Στέλιος Σεραφείδης

Στέλιος Σεραφείδης (1950/1971)

Aπό τις πλέον ιστορικές φυσιογνωμίες της ΑΕΚ. Γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1935 στο Γκάζι και μεγαλωμένος στο Αιγάλεω, πέρασε ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά χρόνια όπως τα περισσότερα παιδιά εκείνης της εποχής πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να ζήσει. Εργάστηκε σαν νερουλάς, κουλουρτζής, αχθοφόρος, στιλβωτής παπουτσιών και μικροπωλητής. Ο μεγαλύτερος αδελφός του (διεθνής κυνηγός του Απόλλωνα Αθηνών) Λάμπης Σεραφείδης, τον πήγε σε ηλικία 14 χρόνων στην Ριζούπολη και τον Απόλλωνα. Έμεινε εκεί για πολύ μικρό διάστημα και έπειτα μεταγράφηκε στα τσικό της ΑΕΚ. Έμεινε δύο χρόνια στα τσικό, ακολούθησε ένας χρόνος στη Β’ ομάδα της “Ένωσης” και από το 1954 εξελίχθηκε σε βασικό τερματοφύλακα της ομάδας σχεδόν για 20 χρόνια, με 210 συμμετοχές και πολλούς τίτλους και διακρίσεις (μεταξύ των οποίων τα 3 πρωταθλήματα του 1963, 1968, 1971, τα τέσσερα Κύπελλα του 1950, 1956, 1964, 1966 και το “Υπερκύπελλο – Super Cup” του 1971). Σταθερό μέλος της Εθνικής ομάδας κι ας είχε μόνο μια συμμετοχή σε επίσημο αγώνα, κυρίως λόγω της παρουσίας των “αμετακίνητων” τότε Θεοδωρίδη και Οικονομόπουλου. Ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ στον τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου του 1967 εναντίον της Φενέρμπαχτσέ, όπου η ΑΕΚ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Ένας πολύ καλός και θεαματικός τερματοφύλακας, εξίσου αποτελεσματικός και στο έδαφος και στον αέρα, κυρίως όμως η ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ, αφού έμεινε μακριά της μόνο για ενάμιση χρόνο από το 1950 που ήρθε στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι σήμερα: μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1971, επέστρεψε το 1973 ως προπονητής τερματοφυλάκων και δεν ξαναέφυγε ποτέ. Ο Στέλιος Σεραφείδης πρόσφερε στο προπονητικό team των Ακαδημιών, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων της Ένωσης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ. Δικαιωματικά ανήκει στο πάνθεον των εμβληματικών φυσιογνωμιών του συλλόγου.
Τιμήθηκε επανειλημμένα τόσο από την επίσημη ΑΕΚ όσο και από οπαδικούς συνδέσμους. Η μορφή του θα κοσμεί εσαεί τον έναν από τους 4 πυλώνες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ το όνομα του δόθηκε και στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στα Σπάτα.
Ο Στέλιος Σεραφείδης έφυγε από την ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2022 βυθίζοντας στη θλίψη σύσσωμη την Κιτρινόμαυρη Οικογένεια.