Μίλαν Λούκατς

Milan Lukac – 2009/10

Ο γεννημένος στις 4 Οκτωβρίου 1985 στο Νόβισαντ Σέρβος τερματοφύλακας αποτελεί μια παράξενη περίπτωση ποδοσφαιριστή που (δεν) φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Ήρθε στην Ένωση το καλοκαίρι του 2009 μετά από 2 χρόνια επαγγελματικής πορείας με την Τσουκαρίτσκι (ομάδα της πατρίδας του). Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε τεχνικού της ομάδας Ντούσαν Μπάγιεβιτς και η μεταγραφή προκάλεσε αμέσως αρνητικούς συνειρμούς σχετικούς με τη γνωστή συνήθεια του Σερβοέλληνα τεχνικού να επιλέγει στις ομάδες του άσημους ποδοσφαιριστές προερχόμενους από την Πρώην Γιουγκοσλαβία, συνήθως με όχι ακριβώς εντυπωσιακά αποτελέσματα στο χορτάρι.

Ο Λούκατς δεν κατάφερε να υπερνικήσει την αρνητική προκατάληψη προς το πρόσωπο του με την απόδοση του στο γήπεδο. Για την ακρίβεια, τη δικαιολόγησε απόλυτα με την απουσία του από αυτό καθώς σε 2 χρόνια παρουσίας στο ρόστερ της Ένωσης δεν κατέγραψε ούτε 1 συμμετοχή (!) σε επίσημο ματς, ενώ λίγες ήταν και οι φορές που κέρδισε μια θέση στην αποστολή της ομάδας καθώς συνήθως ήταν 3η επιλογή για τη θέση του τερματοφύλακα πίσω απ’τους Σάχα και Αραμπατζή. Έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2011 με την ΑΕΚ να έχει ξοδέψει χρόνο, χρήματα (και μάλιστα αρκετά) και θέση ξένου σε μια επιλογή τόσο φανερά κακή που δεν μπόρεσαν ποτέ να δικαιολογήσουν ούτε οι φανατικότεροι υπερασπιστές του Μπάγιεβιτς ανάμεσα στο κοινό της ομάδας.

Στη συνέχεια ο Λούκατς επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της OFK Belgrade. Κι εδώ η ιστορία αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο παράξενη. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής που δεν κρίθηκε αρκετά ικανός για συμπληρώσει τον πάγκο της ΑΕΚ, κατορθώνει να πάρει μεταγραφή στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, να κερδίσει θέση βασικού, να αγωνιστεί στο Europa League και να κληθεί στην άλλοτε κραταιά Εθνική Ομάδα της Σερβίας. Γεγονότα που παρά τη δεδομένη παρακμή της Παρτιζάν και του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητά από το μέσο οπαδό της Ένωσης.