Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (2005 – 2008)

Ο Καλαματιανός αμυντικός είναι γεννημένος στις 9 Ιουνίου 1988 και αγωνίζεται με την φανέλα της Ντόρτμουντ όπου διαπρέπει στην Μπουντεσλίγκα αποτελώντας μέρος της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2013 – 2014.

Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Αίαντα Καλαμάτας όπου μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Πεταλιδίου. Υπήρξε επίσης αθλητής 400 μέτρων στίβου. Το δίκτυο σκάουτινγκ της Α.Ε.Κ. τον εντόπισε με τις καλές του εμφανίσεις και το καλοκαίρι του 2005 παίρνει μεταγραφή στην ομάδα μας.

Κάνει ονειρικό ντεπούτο με την ομάδα μας αφού αγωνίζεται στο κύπελλο ενάντια στον Πας Γιάννενα τον Οκτώβριο του 2005 όπου και σκοράρει μόλις στο 7ο λεπτό στο νικηφόρο αγώνα της ομάδας με 3 – 0. Αρκετοί από τους οπαδούς της Α.Ε.Κ. έβλεπαν ένα νέο Στέλιο Μανωλά στο πρόσωπό του. Λόγω του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής που είχε και του νεαρού της ηλικίας του, δίνεται δανεικός στη Νίκη Βόλου τον Ιανουάριο του 2006 προκειμένου να πάρει παιχνίδια και να ψηθεί για τη μεγάλη κατηγορία.

Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει υπό τις οδηγίες του Ισπανού τεχνικού Σέρα Φερέρ. Ο τεχνικός της Α.Ε.Κ. τον εμπιστεύεται και του δίνει παιχνίδια συμμετοχής με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου κάνει το παρθενικό του παιχνίδι ενάντια στη Λιλ εκτός έδρας (ήττα με 3-1 για την ομάδα μας) ως παρτενέρ του Μπρούνο Τσιρίλλο. Ήταν βασικός στη μεγάλη νίκη της Α.Ε.Κ. ενάντια στη Μίλαν με 1-0.

Η τρίτη του σεζόν με την Α.Ε.Κ. όπου έμελλε να είναι και η τελευταία του, αποτέλεσε την καλύτερη σεζόν του Σωκράτη. Αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της βασικής ενδεκάδας όπου είχε σε όλες τις διοργανώσεις 37 συμμετοχές και 1 γκολ. Η παρουσία του Παπασταθόπουλου στα μετώπισθεν είχε ως αποτέλεσμα η Α.Ε.Κ. να έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Ήδη οι μνηστήρες που ενδιαφέρονταν για τον παίχτη πολλαπλασιάζονταν με αποτέλεσμα να τον παρακολουθούν αρκετές ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Το καλοκαίρι του 2008 η Τζένοα συμφωνεί με την Α.Ε.Κ. έναντι 3.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σωκράτης προσαρμόζεται πολύ καλά στο απαιτητικό πρωτάθλημα του Καμπιονάτο. Λόγω του συστήματος της Τζένοα (3-5-2), ο Σωκράτης μετατοπίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις τα επόμενα δύο χρόνια, όπου με 51 συμμετοχές και 2 γκολ, καταφέρνει να εξασφαλίσει μεταγραφή στη Μίλαν, αποτελώντας την κουρυφαία του προσωπική στιγμή. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη Μίλαν λόγων των πολλών αμυντικών που διέθετε το ρόστερ των Ιταλών και έτσι η επόμενη σεζόν τον ξαναβρίσκει στην Τζένοα ως αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Κέβιν Μπόατενγκ στη Μίλαν.

Δεν παραμένει στους Γενοβέζους όμως και δοκιμάζει την τύχη του στη Μπουντεσλίγκα και στη Βέρντερ Βρέμης το καλοκαίρι του 2011 ως δανεικός. Πραγματοποιώντας μια πολύ καλή σεζόν με 29 συμμετοχές αναγκάζει τους Γερμανούς να αγοράσουν τα δικαιώματά του. Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει στο ίδιο καλό επίπεδο εμφανίσεων αναγκάζοντας την Ντόρντμουντ έπειτα από προσωπική εισήγηση του Γιούργκεν Κλόπ να τον αποκτήσει έναντι 9.5 εκατομμυρίων ευρώ καθιστώντας τον την τρίτη πιο ακριβή ελληνική μεταγραφή μετά από τους Μήτρογλου και Σεϊταρίδη.

Έχει παίξει επί σειρά ετών στις εθνικές ομάδες των Παίδων, Νέων και Ελπίδων. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2007 επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στην καλύτερη ενδεκάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων όπου η Ελλάδα κατέκτησε την δεύτερη θέση. Επίσης, αποτέλεσε αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων το 2008.
Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών έχει αγωνιστεί με 51 φορές. Κορυφαίες του στιγμές ήταν το Μουντιάλ του 2010 και 2014 όπου υπήρξε βασικό και αναντικάταστατο στέλεχος της Εθνικής μας ομάδας.