίκη με 1-3 εναντίον του Βόλου για το Κύπελλο Ελλάδας. Έναν μήνα μετά, στις 29 Ιανουαρίου 2019 ο Βάσκος δόθηκε δανεικός για 6 μήνες και μέχρι το τέλος της σεζόν στην Ισπανική Μάλαγα που αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία. Στον δανεισμό υπήρχε ρήτρα αγοράς του παίκτη σε περίπτωση ανόδου των Ανδαλουσιανών στην Λα Λίγκα. Δυστυχώς για την ΑΕΚ, η Μάλαγα δεν ανέβηκε, η ρήτρα δεν ενεργοποιήθηκε και ο παίκτης επέστρεψε το καλοκαίρι στην ομάδα.
Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ Μιγκέλ Καρντόσο τον έθεσε από την αρχή εκτός πλάνων και η διοίκηση άρχισε αμέσως διαπραγματεύσεις με το μάνατζερ του Μοράν για να πετύχει την αποδέσμευση του. Όμως το υψηλό συμβόλαιο του Ισπανού ήταν αποτρεπτικό για μεταγραφή αλλά ταυτόχρονα δυσβάστακτο για την ΑΕΚ. Έτσι η λύση δεν ήταν εύκολη. Τελικά μετά από πολλές συζητήσεις οι δυο πλευρές συμφώνησαν τη λύση της συνεργασίας στις 13 Νοεμβρίου 2019. Η ΑΕΚ έδωσε ειδική άδεια στον παίκτη να διαπραγματευτεί μόνος του τον επόμενο προορισμό και τον αποδέσμευσε τυπικά κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Υψηλόσωμος, αθλητικός και ντελικάτος παίκτης με ευδιάκριτες τεχνικές αρετές, πολύ καλός με την μπάλα «κάτω». Μάλλον όμως ακατάλληλος για την θέση του αμυντικού χαφ, για την οποία και αποκτήθηκε. Το στυλ του παιχνιδιού του θύμιζε περισσότερο «10άρι» ή έστω «8άρι» παρά καθαρόαιμο αμυντικό μέσο. Με ελλείψεις σε δύναμη, στιβαρότητα, τραχύτητα και στο ψηλό παιχνίδι, δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας. Οι επιθετικές αρετές του, ίσως να του είχαν εξασφαλίσει μια καλύτερη και πιο «γεμάτη» καριέρα στην ΑΕΚ αν είχε αποκτηθεί για να καλύψει την θέση του επιθετικού μέσου. Αποχαιρέτησε την «Ένωση» με συνολικά 19 συμμετοχές και 1 γκολ.
Μετά την αποδέσμευση του από την ΑΕΚ, ο Μοράν αγωνίστηκε στη Β’ Κατηγορία της Ισπανίας, πρώτα με την Νουμάνθια για έξι μήνες (13 συμμετοχές), μετά με την Πονφεραντίνα για τρεις «γεμάτες» σεζόν (101 συμμετοχές, 1 γκολ) και από τη σεζόν 2023-24 με την Αμορεμπιέτα.
Το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την ΑΕΚ το 2018 είναι ο μοναδικός τίτλος της καριέρας του. Έχει αγωνιστεί 6 φορές στις Εθνικές ομάδες U-17 και U-19 της Ισπανίας.