Πατίτο Ροντρίγκεζ

Πατίτο Ροντρίγκεζ (Patricio Julián Rodríguez – Patito) – (2016/2017)


Ο γνωστός σε εμάς ως Πατίτο γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1990 στο Κίλμες της Αργεντινής. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του σε ηλικία 10 ετών όταν και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Ιντεπεντιέντε. Το 2008 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των «Diablos Rojos» και έκανε ντεμπούτο στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Λανούς στις 10 Φεβρουαρίου 2008. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 που αποχώρησε από την Αβεγιανέδα κατέγραψε 113 συμμετοχές με την κόκκινη φανέλα σκοράροντας 10 γκολ. Κορυφαία στιγμή του με την Ιντεπεντιέντε ήταν η κατάκτηση του Copa Sudamericana το 2010.
Οι καλές εμφανίσεις του σαν ακραίος επιθετικός στο Πρωτάθλημα της Αργεντινής αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις της Ν. Αμερικής, του άνοιξαν την πόρτα της Βραζιλιάνικης Σάντος όπου το 2012 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο χωρίς όμως τα πράγματα να εξελιχθούν όπως ο ίδιος θα περίμενε. Στην πρώτη αναγνωριστική σεζόν αγωνίστηκε σε 22 ματς, ενίοτε ως βασικός, πετυχαίνοντας 2 γκολ, μοιράζοντας 2 ασίστ και έχοντας ως σημαντικότερη στιγμή την κατάκτηση του τροπαίου Super Cup South America στο πλευρό του Νεϊμάρ.
Στο τέλος της σεζόν δόθηκε δανεικός στην Εστουντιάντες καταγράφοντας μια συμπαθητική χρονιά με 28 ματς, 2 γκολ και 3 ασίστ αλλά η επιστροφή του στην Σάντος το καλοκαίρι του 2014 δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Αγωνίστηκε περιστασιακά και όπως ήταν φυσικό κρίθηκε σκόπιμο να έρθει ένας νέος δανεισμός, αυτήν την φορά στην Τζοχόρ της Μαλαισίας, σε μια κίνηση με κριτήρια περισσότερο οικονομικά και λιγότερο ποδοσφαιρικά.
Τον Νοέμβριο του 2015 ο δανεισμός του στην Μαλαισία θα λήξει και θα επιστρέψει στην Σάντος χωρίς όμως να συμπεριληφθεί στις αποστολές της ομάδας για το υπόλοιπο της σεζόν 2015-16. Το καλοκαίρι του 2016 άφησε οριστικά την Σάντος και τους δανεισμούς και βρέθηκε στην Ελλάδα για χάρη της ΑΕΚ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να δηλώνει ενθουσιασμένος για τον νέο παίκτη που φέρνει στην ομάδα και την ποιότητα που μπορεί να προσδώσει στην «Ένωση». Δεν αποσαφηνίστηκε ποτέ αν ο θρυλικός διάλογος μεταξύ του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ και του τότε τεχνικού της ομάδας Τιμούρ Κετσπάγια ήταν απλά έκφραση της υπέρμετρης αισιοδοξίας του «Προέδρου» ή μια εσκεμμένη προσπάθεια για να πειστεί ο Γεωργιανός για την αξία του Πατίτο.
Δ.Μ. – «Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, Κετσπάγια ;»
Τ.Κ. – «Ποιος, Πρόεδρε ;»
Δ.Μ. – «Ο Πατίτο, Κετσπάγια, ο Πατίτο !»
Στην πρώτη του συμμετοχή, με την έναρξη της σεζόν, μοίρασε 2 ασίστ στο νικηφόρο 4-1 απέναντι στην Ξάνθη στο ΟΑΚΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2016, σκορπώντας ενθουσιασμό στον κόσμο της ΑΕΚ. Το καλό ξεκίνημα δεν είχε ανάλογη συνέχεια στα επόμενα ματς ενώ τα πράγματα δεν άργησαν να στραβώσουν ακόμη περισσότερο λίγες μέρες μετά. Ύστερα από την εκτός έδρας ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό, τιμωρήθηκε με 3 αγωνιστικές μετά από δίωξη που του άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας για βιαιοπραγία για εκτός φάσης χτύπημα στον Ντιόγκο Φιγκέιρας σε φάση που «διέλαθε της προσοχής του διαιτητή» όπως αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας.
Το υπόλοιπο της σεζόν κύλησε για τον Αργεντινό σε ρυθμό «ούτε κρύο ούτε ζέστη». Βρισκόταν μέσα στις επιλογές για την ενδεκάδα ή την αποστολή χωρίς όμως η απόδοση του να δημιουργεί αξιομνημόνευτα επιτεύγματα. Γενικά η παρουσία του στην ΑΕΚ κρίνεται απλά συμπαθητική και σε καμία περίπτωση ανάλογη των προσδοκιών που δημιούργησε η μεταγραφή του. Αν υπάρχει κάτι να μείνει χαραγμένο από την παρουσία του στην «Ένωση», δεν είναι άλλο από το γκολ του στον πρώτο Ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο «Καραϊσκάκη» απέναντι στον Ολυμπιακό, την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2017, όταν σκόραρε το νικητήριο 1-2 στο 64’ με σουτ μέσα από την περιοχή.
Επιθετικός με αναμφισβήτητα πολύ καλή τεχνική, ποδοσφαιρική αντίληψη και αίσθηση του χώρου και του γηπέδου. Καλός πασαδόρος, με τις ασίστ να βρίσκονται στο ρεπερτόριο του περισσότερο απ’ ότι τα γκολ. Με σοβαρές και σημαντικές ελλείψεις στην ανασταλτική λειτουργία, καθώς δεν έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο στην αμυντική συνεργασία με τον αντίστοιχο μπακ-χαφ της πλευράς του, συνθήκες που δεν «συγχωρούνται» από το σύγχρονο ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις του. Μια μικρή ευπάθεια σε τραυματισμούς που παρουσίασε, απλά «βοήθησε» ώστε να μην συμπεριληφθεί ο Αργεντινός στα βασικά πλάνα του Μανόλο Χιμένεθ για την σεζόν 2017-18. Με 5 συμμετοχές μόνο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όλες σαν αλλαγή, 2 σε Πρωτάθλημα, 1 σε Κύπελλο και 2 σε Ευρωπαϊκά ματς, το συμβόλαιο του λύθηκε κοινή συναινέσει και αποχαιρέτησε την ΑΕΚ μετά από 36 συμμετοχές, 4 γκολ και 6 ασίστ φεύγοντας για την μακρινή Αυστραλία και τους Νιούκαστλ Τζετς.
Έμεινε στην Αυστραλία μέχρι το τέλος της σεζόν, αγωνιζόμενος ελάχιστα και το καλοκαίρι του 2018 αποπειράθηκε για δεύτερη φορά να επιστρέψει στην Ευρώπη υπογράφοντας νέο διετές συμβόλαιο στην Πορτογαλία με την Μορεϊρένσε. Τα δύο χρόνια του συμβολαίου του εξαντλήθηκαν με συνολικά 17 ματς και μόνο 600’ συμμετοχής κάτι που δείχνει πως κάθε άλλο παρά σημαντικός κρίθηκε από τους Πορτογάλους.
Το 2020 μια νέα χώρα προστέθηκε στο παλμαρέ του Αργεντινού καθώς βρέθηκε στην Βολιβία και αγωνίστηκε με την ομάδα της Βίλστερμαν, στην πιο ποιοτική του ίσως σεζόν με 39 συμμετοχές, 14 γκολ και 8 ασίστ, με ματς στο Copa Sudamericana και το Copa Libertadores. Τα 11 γκολ στο Πρωτάθλημα, καθιστούν την σεζόν σαν την πιο παραγωγική σε όλη του την καριέρα.
Η μετά από αρκετά χρόνια καλή και αποτελεσματική σεζόν του στην μικρομεσαία Βίλστερμαν τον φέρνει πλέον στην «πρωτοκλασάτη» Μπολιβάρ όπου δείχνει να βρίσκει την δική του «Γη της Επαγγελίας» με αγωνιστική δράση, διακρίσεις και συμμετοχές στις διεθνείς διοργανώσεις της Ν. Αμερικής.
Στα 33 του πλέον, ο Πατίτο Ροντρίγκεζ αποδεικνύει ότι υπήρξε μεν ένας καλός τεχνίτης και βιρτουόζος που όμως ουδέποτε έδειξε και απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και απαιτήσεις με συνέπεια να περιορίσει την καριέρα του σε χώρες με Πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικότητας.