Γκρέγκορζ Κριχόβιακ

Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Grzegorz Krychowiak) – (2022)


Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1990 στο Γκριφίτσε της Πολωνίας και είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και δυναμικούς μέσους της χώρας του με 100 συμμετοχές στην Eθνική Ανδρών μεταξύ 2008 και 2023, ενώ πολλές φορές ήταν αρχηγός της. Έχει συμμετάσχει σε 2 Παγκόσμια Κύπελλα (2018 και 2022, 7 συμμετοχές, 1 γκολ) και 2 Euro (2016 και 2020, 7 συμμετοχές). Με επιβλητική εμφάνιση, ηγετικές ικανότητες, έξυπνες τοποθετήσεις και μεταβιβάσεις, διακρίθηκε κυρίως ως αμυντικός ή κεντρικός χαφ ενώ στην αρχή της καριέρας του αγωνίστηκε περιστασιακά και ως κεντρικός αμυντικός.
Στα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην πατρίδα του αγωνίστηκε στις ομάδες U-19 της Σταλ και της Άρκα Γκντίνια και το 2007 σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στην Γαλλία και στην ομάδα U-19 της Μπορντώ. Στη Γαλλία αγωνίστηκε με τις ομάδες των Μπορντώ, Ναντ και Ρεμς, αλλά η καριέρα του απογειώθηκε μετά τη μετακίνηση του στην Σεβίλλη το 2014. Στην Ανδαλουσία κατέκτησε δυο συνεχόμενα τρόπαια Europa League και σκόραρε στον τελικό του 2015 απέναντι στην Ντνίπρο.
Το καλοκαίρι του 2016 «εξαργύρωσε» τις εμφανίσεις του με την Σεβίλλη με μια μεγάλη μεταγραφή ύψους 30 εκ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Την μεταγραφή απαίτησε ο Ουνάι Έμερι, πρώην προπονητής του στη Σεβίλλη. Οι καλοί οιωνοί δεν επαληθεύτηκαν στο ελάχιστο και δεν στέριωσε στην Παρί. Ήρθε σε προστριβές με τον Έμερι, παραγκωνίστηκε και στη συνέχεια δόθηκε για ένα χρόνο δανεικός στη Γουέστ Μπρομ. Από εκεί, το 2018 έφυγε για την Ρωσία και την Λοκομοτίβ Μόσχας. Στην Μόσχα έμεινε 3 χρόνια, κατέκτησε 2 Κύπελλα Ρωσίας και ψηφίστηκε καλύτερος μέσος του Πρωταθλήματος. Το 2021 μετακινήθηκε στην Κράσνονταρ υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.
Το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών που ακολούθησε, η ΦΙΦΑ άνοιξε «παράθυρο» για όσους παίκτες αγωνίζονταν σε Ρωσικές ομάδες για μονομερώς αποδεκτό δανεισμό τους σε ομάδες του εξωτερικού για λόγους ασφάλειας και προστασίας. Για τον δανεισμό δεν χρειαζόταν η συναίνεση της Ρωσικής ομάδας και αρκούσε μια δήλωση του παίκτη.
Οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού της ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκαν τις ειδικές αυτές συνθήκες και προχώρησαν σε συμφωνία δανεισμού με τον Κριχόβιακ στις 15 Μαρτίου 2022. Ο Πολωνός μέσος ήρθε στην «Ένωση» μετά από μια απογοητευτική χειμερινή μεταγραφική περίοδο, κατά την οποία η ΑΕΚ κατάφερε να αποκτήσει μόνο τον Φράνσον και μάλιστα μόλις την τελευταία μέρα της προθεσμίας των μεταγραφών ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε προχωρήσει στην απόλυση του Αργύρη Γιαννίκη από την τεχνική ηγεσία. Η μετακίνηση παρουσιάστηκε ως σημαντική αναβάθμιση και δημιούργησε προσδοκίες και ενθουσιασμό στον κόσμο παρ’ όλο που ήταν γνωστό πως ουσιαστικά ο Κριχόβιακ ήρθε μόνο για λίγους μήνες και τα ματς των πλέι-οφ που απέμεναν. Ο Πολωνός υπέγραψε συμβόλαιο με αμοιβή 350 χιλ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40 χιλ. ευρώ για κάθε ματς που θα έπαιζε. Η χρηματιστηριακή του αξία στις αρχές του 2022 ήταν 11 εκ. ευρώ. Η τιμή αυτή τον έκανε τον ακριβότερο παίκτη που έχει αγωνιστεί στην ΑΕΚ από το 2004, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν και τον ξεπέρασε ο Λιβάι Γκαρσία καταγράφοντας αξία 12 εκ. ευρώ.
Στα όλα κι όλα 9 ματς που έπαιξε έδειξε ότι είναι παίκτης κλάσης που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, μοιάζοντας παράλληλα με «είδος πολυτελείας» για τα δεδομένα του Ελληνικού Πρωταθλήματος και της ΑΕΚ. Σε κανονικές συνθήκες και χωρίς την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ίσως καμία Ελληνική ομάδα δεν θα επιχειρούσε να «κοιτάξει στα μάτια» την απόκτηση του ενώ και ο ίδιος πολύ δύσκολα θα έβλεπε την χώρα μας σαν πιθανό σταθμό της καριέρας του.
Ο τελικός απολογισμός από το πέρασμα του από την ομάδα καταγράφει πως δεν την βοήθησε ουσιαστικά καθώς η ΑΕΚ στα πλέι-οφ απογοήτευσε κάνοντας μόνο 2 νίκες απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, τερμάτισε 5η και έμεινε εκτός Ευρώπης. Στα δυο αυτά παιγνίδια με τον ΠΑΣ σκόραρε και τα 2 μοναδικά του γκολ με την «Ένωση».
Όπως ήταν φυσικό, αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά εντελώς διεκπεραιωτικά το συμβόλαιο του με αποκορύφωμα την αποχώρηση του από το γήπεδο στο ημίχρονο του τελευταίου ματς με τον Ολυμπιακό και την άμεση αναχώρηση του για διακοπές στις 17 Μαΐου 2022. Μάλλον το κύριο μέλημα του Πολωνού, εκτός από τα χρήματα, ήταν να μην μείνει ανενεργός στη Ρωσία ενόψει των πλέι-οφ και των Τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 όπου τον περίμενε η Εθνική ομάδα της χώρας του. Αν και κατά τους δύο μήνες που έμεινε στην Ελλάδα γίνονταν πολλές συζητήσεις για το κατά πόσο πρέπει να γίνει οικονομική υπέρβαση και να αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή ώστε να χτιστεί γύρω του η ομάδα που θα έμπαινε στην Αγιά Σοφιά την επόμενη σεζόν, το όνομα του δεν ξανακούστηκε από τότε. Έτσι κι αλλιώς το κασέ του ήταν από την αρχή δυσθεώρητο για την ΑΕΚ. Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Ματίας Αλμέιδα, που είχε ήδη προσληφθεί, δεν τον ήθελε στο ρόστερ, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η διοίκηση δεν ήθελε να πληρώσει τόσο υψηλά συμβόλαια και πρακτικά έκρυβε την απροθυμία της πίσω από τον νέο προπονητή. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο Κριχόβιακ, παρά την αξία του, μάλλον δεν θα ταίριαζε στην «αγέλη» του «Πελάδο» που εμφανίστηκε την επόμενη σεζόν και στον τρόπο παιχνιδιού που εφάρμοσε ο Αργεντίνος. Ο κοσμοπολίτης και ευγενής Γκρέγκορζ μας θυμήθηκε πάντως το επόμενο καλοκαίρι και έστειλε συγχαρητήρια στην ΠΑΕ για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.
Τον Ιούλιο του 2022 ανακοινώθηκε από την Κράσνονταρ ο δανεισμός του στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας. Το επόμενο καλοκαίρι αποδεσμεύτηκε από την Κράσνονταρ και υπέγραψε στην Άμπα της Σαουδικής Αραβίας.