Τιμούρ Κετσμπάγια

Τιμούρ Κετσμπάγια (Temur Ketsbaia) – (1994/1997)

Ο γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1968 Γεωργιανός υπήρξε ένας από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ΑΕΚ.
Μεταγράφηκε στην ομάδα το καλοκαίρι του 1994 από την κυπριακή Ανόρθωση Αμμοχώστου (με την φανέλα της οποίας ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του κυπριακού πρωταθλήματος) και αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός και ως περιφερειακός επιθετικός.
Η καριέρα του στην ΑΕΚ ξεκίνησε με μια μεγάλη ατυχία, αφού στο πρώτο του επίσημο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια εναντίον των Glasgow Rangers, για το προκριματικά των ομίλων του Champions League, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι. Επέστρεψε μετά από λίγους μήνες, αλλά η απόδοσή του την πρώτη σεζόν δεν ήταν η αναμενόμενη, σαφώς επηρεασμένος και από τον τραυματισμό αλλά και την προσαρμογή του σε ένα πρωτάθλημα μεγαλύτερων απαιτήσεων. Η συνέχεια όμως υπήρξε εντυπωσιακή, αφού κατά τις σεζόν 1995-1996 και 1996-1997 η πορεία του ήταν εκπληκτική. Κατά την περίοδο 1995-1996 αποτέλεσε μέλος μιας καταπληκτικής ΑΕΚ, κατέκτησε μαζί της το κύπελλο, ενώ εντυπωσίασε με την απόδοσή του. Είχε για την συγκεκριμένη σεζόν 32 συμμετοχές με 14 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ σκόραρε και 4 φορές (σε 12 αγώνες) στο κύπελλο. Η επόμενή του σεζόν ήταν επίσης πάρα πολύ καλή. 5 γκολ στο πρωτάθλημα κι άλλα τόσα στο κύπελλο, αλλά κυρίως καταπληκτική απόδοση και πάλι, που βοήθησε πολύ την ΑΕΚ να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο και να προσθέσει κι ένα ακόμα κύπελλο Ελλάδας στην τροπαιοθήκη της.
Παίκτης που είχε την ικανότητα να προωθεί όλη την ομάδα από το κέντρο στην επίθεση, με εντυπωσιακή ταχύτητα, “κοφτή” ντρίμπλα και δυνατό σουτ, βοήθησε πάρα πολύ και ήταν πολύ σημαντικό γρανάζι της μηχανής της ΑΕΚ, προσφέροντας τα μέγιστα στο πολύ ωραίο ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα κατά τις συγκεκριμένες σεζόν και στην κατάκτηση δύο κυπέλλων. Για την περίοδο 1995-1996 αναδείχτηκε μάλιστα από τους συναδέλφους του στο πρωτάθλημα ως ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής της σεζόν (βραβεία ΠΣΑΠ).
Ανάμεσα στα πολλά μεγάλα του παιχνίδια με την ΑΕΚ, σίγουρα κάπως πιο ξεχωριστά ήταν τα ματς κυπέλλου εναντίον Ολυμπιακού και Παναθηναικού για την περίοδο 1995-1996 (video με το γκολ στο 3-1 επί του Παναθηναικού στη Ν. Φιλαδέλφεια https://www.youtube.com/watch?v=K_okfgV27bw), καθώς και τα ματς κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού για την περίοδο 1996-1997 (δημιούργησε μάλιστα μετά από εκπληκτική προσπάθεια το γκολ του Νικολαίδη στο 0-1 στο “Καραισκάκης”, video: https://www.youtube.com/watch?v=vUJ-JI2KvD0#t=54). Επίσης ήταν ο μοναδικός σκόρερ στο ντέρμπυ πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό για την περίοδο 1994-1995 στο “Καραισκάκης” (νίκη της ΑΕΚ με 0-1).
Το καλοκαίρι του 1997, ο Κετσμπάγια έφυγε για το αγγλικό πρωτάθλημα και τη Newcastle United, όπου επίσης είχε εξαιρετική απόδοση και εκτιμήθηκε. Στην συνέχεια έπαιξε κατά σειρά στους Wolves, στην σκωτσέζικη Dundee F.C. και έκλεισε την καριέρα του επιστρέφοντας στην αγαπημένη του Ανόρθωση που τον ανέδειξε και του επέτρεψε το άλμα στην καριέρα του με την ΑΕΚ.
Ο Τιμούρ Κετσμπάγια είχε 84 συμμετοχές και 24 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλήμα με τα χρώματα της “Ένωσης” και κατέκτησε 2 κύπελλα (1996, 1997) κι 1 Super Cup (1996).
Συνολικά στη καριέρα του ήταν 45 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γεωργίας, πετυχαίνοντας 15 γκολ και θεωρείται ένα από τα κορυφαία προϊόντα του γεωργιανού ποδοσφαίρου.
Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε επαγγελματίας προπονητής με καλή παρουσία στο πρωτάθλημα Κύπρου με την Ανόρθωση (2004/2009), πέρασε κι από την Ελλάδα το 2009 ως προπονητής του Ολυμπιακού χωρίς ιδαίτερη επιτυχία, ενώ από το 2009 έως το 2014 ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Γεωργίας. Για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου 2015/16 ήταν προπονητής του (πρωταθλητή Κύπρου κατά την συγκεκριμένη σεζόν) ΑΠΟΕΛ.

Τον Ιούνιο του 2016  ο Τιμούρ Κετσμπάγια ανέλαβε την θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Η συνεργασία των δύο πλευρών διακόπηκε τον Οκτώβριο του 2016, με την διοίκηση της ομάδας να μην μένει ευχαριστημένη από την δουλειά του Γεωργιανού.