Νέναντ Κρίστισιτς

Νέναντ Κρίστισιτς (Nenad Krstičić) – (2019/2021)


Όνομα περίεργο όπως και ολόκληρη η θητεία του στην ΑΕΚ. Ο Νέναντ Κρίστισιτς γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1990 στο Βελιγράδι της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και τωρινής Σερβίας. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2007 από την Μπέογκραντ, ομάδα του Βελιγραδίου που αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία και στην οποία παρέμεινε για μόλις έναν περίπου χρόνο, με 29 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα και 4 εμφανίσεις με τους νέους της Κ-19. Όντας πολύ ταλαντούχος και ανερχόμενος υπήρξε μέλος όλων των μικρών Εθνικών Ομάδων της Σερβίας στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ομάδων Κ-17, Κ-19 καθώς και Κ-21. Η θέση του ήταν στο κέντρο του γηπέδου, ένας σύγχρονος κεντρικός μέσος με ιδανικό σωματότυπο τόσο για την ανασταλτική δουλειά του «κόφτη» αλλά και για αυτήν του δημιουργού. Αγωνιζόταν συνήθως στις θέσεις του «6» και του «8». Το καλοκαίρι του 2008 αγωνίστηκε με την φανέλα της Μπέογκραντ και στα 2 ματς που έδωσε η ομάδα της Σερβίας με τον Πανιώνιο για το Ιντερτότο.
Τον Σεπτέμβριο του 2008, σε ηλικία 18 ετών, έκανε το μεγάλο βήμα προς την Ιταλία και την ομάδα Κ-19 της Σαμπντόρια. Περίπου 2 μήνες αργότερα αντιμετώπισε προβλήματα στο γόνατο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μηνίσκου που τον οδήγησε σε μία περίοδο αποθεραπείας. Δυστυχώς για τον νεαρό Σέρβο, η ατυχία δεν είχε ολοκληρώσει τα χτυπήματα της και κρατούσε το δυνατότερο για την συνέχεια. Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας του, παρουσιάστηκαν κάποιες ενοχλήσεις στο στομάχι και απώλεια όρεξης. Το ιατρικό τιμ της Σαμπντόρια τον υπέβαλε σε εξετάσεις και αναμένοντας τα αποτελέσματα τους ο Κρίστισιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές του 2008. Μετά από λίγες μέρες ειδοποιήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στην Γένοβα. Οι εξετάσεις του και ειδικότερα η βιοψία στην οποία είχε υποβληθεί έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από το λέμφωμα Burkitt, έναν τύπο καρκίνου του λεμφικού συστήματος. Το σοκ για τον 18χρονο Νέναντ ολοκληρώθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι είχε να επιλέξει μεταξύ μιας παρακινδυνευμένης θεραπείας με αμφίβολα αποτελέσματα και πιθανόν λίγων ημερών ζωής. Η επιλογή του ρίσκου της θεραπείας ήταν μονόδρομος και ο Κρίστισιτς έδωσε μια πραγματική μάχη για την ζωή του που τον κράτησε για 4 μήνες στο νοσοκομείο με το σωματικό του βάρος να πέφτει στο 1/3 ενώ χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να μπορέσει ξανά να προπονηθεί στο γήπεδο. Οι γιατροί που τον ανέλαβαν έμειναν έκπληκτοι από την δύναμη του χαρακτήρα του, την θέληση και την πίστη του στην αίσια έκβαση της περιπέτειας του.
Παρέμεινε στην ομάδα Κ-19 για περίπου 2 χρόνια με 31 συμμετοχές και 9 γκολ προτού γίνει βασικό μέλος της πρώτης ομάδας των Γενοβέζων το 2010. Στην πρώτη ομάδα της Σαμπντόρια κατέγραψε 101 συμμετοχές με 3 γκολ και οι εμφανίσεις του εκεί αποτέλεσαν και την κορυφαία περίοδο της καριέρας του από πλευράς απόδοσης. Οι καλές του εμφανίσεις στην Ιταλία είχαν σαν αποτέλεσμα και την κλήση του στην Εθνική Ανδρών της Σερβίας τον Φεβρουάριο του 2013. Φόρεσε 4 φορές την φανέλα με το εθνόσημο των «πλάβι».
Έμεινε στους «blucerchiati» μέχρι το 2016 και την ηλικία των 26 ετών με μία ενδιάμεση στάση στην Μπολόνια για το δεύτερο μισό της σεζόν 2014-15 και για μόλις 16 συμμετοχές στην Serie B. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα ξεκίνησαν οι συχνές μετακινήσεις του από την μία ομάδα στην άλλη. Το 2016 πήρε ελεύθερη μεταγραφή για την Αλαβές στην Ισπανία όπου και παρέμεινε για μόλις 14 συμμετοχές προτού μετακομίσει στο Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα το 2017. Αυτή ήταν η πρώτη του θητεία στον Ερυθρό Αστέρα όπου έμεινε για περίπου 1,5 χρόνο με 40 συμμετοχές και 5 γκολ κατακτώντας 2 Πρωταθλήματα, στις σεζόν 2017-18 και 2018-19. Στο δεύτερο Πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19 ήταν μέλος της ομάδας των «ερυθρόλευκων» για το πρώτο μισό της σεζόν.
Η ΑΕΚ απέκτησε τον Νέναντ Κρίστισιτς τον Δεκέμβριο του 2018 πληρώνοντας το ποσό των 500 χιλ. ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα. Η θητεία του διήρκεσε 2,5 χρόνια και πέρασε από πολλές διακυμάνσεις. Φόρεσε την Κιτρινόμαυρη φανέλα σε 94 συμμετοχές και πέτυχε συνολικά 5 γκολ. Αξιοσημείωτο της θητείας του στην «Ένωση» ήταν ότι δεν εμφάνισε, τουλάχιστον επισήμως, κανέναν τραυματισμό που να του στοιχίσει την συμμετοχή σε κάποιον αγώνα της ομάδας. Έκανε ντεμπούτο μία κρύα Δευτέρα στα Γιάννινα, στις 14 Ιανουαρίου 2019 και στην νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ με 0-4, μπαίνοντας σαν αλλαγή για τα 21 τελευταία λεπτά του ματς. Σημείωσε το πρώτο του γκολ μετά από περίπου έναν χρόνο παραμονής στην «Ένωση», στις 2 Φεβρουαρίου 2020, όταν σκόραρε στο 64’ το μοναδικό γκολ και χάρισε τους βαθμούς της νίκης στο εκτός έδρας 0-1 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον ίδιο αγώνα αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 90+6’ ενώ είχε δει κίτρινη από το 31’.
Αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021, επιστρέφοντας και πάλι στο Βελιγράδι και την ομάδα του Ερυθρού Αστέρα. Στην δεύτερη θητεία του εκεί, κατέγραψε 65 συμμετοχές και κατάφερε να κατακτήσει άλλους 3 εγχώριους Τίτλους. Συγκεκριμένα κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Σερβίας στις σεζόν 2021-22 και 2022-23 καθώς και το Σούπερ Καπ Σερβίας της περιόδου 2022-23. Στην τελευταία του χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα στην περίοδο 2022-23, βρισκόταν σπάνια στην αποστολή με μόλις 5 συμμετοχές καθώς δεν κατάφερε να επανέλθει πλήρως από έναν τραυματισμό το καλοκαίρι του 2022.
Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε σχετικά μικρή ηλικία, μόλις 33 ετών, τον Μάιο του 2023 μετά από συνολικά 407 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και 31 γκολ, καθώς φόρεσε την φανέλα 6 ομάδων (Μπέογκραντ, Σαμπντόρια, Μπολόνια, Αλαβές, Ερυθρός Αστέρας, ΑΕΚ).
Ο Κρίστισιτς ατύχησε να έρθει στην ΑΕΚ σε μια χρονιά που οι διοικούντες αποφάσισαν να διαλύσουν τον κορμό της Πρωταθλήτριας ομάδας του 2017-18 με τις γνωστές αποχωρήσεις του Μανόλο Χιμένεθ από τον πάγκο καθώς και σημαντικών παικτών όπως οι Βράνιες, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας, Γιόχανσον, Αραούχο και Ούγκο Αλμέιδα. Πιθανόν το κλίμα στην ομάδα και η γενική κατάσταση δεν μπόρεσαν να του δώσουν κίνητρα και να τονώσουν το ενδιαφέρον του ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι στον πρώτο του χρόνο στην ΑΕΚ βρέθηκε κάτω από τις οδηγίες 5 διαφορετικών προπονητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνήθως έβγαζε την εικόνα του αδιάφορου και «κρύου» παίκτη και μόνο μετά την έλευση του Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, ο κόσμος της ΑΕΚ μπόρεσε να τον δει πιο δραστήριο και με όρεξη για προσφορά θυμίζοντας κάπως την εικόνα που είχε στον Ερυθρό Αστέρα. Νωρίτερα είχε προλάβει να αφήσει άπαντες έκπληκτους όταν τον Νοέμβριο του 2019, στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και έχοντας δεχτεί έντονες παρατηρήσεις από τον Κωστένογλου για τον τρόπο παιχνιδιού του σε όλο το Α’ μέρος, ζήτησε επιτακτικά αλλαγή επικαλούμενος … πονοκέφαλο.
Αυτό που πλέον μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά για την θητεία του Κρίστισιτς στην «Ένωση» είναι ότι δεν εκπλήρωσε τις αρχικές εκτιμήσεις. Ήρθε με μεγάλες προσδοκίες από τον Ερυθρό Αστέρα και λόγω της θητείας του σε Ιταλία και Ισπανία, η πλειονότητα του κόσμου της ΑΕΚ πίστεψε ότι στο πρόσωπο του βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Γιόχανσον καθώς και ένας ισάξιος παρτενέρ των Σιμάνσκι και Σιμόες εκείνης της περιόδου. Δυστυχώς για όλους και κυρίως για την ΑΕΚ, αυτές οι προσδοκίες δεν ευδοκίμησαν. Η «γεύση» που άφησε στην πλειοψηφία των Κιτρινόμαυρων οπαδών μετά την αποχώρηση του, ήταν του άχρωμου, άγευστου και αδιάφορου παίκτη που σπάνια πλέον μνημονεύεται στις συζητήσεις μεταξύ ΑΕΚτζήδων. Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε και μια συνέντευξη του στα Σερβικά μέσα όπου κατά δική του δήλωση απουσίασε από ματς της ΑΕΚ για να μπορέσει να δει αγώνα του Ερυθρού Αστέρα.