Μάριο Μιτάι

Μάριο Μιτάι (Mario Mitaj) – (2020/2022)


Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 2003 στην Αθήνα και είναι Αλβανικής καταγωγής. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σαν ποδοσφαιριστής στις ακαδημίες της Ελευθερούπολης κυρίως σαν αριστερός εξτρέμ ή κεντρικός μέσος. Λόγω των ξεχωριστών ικανοτήτων του, αγωνιζόταν σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερα του στην ηλικία κατά 3-4 χρόνια. Το 2013 η ομάδα του συμμετείχε σε τουρνουά ακαδημιών στο Άλσος Βεΐκου του Γαλατσίου μαζί με τα αντίστοιχα τμήματα τόσο της ΑΕΚ όσο και άλλων μεγάλων ομάδων. Ο προπονητής της ομάδας Κ-15 της ΑΕΚ Στέλιος Ορφανίδης εντυπωσιάστηκε από την απόδοση του μόλις 10χρονου Μιτάι στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων και τον κάλεσε να περάσει από σειρά δοκιμαστικών τεστ. Μετά από περίπου έναν μήνα δοκιμαστικών, ο μικρός Μάριο εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της «Ένωσης». Πολύ σύντομα, ο προπονητής των ακαδημιών Διονύσης Κατραμάδος του άλλαξε θέση και ο Μιτάι άρχισε να αγωνίζεται στην άμυνα, κυρίως σαν αριστερός μπακ αλλά και ενίοτε σαν αριστερό στόπερ. Από την αρχή έδειξε ότι είχε τα φόντα να εξελιχθεί σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου και το όνομα του άρχισε να ακούγεται σαν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών της ΑΕΚ και όχι μόνο.
Αν και γεννημένος στην Ελλάδα, επέλεξε να αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής Αλβανίας και στις 23 Οκτωβρίου 2018 έκανε ντεμπούτο με την ομάδα Κ-17 της Αλβανίας. Με τις εμφανίσεις του έγινε βασικός και αναντικατάστατος και κέρδισε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας . Στις 31 Μαρτίου 2021 ντεμπουτάρισε και με την Εθνική Ανδρών της Αλβανίας στη νίκη με 2–0 επί του Σαν Μαρίνο για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και από τότε είναι ενεργό μέλος της. Με αυτήν την συμμετοχή έγινε ο νεότερος διεθνής παίκτης στην ιστορία της Αλβανίας, σε ηλικία 17 ετών και 237 ημερών.
Στις αρχές του 2020, η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα από το να χάσει τον παίκτη. Τον Ιανουάριο, με ενέργειες του επί διετία χορηγού των ακαδημιών της ομάδας Γρηγόρη Σαράντη, που όμως είχε αποχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μάριος Μιτάι μαζί με τον γιο του Σαράντη και έναν ακόμη παίκτη των ακαδημιών, δοκιμάστηκαν στην Ολλανδική Φέγενορντ. Η ομάδα του Ρότερνταμ επέλεξε καταρχάς μόνο τον Μιτάι αλλά τελικά, ίσως και μετά από πιέσεις του πατέρα Σαράντη, κάλεσε μαζί με τον Μάριο και τον γιο Σαράντη να ενταχθούν στις ακαδημίες της και στο φημισμένο για την αναπτυξιακή του υποδομή περιβάλλον του Ολλανδικού ποδοσφαίρου. Οι δύο ποδοσφαιριστές συνέχισαν να ενισχύουν την ΑΕΚ στους αγώνες του Πρωταθλήματος Super League Ομάδων Κ-17 μέχρι τις 3 Μαρτίου όταν και ταξίδεψαν στην Ολλανδία και ξεκίνησαν προπονήσεις με την ομάδα Κ-17 της Φέγενορντ . Χωρίς να γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι και επισήμως κατόπιν επιθυμίας του παίκτη, ο Μιτάι σύντομα επέστρεψε στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Η αποχώρηση του από την Φέγενορντ συμπαρέσυρε και τον γιο Σαράντη που αποδεσμεύθηκε από τους Ολλανδούς βρίσκοντας προσωρινά «στέγη», κατόπιν ενεργειών του πατέρα του, στην Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Μιτάι επέστρεψε στο δυναμικό των ακαδημιών και στην Κ-19 με προοπτική να πάρει ευκαιρίες και να συμμετέχει σε προπονήσεις της πρώτης ομάδας με σκοπό την ενσωμάτωση του μελλοντικά σε αυτήν όπως πίστευαν άνθρωποι της ομάδας σαν τον Μιχάλη Παυλή και τον Βασίλη Δημητριάδη. Μετά την αποχώρηση Σαράντη και την απραγία λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι ακαδημίες της ΑΕΚ βρίσκονταν σε φάση γενικής αναδιάρθρωσης με τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ Μηνά Λυσσάνδρου να έχει αναλάβει προσωρινά την λειτουργία τους.
Ο τότε τεχνικός της «Ένωσης» Μάσιμο Καρέρα που είχε δει τον Μιτάι στις προπονήσεις και είχε σχηματίσει καλή άποψη για τις ικανότητες του, έδωσε το πράσινο φώς για να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στις 12 Αυγούστου 2020. Το συμβόλαιο του ήταν ουσιαστικά τριετές αλλά λόγω της επικείμενης ενηλικίωσης του παίκτη υπογράφηκε για 1 έτος ακολουθούμενο από διετή επέκταση. Επαγγελματικό ντεμπούτο με την ΑΕΚ έκανε στις 18 Οκτωβρίου 2020 στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα ως βασικός αριστερός μπακ λόγω των ταυτόχρονων απουσιών των τραυματιών Ινσούα και Λόπες. Με την συμμετοχή του αυτή έγραψε ιστορία καθώς έγινε, σε ηλικία 17 ετών 2 μηνών και 13 ημερών, ο νεότερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ παίρνοντας το ρεκόρ από τον Ζίγκα Λάτσι που το διατηρούσε από τον προηγούμενο Μάρτιο.
Στην παρθενική του εμφάνιση με την Κιτρινόμαυρη φανέλα κάθε άλλο παρά έθελξε με την απόδοση του καθώς οι όποιες τεχνικές του αρετές δεν μπορούσαν να «κρύψουν» την εμφανή σωματική του αδυναμία να ανταγωνιστεί σε επίπεδο ανδρικής ομάδας με αποτέλεσμα να γίνεται αλλαγή στο ημίχρονο του ματς. Αυτό δεν τον πτόησε και συνέχισε να δουλεύει εντατικά στις προπονήσεις παίρνοντας και άλλες ευκαιρίες σε εκείνη τη σεζόν φτάνοντας τελικά στις 6 συμμετοχές στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος με 2 ασίστ, 4 συμμετοχές στα πλέι οφ και 2 συμμετοχές στο Κύπελλο ενώ έκανε ντεμπούτο και σε Ευρωπαϊκό αγώνα στις 10 Δεκεμβρίου 2020, στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από την Αγγλική Λέστερ στην Φάση των Ομίλων του Europa league.
Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου 2021, «απαλλαγμένος» από τα νομικά κωλύματα της ενηλικίωσης του, ο Μιτάι υπέγραψε 5ετή επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2026. Αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα και στους δύο αγώνες απέναντι στην Βελέζ Μόσταρ για τα Προκριματικά του Europa Conference League συμμετέχοντας έτσι στον εφιαλτικό και πρόωρο αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ευρώπη. Ουσιαστικά ήταν και οι τελευταίες του συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της «Ένωσης» αφού μετά από αυτές και μέχρι το τέλος της σεζόν αγωνίστηκε για 12 λεπτά σαν αλλαγή μόνο στο τελευταίο ματς των πλέι οφ, στην εντός έδρας ήττα με 2-3 από τον Ολυμπιακό στις 17 Μαΐου 2022. Ένα εφιαλτικό «αντίο» για τον Μιτάι καθώς το ματς επισφράγισε την απουσία της ΑΕΚ από την Ευρώπη στην επόμενη σεζόν. Στο υπόλοιπο διάστημα της περιόδου 2021-22 αγωνίστηκε με την ΑΕΚ Β που είχε ήδη ιδρυθεί από το ξεκίνημα της σεζόν και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας που τερμάτισε στην 5η θέση του Νοτίου Ομίλου της Football League.
Η έλευση των Ιρανών Χατζησαφί και Μοχαμάντι δεν άφηνε πολλά περιθώρια συμμετοχής στον Μιτάι και έγιναν σκέψεις για να δοθεί δανεικός σε άλλο Πρωτάθλημα όπου θα είχε χρόνο και ευκαιρίες συμμετοχής. Η ΠΑΕ ΑΕΚ και προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλησαν να σταθούν δίπλα στον νεαρό παίκτη και να συναινέσουν στην καλύτερη προοπτική για την καριέρα του. Αυτή εμφανίστηκε από την Λοκομοτίβ Μόσχας που κατέθεσε πρόταση αγοράς του παίκτη αντί 1 εκ. ευρώ. Η ΑΕΚ μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους και έναν μήνα μετά, στις 19 Αυγούστου 2022, λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος, έγινε γνωστή η πώληση του Μάριο Μιτάι στην Ρωσική ομάδα αντί του ποσού των 3 εκ. ευρώ με την ΑΕΚ να διατηρεί ένα ποσοστό μεταπώλησης. Ο 19χρονος υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με τους Μοσχοβίτες και βρέθηκε στην 4η θέση του μέχρι τότε τοπ-5 των μεγαλύτερων πωλήσεων της «Ένωσης».
Στην πρώτη του σεζόν στην Λοκομοτίβ, μπήκε στο ροτέισιον της ομάδας και κατέγραψε 14 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 4 στο Κύπελλο αγωνιζόμενος σε όλες σχεδόν τις θέσεις της άμυνας. Στην περίοδο 2023-24 αύξησε τον χρόνο συμμετοχής του ενώ στην διάρκεια της σεζόν εμφανίστηκαν άρθρα από την Ιταλία που ήθελαν την Γιουβέντους να ενδιαφέρεται και να τον παρακολουθεί.
Ο νεαρός αμυντικός έδειξε επανειλημμένα τεχνικές αρετές και καλή φυσική κατάσταση που θα ενδιέφεραν κάθε ομάδα. Αρκετά γρήγορος για το ύψος του (1.85μ.) δείχνει να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στο αριστερό άκρο της άμυνας όσο και στο κέντρο της. Καλός χειριστής της μπάλας, κυρίως με το αριστερό που είναι το «καλό» του πόδι χωρίς όμως να υστερεί και στο δεξί. Μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα σε δυνατές μονομαχίες όταν η σωματοδομή του αντιπάλου του είναι ανάλογη της δικής του. Πεδία εξέλιξης για εκείνον αποτελούν η απαιτούμενη αύξηση της μυϊκής μάζας ώστε να γίνει πιο στιβαρός και ανταγωνιστικός και η απόκτηση εμπειριών που θα έρθουν φυσιολογικά λόγω του νεαρού της ηλικίας του.