Μακόλεϊ Κρισάντους

Macauley Chrisantus – (2015/2016)

Επιθετικός γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1990 στην Abuja της Νιγηρίας.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα Hearts of Abuja F.C. και οι εμφανίσεις του με την ομάδα έφεραν την κλήση στην Εθνική Ομάδα U-17 της Νιγηρίας.
Το 2007 πηγαίνει με την Εθνική U-17 στη Νότιο Κορέα για το Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 της FIFA και κάνει εξωπραγματικές εμφανίσεις που γίνονται το “χρυσό κλειδί” για να “ξεκλειδώσει” μια διεθνή καριέρα. Κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 7 γκολ σε 7 ματς αγωνιζόμενος ως βασικός σε όλα τα ματς που έδωσε η ομάδα του.
Οι σκάουτερς των μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων βάζουν το όνομα του στην ψηλότερη θέση της λίστας που καταρτίζουν στο “μπλοκάκι” τους και ο Κρισάντους γίνεται περιζήτητος ως το “next big thing” ποδοσφαιρικό προϊόν της “Μαύρης ηπείρου”. Ο ατζέντης του Νάνταμ Μοχάμεντ “τρίβει τα χέρια του” από ικανοποίηση και κάνει τα πάντα για να “μοσχοπουλήσει” τον νεαρό Νιγηριανό. Στο παιχνίδι εμπλέκονται όλα τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς. Ρεάλ, Άγιαξ, Λυόν, Λίβερπουλ, Τότεναμ καθώς και οι δύο συμπολίτισσες του Μάντσεστερ.
Νικητής θα αναδειχθεί το Αμβούργο και ο Μακόλεϊ αφήνει την πατρίδα του για την Μπουντεσλίγκα το καλοκαίρι του 2007.
Κάπου εδώ, εξαφανίζεται η “ενέργεια” από το “μαγικό ραβδί”, η “άμαξα” μεταμορφώνεται σε “κολοκύθα” και τα πράγματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά μοιάζουν για την καριέρα του Νιγηριανού.
Για να εγκλιματιστεί, ξεκινάει από την δεύτερη ομάδα του Αμβούργου όπου καταγράφει μόλις 12 συμμετοχές με 4 γκολ ενώ οι όποιες απόπειρες προώθησης του στην πρώτη ομάδα αποβαίνουν άκαρπες. Ακολουθεί η γνωστή μέθοδος του δανεισμού σε μικρότερες ομάδες όπως η Καρλσρούη και η FSV Φρανκφούρτης. Εκεί ο Κρισάντους δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης με 47 συμμετοχές και 11 γκολ στην πρώτη και 26 συμμετοχές με 8 γκολ στη δεύτερη. Τα στοιχέια δεν είναι επαρκή για να πείσουν το Αμβούργο να τον επανεντάξει στο δυναμικό του, προσελκύουν όμως το ενδιαφέρον της αγωνιζόμενης στη Segunda Division μικρομεσαίας Ισπανικής Λας Πάλμας που το 2012 τον κάνει δικό της.
Το ντεμπούτο του στα Κανάρια Νησιά είναι ιδανικό, σκοράρει με το “καλημέρα” και οδηγεί την ομάδα στα Play Off της ανόδου στην Primera Division. Ο στόχος της ανόδου θα χαθεί στο ματς με την Αλμερία όπου ο Κρισάντους σκοράρει αλλά και αποβάλλεται. Μένει στη Λας Πάλμας και την επόμενη σαιζόν με φθίνουσα πορεία και ολοκληρώνει την διετή παραμονή του με 67 συμμετοχές και 20 γκολ.
Το καλοκαίρι του 2014 το όνομα του απασχολεί την ΑΕΚ και τα μεταγραφικά πλάνα του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς αλλά η Football League και η Ελληνική προοπτική δεν δείχνουν να ελκύουν τον 24χρονο Νιγηριανό που προτιμά την Τουρκική Σίβασπορ. Το τριετές συμβόλαιο που υπογράφει εκεί αποδεικνύεται μάλλον υπεραισιόδοξο καθώς στην πρώτη ευκαιρία της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου 2015 οι Τούρκοι ψάχνουν απεγνωσμένα να τον ξεφορτωθούν μετά από 8 μόνο συμμετοχές και μόλις 1 γκολ στο ντεμπούτο του στις 26/9 απέναντι στη Γαλατάσαραϊ.
Το “ειδύλλιο” με την ΑΕΚ και τον Μιλοβάνοβιτς αναζωπυρώνεται και στα μάτια της διοίκησης φαντάζει το ιδανικό συμπλήρωμα στο ρόστερ εν όψει της βέβαιας ανόδου στη Superleague αλλά και της συνεχιζόμενης πορείας της ομάδας στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Κρισάντους έρχεται στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 2015 και υπογράφει για 1,5+2 χρόνια συνεργασίας με την ΑΕΚ. Ο ίδιος αποδίδει την όχι και τόσο καλή του παρουσία στην Τουρκία σε ψυχολογικούς λόγους και υπόσχεται να αναγεννηθεί αγωνιστικά στη χώρα μας.
Η ρήση “όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για το μέλλον ο Θεός ξεκαρδίζεται στα γέλια” βρίσκει στον Νιγηριανό την απόλυτη επαλήθευση της και μαζί με τον Θεό ξεκαρδίζονται στα γέλια και χιλιάδες Ενωσιτών που παρακολουθούν είτε δια ζώσης είτε από οθόνης τα “κατορθώματα” του στο τεραίν. Τα κοντρόλ, οι απόπειρες ντρίμπλας και οι προσπάθειες του χαρίζουν στην εξέδρα άπειρες στιγμές γέλιου σαν κι αυτό που ο ίδιος έχει μόνιμα φορεμένο στο πρόσωπο του. Το “γελαστό πάιδί” από την Νιγηρία σκοράρει για πρώτη φορά στο προτελευταίο ματς της κανονικής περιόδου απέναντι στην Καλλιθέα κάνοντας το 0-2 και βάζει άλλα 2 γκολ στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου στο 3-0 απέναντι στους Τράχωνες. Θα βάλει και 3 γκολ στα ματς των Play Off για την άνοδο στη Superleague.
Το γκολ που σημειώνει στις 4 Οκτωβρίου 2015 απέναντι στον Ατρόμητο και το οποίο δίνει την νίκη με 1-0 και τους 3 βαθμούς στην ΑΕΚ θα αποτελέσει το “κύκνειο άσμα” του “Μάκη” στην ομάδα. Ο ερχομός του Γκουστάβο Πογέτ στον κιτρινόμαυρο πάγκο θα σημάνει και τον αγωνιστικό παροπλισμό του Κρισάντους που θα ολοκληρώσει την παρουσία του στην Ένωση με 24 συμμετοχές και 7 γκολ.
Στις 30 Ιουνίου 2016 η ΠΑΕ ΑΕΚ με μια λιτή ανακοίνωση ευχαρίστησε τον εν λόγω ποδοσφαιριστή για την προσφορά του και ευχόμενη καλή συνέχεια στην καριέρα του, τέλειωσε την συνεργασία μη ανανεώνοντας την option του συμβολαίου για τα 2 επόμενα χρόνια.