Κέλβιν Σέμπουε

Κέλβιν Σέμπουε (Kelvin Sebwe) – (1998/1999)
Ο βραχύσωμος Λιβεριανός μεσοεπιθετικός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “γυρολόγος” ελληνικών και ξένων γηπέδων (αφού έπαιξε σε πάρα πολλές ομάδες στην καριέρα του), είχε ένα σχετικά μικρό και πολύ μέτριο πέρασμα από την ΑΕΚ.
Ο πρώτος Λιβεριανός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αδερφικός φίλος του βετεράνου σταρ του λιβεριανού ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1972 κι έπαιξε αρχικά σε Μπλακ Σταρ (Λιβερίας), μετά είχε ένα πέρασμα από την Μονακό και αργότερα συνέχισε στην Γαλλία σε Λιεγκουά και Τουλούζ, πριν έρθει στην Ελλάδα για την Skoda Ξάνθη το 1996. Με την ακριτική ομάδα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στα ματς κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ για την περίοδο 1997/1998 (όταν η Ξάνθη απέκλεισε μάλιστα την ΑΕΚ) με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον των υπευθύνων της “Ένωσης”, οι οποίοι τελικά προχώρησαν στην απόκτησή του, τον Γενάρη του 1998 (σε μια περίοδο που γενικότερα η ΑΕΚ “ψώνιζε” συχνότατα από την ομάδα της Θράκης). Στο δεύτερο μισό της περιόδου 1997/1998 πήρε αρκετές ευκαιρίες (λόγω και των συχνών τραυματισμών που υπήρχαν στο ρόστερ εκείνη την χρονιά), αλλά η παρουσία του γενικά ήταν “του ύψους ή του βάθους”. Την επόμενη περίοδο έπαιξε πάλι πολλές φορές, αλλά οι εμφανίσεις του ήταν και πάλι μέτριες.
Συνολικά είχε 30 συμμετοχές και 2 γκολ με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Φάση για την οποία θα τον θυμούνται όλοι στην ΑΕΚ, ήταν η ενέργειά του και “πάρε-βάλε” πάσα του στον Ντέμη Νικολαίδη στο ματς Λοκομοτίβ Μόσχας-ΑΕΚ για το κύπελλο κυπελλούχων της περιόδου 1997/1998, όταν ο Έλληνας επιθετικός έχασε ίσως την σημαντικότερη ευκαιρία στην καριέρα του (με εξουδετερωμένο τον αντίπαλο γκολκήπερ πλάσαρε άψυχα και έτσι αντίπαλος αμυντικός προλάβε την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στο τέρμα), με αποτέλεσμα η “Ένωση” να χάσει την ιστορική πρόκριση στους 4 του θεσμού (ηττήθηκε τελικά στο ματς με 2-1 -με γκολ στις καθυστερήσεις και λίγο μετά από την απώλεια αυτής της ευκαιρίας- και αποκλείστηκε).
Ο Σέμπουε έφυγε από την ΑΕΚ το 1999 κι έπαιξε στην συνέχεια σε Ηρακλή (όπου είχε καλύτερη απόδοση), Πατραικό, Παναχαική, μετά πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έπαιξε σε Αλ Νταφρά, Αλ Αχλί και Αλ Τζαζίρα) κι επέστρεψε στην Ελλάδα για Πανσερραικό, Καβάλα, Δόξα Δράμας, ενώ στο τέλος της καριέρας του έπαιξε και σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα με τις ομάδες του ΑΟ Πόρου, του Ηφαίστου Περιστερίου και του Αστέρα Δρεπανιακού.
Με την ομάδα της εθνικής Λιβερίας είχε συνολικά 73 συμμετοχές και 17 γκολ.
Μετά το τέλος της καριέρας του ο Κέλβιν Σέμπουε έμεινε κοντά στο λιβεριανό ποδόσφαιρο, υπήρξε τεχνικός διευθυντής ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της πατρίδας του, ενώ σήμερα είναι βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα ανδρών της Λιβερίας.