Σοφοκλής Κουλίδης

Σοφοκλής (Σόφος) Κουλίδης – (1962/1964)

Ο Σόφος Κουλίδης γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1939.
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε μικρή ηλικία από τα “τσικό” του Αιγάλεω Α.Ο. και το 1958 έκανε ντεμπούτο στην μεγάλη Α’ Κατηγορία της Ένωσης Αθηνών με την φανέλλα του Αιγάλεω. Το 1961 κατέκτησε με την ομάδα του Αιγάλεω το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας και στη συνέχεια αγωνίστηκε με την ομάδα στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στην περίοδο 1961-62. Συνολικά με τον Αιγάλεω Α.Ο. είχε 37 συμμετοχές και 2 γκολ στην Β’ Εθνική και 29 συμμετοχές με 1 γκολ στην Α’ Εθνική. Αγωνιζόταν στον χώρο της μεσαίας γραμμής με ανασταλτικά κυρίως καθήκοντα.
Από το 1959 ο Κουλίδης εκδήλωσε την επιθυμία να μεταγραφεί στην ΑΕΚ, ομάδα που αγαπούσε και υποστήριζε από μικρός. Οι διοικούντες του Αιγάλεω Α.Ο. δεν συζήτησαν καν το ενδεχόμενο μεταγραφής του. Την επόμενη χρονιά ο Αιγαλιώτης μέσος υπογράφει κρυφά δελτίο στην ΑΕΚ αλλά η Ένωση δεν κάνει χρήση του, φοβούμενη την επικείμενη τιμωρία του ποδοσφαιριστή.Το καλοκαίρι του 1962 οι διοικητικοί παράγοντες της Ένωσης Τράγος και Ανδρέου με συντονισμένες ενέργειες καταφέρνουν να συνδυάσουν την μεταγραφή του Σόφου Κουλίδη μαζί με αυτήν του Μανώλη Κανελλόπουλου από την ομάδα του Αιγάλεω και έτσι ο 23χρονος μέσος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας στην περίοδο 1962-63 καταγράφοντας 2 συμμετοχές. Στην επόμενη περίοδο 1963-64 αγωνίστηκε με την Β’ ομάδα της Ένωσης παίρνοντας μέρος κυρίως σε φιλικούς αγώνες.
Στο τέλος της περιόδου 1963-64 μεταγράφηκε στον Παναιγιάλειο με την φανέλλα του οποίου αγωνίστηκε για δύο σαιζόν στην Α’ Εθνική καταγράφοντας 15 συμμετοχές. Έκλεισε την σταδιοδρομία του στον Παναρκαδικό αγωνιζόμενος στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής την περίοδο 1966-67.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική εργαζόμενος κυρίως σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής όπως ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου (1972-73), ο Ορφέας Αιγάλεω (1973-75) και ο Εθνικός Αστέρας Καισαριανής σχεδόν σε όλη την δεκαετία του 1980 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το πέρασμα του από τον Ορφέα Αιγάλεω σκιάστηκε από ένα περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο του Αιγάλεω στις 5 Ιουνίου 1975 σε αγώνα μεταξύ Ορφέα και Δάφνης Ερυθρών. Το ματς ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον Ορφέα που ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Β’ Εθνική. Ο προπονητής Κουλίδης είχε συνεχείς διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις με τον έφορο της ομάδας Ευθύμη Στιβακτόπουλο. Μετά από κάποια έντονη λογομαχία τους ο Στιβακτόπουλος χτύπησε με κουτουλιά στον σβέρκο τον Κουλίδη. Ο Κουλίδης ανταπέδωσε με χτύπημα απίστευτης δύναμης που άφησε αναίσθητο τον έφορο ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό κρατικό της Νίκαιας όπου και εξέπνευσε τρείς μέρες αργότερα. Ο Κουλίδης που στο μεταξύ είχε διαφύγει στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, συνελήφθη από άνδρες της Χωροφυλακής, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για θανατηφόρο σωματική βλάβη και φυλακίστηκε.