Δημήτρης Κολοβέτσιος

Δημήτρης Κολοβέτσιος – (2014/2017)


Γεννημένος στην Λάρισα στις 16 Οκτωβρίου 1991, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία του Τοξότη Λάρισας πηγαίνοντας εκεί με έναν φίλο και συμμαθητή του σε ηλικία περίπου 10 ετών. Στους γονείς του δεν αποκάλυψε αμέσως την εγγραφή του στον Τοξότη αλλά όταν αργότερα το έκανε, εκείνοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια του να ασχοληθεί συστηματικά με το ποδόσφαιρο.
Αγωνιζόταν στις θέσεις της άμυνας, κυρίως σαν κεντρικός αμυντικός και σπανιότερα σαν πλάγιος μπακ και ο πρώτος «σταθμός» στην ποδοσφαιρική του καριέρα μετά τον ερασιτεχνικό Τοξότη Λάρισας, ήταν η ομάδα του Τυρνάβου που αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική. Στον Τύρναβο αγωνίστηκε για μία σεζόν αποκομίζοντας τις εμπειρίες που του έλειπαν και χρειαζόταν, παίζοντας πλάι σε «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες των μικρότερων Εθνικών Κατηγοριών. Η πολύ καλή πορεία της ομάδας και η δική του διάκριση έφεραν για τον Κολοβέτσιο την πραγματοποίηση του μεγάλου «ονείρου» για κάθε νεαρό Θεσσαλό ποδοσφαιριστή. Να αγωνιστεί στην μεγάλη ομάδα του Νομού, την ΑΕΛ. Μεταγράφηκε στους «βυσσινί» το καλοκαίρι του 2009 με ένα σημαντικό αντίτιμο, αναλογικά με την ηλικία του και το οικονομικό επίπεδο των ομάδων που μετείχαν στην αγοραπωλησία. Η μετακίνηση του 18χρονου στην ΑΕΛ κόστισε τότε στον Κώστα Πηλαδάκη το ποσόν των 50 χιλ. ευρώ. Παρ’ όλες τις ελπίδες που «κουβαλούσε» στις «βαλίτσες» του ο Κολοβέτσιος, στην μόλις προ διετίας Κυπελλούχο Ελλάδας, 5η στο προηγούμενο Πρωτάθλημα και αγωνιζόμενη στο Europa League Λάρισα, δεν βρήκε χώρο και χρόνο συμμετοχής. Βρισκόταν μονίμως εκτός αποστολής και αγωνίστηκε τελικά μόνο σε 1 ματς και μάλιστα σαν βασικός, στις 18 Απριλίου 2010, στην εντός έδρας ήττα της ΑΕΛ από τον Λεβαδειακό με 1-2, κάνοντας έτσι το ντεμπούτο του στην Super League σε ηλικία 19 ετών. Η δεύτερη χρονιά του στην Λάρισα, στην σεζόν 2010-11 ήταν σαφώς πιο «γεμάτη» με 12 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο εκ των οποίων οι 10 και 2 αντίστοιχα σε πλήρη 90λεπτα. Τα αποτελέσματα όμως ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκά για την Λάρισα που στο τέλος της χρονιάς οδηγήθηκε στον υποβιβασμό. Η τρίτη και τελευταία του χρονιά, στην σεζόν 2011-12, θα τον βρει βασικό πλέον στην ΑΕΛ της Β’ Εθνικής με 26 συμμετοχές και 2 γκολ, όλες σε ματς Πρωταθλήματος.
Το καλοκαίρι του 2012 μετακινήθηκε σαν ελεύθερος στον ΠΑΣ Γιάννενα όπου πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις και προσέλκυσε τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής «πιάτσας». Στον ΠΑΣ παρέμεινε για δυόμιση σεζόν συμπληρώνοντας 68 συμμετοχές με 2 γκολ και 1 ασίστ.
Τον Ιανουάριο του 2014, στα μέσα της τρίτης χρονιάς του στα Γιάννενα, συμφώνησε με την ΑΕΚ που τότε βρισκόταν εν μέσω της «περιπέτειας» της στις μικρότερες Κατηγορίες και υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με έναρξη από το καλοκαίρι του 2014. Η «Ένωση» κατέβαλε την ρήτρα αποδέσμευσης των 250 χιλ. ευρώ που προέβλεπε το συμβόλαιο του Κολοβέτσιου με τον ΠΑΣ ενώ μεταξύ των δύο ομάδων συμφωνήθηκε να παραμείνει ο παίκτης στα Γιάννενα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός γινόταν ο δεύτερος -μετά τον Πέτρο Μάνταλο- Έλληνας παίκτης «από πάνω ράφι» που υπέγραφε για να στελεχώσει την ΑΕΚ και να την οδηγήσει πίσω στην φυσική της θέση στην κορυφαία Κατηγορία. Στην χρονιά της Β’ Εθνικής μοιράστηκε την θέση του βασικού κεντρικού μπακ με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο και τον Άνταμ Τζανετόπουλο καταγράφοντας 15 συμμετοχές με 1 γκολ στην Κανονική Περίοδο και 7 συμμετοχές στα πλέι οφ ενώ είχε 5 συμμετοχές με 1 γκολ και στο Κύπελλο. Έκανε επίσημο ντεμπούτο με την Κιτρινόμαυρη φανέλα στις 29 Αυγούστου 2014 στο εντός έδρας ματς Κυπέλλου απέναντι στον Φωκικό και την νίκη της ΑΕΚ με 4-0 όπου σκόραρε και το πρώτο γκολ στο 24’.
Στην επόμενη σεζόν 2015-16, αυτήν της επιστροφής της ΑΕΚ στην μεγάλη Κατηγορία, παρέμεινε βασικό στέλεχος παρά την προσθήκη του έμπειρου Ισπανού Άρθο στο κέντρο της άμυνας, καταγράφοντας 24 συμμετοχές στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος , 5 συμμετοχές στα πλέι οφ και 8 συμμετοχές με 1 γκολ στο Κύπελλο. Στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος με την Κιτρινόμαυρη φανέλα καθώς αγωνίστηκε βασικός σε όλο το 90λεπτο του Τελικού απέναντι στον Ολυμπιακό και στη νίκη της «Ένωσης» με 2-1. Σε εκείνη την χρονιά είχε συμπληρώσει 3.200’ αγωνιστικής παρουσίας σε όλες τις διοργανώσεις με μόνον τους Γιόχανσον, Σιμόες και Γκάλο να τον ξεπερνούν για ελάχιστα παραπάνω λεπτά συμμετοχής.
Στην τρίτη του χρονιά στην ΑΕΚ, ήταν και πάλι βασικός κεντρικός μπακ στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, εκτός από τα τελευταία ματς όταν και είχε ήδη αποφασίσει να μην συμφωνήσει στην επέκταση της συνεργασίας του με την ομάδα. Κατέγραψε 20 συμμετοχές στην Κανονική Περίοδο και μόλις 1 στα πλέι οφ, 6 συμμετοχές με 1 γκολ στο Κύπελλο ενώ αγωνίστηκε και στα 2 ματς απέναντι στην Σεντ Ετιέν για το Europa League στον πρόωρο αποκλεισμό της ΑΕΚ στην επανεμφάνιση της στην Ευρώπη.
Μετά από 3 χρόνια παρουσίας στην ομάδα και παρ’ όλο που του έγινε πρόταση ανανέωσης, δεν συμφώνησε με τους όρους που του πρότεινε η διοίκηση και αποχώρησε από την ΑΕΚ για να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο έχοντας καταγράψει συνολικά 93 συμμετοχές και 4 γκολ. Στο διάστημα που έμεινε στην «Ένωση» και πιο συγκεκριμένα στα δύσκολα και συναισθηματικά φορτισμένα χρόνια των μικρότερων Κατηγοριών και της επανόδου, πρόσφερε όσα μπορούσε και όσα του επέτρεπαν οι δυνατότητες του. Έγινε αγαπητός στα αποδυτήρια από τους συμπαίκτες του ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Στις 28 Μαΐου 2017, στην εντός έδρας νίκη με 1-0 επί του ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ, αποχαιρέτησε τα Κιτρινόμαυρα «όπλα» αγωνιζόμενος σε όλο το 90λεπτο και μάλιστα ως αρχηγός της ομάδας. Είναι χαρακτηριστική της αγάπης που έτρεφαν για εκείνον στα αποδυτήρια της ομάδας, η συγκινητική αποστροφή της ομιλίας του Μανόλο Χιμένεθ πριν τον αγώνα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι ο Κολοβέτσιος δεν θα συνέχιζε στην ΑΕΚ : «Σας ζητάω να παίξετε και για τον Δημήτρη, μια πολύ καλή προσωπικότητα που μας έχει διδάξει πολλά και τον αγαπάμε».
Τον Ιούλιο του 2017 μεταγράφηκε ως ελεύθερος στον Παναθηναϊκό που σε μια προσπάθεια μείωσης του μπάτζετ και ανάλογης αναπροσαρμογής στόχων, του πρόσφερε θέση βασικού και διετές συμβόλαιο. Η απόδοση του και στους «πράσινους» συνέχισε να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα φτάνοντας τον μέχρι και στις κλήσεις του Μίχαελ Σκίμπε για τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Με την φανέλα των «τριφυλλοφόρων» αγωνίστηκε σε 85 συνολικά ματς και σημείωσε 3 γκολ. Τον Ιανουάριο του 2019 ανανέωσε το συμβόλαιο του επεκτείνοντας το μέχρι το 2022. Στις 10 Νοεμβρίου 2019 στο ΟΑΚΑ σκόραρε με την φανέλα του Παναθηναϊκού ένα από τα πλέον «επώδυνα» γκολ για την ΑΕΚ καθώς η κεφαλιά του στο 88’ ολοκλήρωσε την πλήρη ανατροπή από 0-2 σε 3-2 και την τελική ήττα της «Ένωσης». Ο Κολοβέτσιος που είχε μπει στο ματς σαν αλλαγή μόλις πριν από 2 λεπτά και σκόραρε στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, έμεινε σχεδόν ακίνητος χωρίς να πανηγυρίσει το γκολ κατά της πρώην ομάδας του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η Τουρκική Καϊσερισπόρ ανακοίνωσε την μεταγραφή του Έλληνα αμυντικού με διετές συμβόλαιο έναντι άγνωστης αμοιβής. Ο σύλλογος της Καισάρειας είχε συμφωνήσει τόσο με τον Παναθηναϊκό που διατήρησε ποσοστό μεταπώλησης 30%, όσο και με τον ποδοσφαιριστή, αλλά χρειάστηκε μια μικρή αναμονή ώστε να αρθεί οριστικά η απαγόρευση μεταγραφών που τους είχε επιβληθεί την προηγούμενη σεζόν για παραβάσεις του κανονισμού αδειοδότησης. Όπως και στις άλλες ομάδες που αγωνίστηκε, έτσι και στην Καϊσερισπόρ, ο Κολοβέτσιος «δέθηκε» με την ομάδα, έγινε αρχηγός της και σε 4 σεζόν κατέγραψε συνολικά 111 συμμετοχές με 3 γκολ . Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, στάθηκε εξαιρετικά άτυχος στον αγώνα μεταξύ της ομάδας του και της Γενί Μαλάτιασπορ , καθώς έγινε αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο αριστερό γόνατο κάτι που τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην Τουρκία διακρίθηκε και για το φιλανθρωπικό του έργο όπως για παράδειγμα με την δωρεά αθλητικού υλικού, ρουχισμού κλπ. σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του. Η ευαισθητοποίηση του σε κοινωνικά θέματα αναπτύχθηκε περισσότερο καθώς έζησε από σχετικά κοντινή απόσταση του φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και προκάλεσαν ζημιές ακόμη και στη πολυκατοικία που ζούσε . Στην Τουρκία είναι αρκετά δημοφιλής και αγαπητός ενώ πήρε μέρος και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Ακάρ και Παναγιωτόπουλου κατά την επίσκεψη του πρώτου στα γραφεία της Καϊσερισπόρ, στα πλαίσια προεκλογικής περιοδείας στην γενέτειρα του Καισάρεια.