Χριστόφορος Κόλα

Χριστόφορος (Μπλένταρ) Κόλα (Bledar Kola) – (2001/2002)

Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1972 στην Αλβανία και αγωνίστηκε αρχικά στις Μπεσελιντζά Λέζχε, Παρτιζάνι Τιράνων και ΚΦ Ελπασάνι Αλβανίας. Το 1991 ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναργειακό όπου αγωνίστηκε για 3 χρόνια. Το 1994 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Αθηνών όπου, αγωνιζόμενος στο χώρο του κέντρου, είχε πολύ καλή παρουσία βοηθώντας τον Απόλλωνα να εξασφαλίσει την έξοδό του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (το 1995) και να αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας (εναντίον της ΑΕΚ το 1996). Ο αριστεροπόδαρος μέσος κέντρισε με την παρουσία του το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων και τελικά μεταγράφηκε στον Παναθηναικό το καλοκαίρι του 1996. Στην ομάδα του Παναθηναικού είχε αρκετά καλή παρουσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2001 με 106 συμμετοχές και 10 γκολ για το πρωτάθλημα, αλλά δεν κατέκτησε τίτλους αφού έπεσε σε κακή περίοδο του “τριφυλλιού”.
Τον Γενάρη του 2001 ο Γιάννης Παθιακάκης τον φέρνει στην ΑΕΚ, αφού τον γνωρίζει καλά από την κοινή τους παρουσία στον Απόλλωνα. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2000/2001 ο Κόλα έχει αρκετά καλές εμφανίσεις (αρχικά με Παθιακάκη και στην συνέχεια με προπονητικό “δίδυμο” Σαβέβσκι-Γκέραρντ στον πάγκο της ομάδας). Το καλοκαίρι του 2001 αναλαμβάνει όμως την τεχνική ηγεσία της “Ένωσης” ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος δεν δείχνει να τον πιστεύει ιδιαίτερα. Έτσι τελικά ο Κόλα αποχωρεί το καλοκαίρι του 2002 έχοντας σε 1,5 σεζόν μόλις 11 συμμετοχές για το πρωτάθλημα. Κατέκτησε πάντως με τα κιτρινόμαυρα το κύπελλο του 2002.
Στην συνέχεια αγωνίστηκε από μια σεζόν σε Καλλιθέα και Απόλλωνα Αθηνών πριν κλείσει την καριέρα του το 2004. Κατά την πορεία του είχε και 39 συμμετοχές με 6 γκολ με την εθνική Αλβανίας. Τον Νοέμβριο του 2001 έγινε Έλληνας, βαπτίστηκε χριστιανός και ονομάστηκε “Χριστόφορος”.
Μετά το τέλος της καριέρας του έμεινε κοντά στο ποδόσφαιρο ασχολούμενος με την προπονητική και μάλιστα θήτευσε επί 7 χρόνια στις ακαδημίες της ΑΕΚ, έχοντας καλές κριτικές για την δουλειά που έκανε, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Διετέλεσε και σε 2 ματς (με Ζενίτ και με Skoda Ξάνθη) υπηρεσιακός πρώτος προπονητής της ΑΕΚ το 2010, στο μεσοδιάστημα μεταξύ της παραίτησης Μπάγεβιτς και της πρόσληψης Χιμένεθ. Το 2011 αποχώρησε από την ΑΕΚ, εξακολουθώντας να ασχολείται με την προπονητική (υπήρξε μάλιστα συνεργάτης του Τόνι Σαβέβσκι όσο ο τελευταίος βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας Κύπρου).