Γεβγέν Σάκχοφ

Γεβγέν Σάκχοφ (Yevhen Yevhenovych Shakhov) – (2020/2022)


Ουκρανός κεντρικός μέσος, γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1990 στo Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας και μεγαλωμένος στο Ισραήλ, όπου ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου.
Ξεκίνησε στην ομάδα της Ντνίπρο όπου το 2007 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Για την διετία 2010-12 παραχωρήθηκε δανεικός στην Άρσεναλ Κιέβου και στην συνέχεια επέστρεψε στη Ντνίπρο με τα χρώματα της οποίας έφτασε μέχρι τον Τελικό του Europa League της σεζόν 2014-15. Το καλοκαίρι του 2016 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την ομάδα του ΠΑΟΚ και έπαιξε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης σε 3 από τα καλύτερα χρόνια της ιστορίας της ομάδας, κατακτώντας μαζί της 3 Κύπελλα κι 1 Πρωτάθλημα και αποτελώντας βασικό της στέλεχος. Ψηλός χαφ, με αρκετά καλή τεχνική, που «έβλεπε» γήπεδο, βοηθούσε ανασταλτικά, σκόραρε αρκετά συχνά, αλλά στον αντίποδα ήταν και σχετικά αργός. Με τον ΠΑΟΚ είχε 117 αγώνες και 21 γκολ. Το καλοκαίρι του 2019 έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και αγωνίστηκε για έναν χρόνο στην Ιταλική Λέτσε.
Το καλοκαίρι του 2020 εντάχθηκε ως ελεύθερος στην ΑΕΚ. Με τα Κιτρινόμαυρα ήταν ένα «κλικ» πιο κάτω από αυτό που είχε δείξει στον ΠΑΟΚ. Αυτό το «κλικ» όμως για έναν παίκτη που ήταν έτσι κι αλλιώς αργός για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και σε μια προβληματική ομάδα όπως ήταν η ΑΕΚ της συγκεκριμένης διετίας, ήταν αρκετό ώστε η παρουσία του Ουκρανού με την «Ένωση» να κυμανθεί σε μετριότατα επίπεδα. Τελικά αποχώρησε το καλοκαίρι του 2022 χωρίς ποδοσφαιρικά να λείψει σε κανέναν. Με τη φανέλα της ΑΕΚ είχε 61 συμμετοχές και 4 γκολ.
Για την σεζόν 2022-23 αγωνίστηκε στην Ουκρανική Ζόρια. Είναι, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, 7 φορές διεθνής (1 γκολ) με την εθνική ομάδα της Ουκρανίας.