Παουλίνιο

Παουλίνιο (Paulo Sérgio Mota – Paulinho) – (2019/21)


Ο Πάουλο Σέρζιο Μότα, πιο γνωστός ως Παουλίνιο, γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1991 στη Βίλα Νόβα ντε Γκάια νοτίως του Πόρτο στην Πορτογαλία. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Πόρτο από την ηλικία των 10 ετών. Το 2009 μετακινήθηκε στην ομάδα U-19 της Λεϊσόες, ομάδα της Β’ Κατηγορίας με έδρα στο Ματοσίνος, λίγο έξω από το Πόρτο. Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και αγωνίστηκε σε 35 ματς στην σεζόν 2011-12. Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την νεοφώτιστη τότε Μορεϊρένσε. Στις τρεις σεζόν που έμεινε στον Πορτογαλικό νότο συμπλήρωσε 74 συμμετοχές, ενώ υπήρξε συμπαίκτης του Αντρέ Σιμόες με τον οποίο συναντήθηκαν ξανά στην ΑΕΚ. Το 2015 ξεκίνησε μια περιπλάνηση στην Πορτογαλία περνώντας διαδοχικά από τις Ουνιάο Μαδέιρα (34 συμμετοχές) και Τσάβες (17 συμμετοχές) πριν καταλήξει στην Μπράγκα για το πρώτο εξάμηνο του 2017 (11 συμμετοχές). Επέστρεψε στην Τσάβες και αγωνίστηκε για δυο σεζόν έως το καλοκαίρι του 2019 καταγράφοντας 62 συμμετοχές.
Από τον Μάιο του 2009 στην ΑΕΚ βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγαλεπήβολο, αλλά σύντομο, πρότζεκτ του νέου προπονητή Μιγκέλ Καρντόσο, ο οποίος είχε τον Παουλίνιο ψηλά στη λίστα των ακραίων αμυντικών με σκοπό να καλύψει το κενό που είχε αφήσει η αποχώρηση του Ροντρίγκο Γκάλο. Στις 7 Ιουνίου 2009 ο Πορτογάλος μπακ αποτέλεσε την πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφή της ΑΕΚ υπογράφοντας συμβόλαιο για 2+1 χρόνια.
Ο Παουλίνιο ήταν ένας δεξιός οπισθοφύλακας που βοηθούσε επιθετικά περισσότερο από το Μιχάλη Μπακάκη, αλλά δεν είχε υψηλό επίπεδο τεχνικής και αμυντικά ήταν αργός και με κακές τοποθετήσεις. Συνολικά, απογοήτευσε την πρώτη του σεζόν με την φανέλα της ΑΕΚ και υπήρχαν σκέψεις για να μην συνεχίσει, ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά ένας τραυματισμός του Μπακάκη ανάγκασε την ΑΕΚ να τον κρατήσει. Ο Πορτογάλος δεν εμφάνισε κάποια βελτίωση, με συνέπεια το δεξί άκρο να παραμένει μια μόνιμη απειλή για την άμυνα της «Ένωσης».
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στη Ριζούπολη τον Βόλο, στο τελευταίο ματς του έτους. Ο Παουλίνιο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα αμυντικά του καθήκοντα, η ΑΕΚ δέχθηκε δυο γκολ από την πλευρά του και ο ίδιος δέχθηκε δυο κίτρινες κάρτες και αποβλήθηκε στο 74’. Η παράδοση που ήθελε την ΑΕΚ να μην κερδίζει πριν τα Χριστούγεννα συνεχίστηκε και το τελικό 2-2 έφερε ραγδαίες εξελίξεις.
Μια μέρα μετά απολύθηκε ο προπονητής Μάσιμο Καρέρα, ακολούθησε ο Τεχνικός Διευθυντής Ίλια Ίβιτς και την επόμενη μέρα, με εντολή του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Παουλίνιο τέθηκε εκτός ομάδας. Τελικά στις 26 Ιανουαρίου 2021 ανακοινώθηκε επίσημα η πρόωρη λύση του συμβολαίου του με την ΑΕΚ. Η καριέρα του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα ολοκληρώθηκε με 38 συμμετοχές και 5 ασίστ.
Επέστρεψε στην Πορτογαλία και αγωνίστηκε έως το τέλος της σεζόν με τη Ζιλ Βισέντε (9 συμμετοχές). Στην σεζόν 2021-22 αγωνίστηκε ξανά στη Μορεϊρένσε (34 συμμετοχές), μετά έμεινε για 4 μήνες χωρίς ομάδα, πέρασε από την Μαριτίμο για μισή σεζόν (15 συμμετοχές), έμεινε ξανά χωρίς ομάδα για μισή σεζόν και το 2024 επέστρεψε πάλι στην Λεϊσόες.
Ο Παουλίνιο αποτελεί τον ορισμό του ποδοσφαιρικού γυρολόγου που μπορεί να σταθεί σε ομάδες της Πορτογαλίας που μάχονται για την παραμονή ή αγωνίζονται στην Β’ Κατηγορία και όχι σε ομάδες που πρωταγωνιστούν. Η ΑΕΚ ήταν η μόνη ομάδα εκτός Πορτογαλίας που τον εμπιστεύτηκε και τα 3 ματς των Προκριματικών του Europa League στα οποία συμμετείχε με την «Ένωση» το καλοκαίρι του 2019 θα είναι μάλλον το αποκορύφωμα της καριέρας του.