Έλντερ Λόπεζ

Έλντερ Λόπεζ (Hélder Filipe Oliveira Lopes) – (2017/2022)


Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1989 στην Vila Nova de Gaia, μια Πορτογαλική πόλη 300 χιλ. κατοίκων στα νότια του Πόρτο και αγωνίζεται στην θέση του αριστερού μπακ. Μυήθηκε στον χώρο του ποδοσφαίρου σε ηλικία 12 ετών μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Τιάγκο στις ακαδημίες της Coimbrões και στη συνέχεια στα αναπτυξιακά τμήματα των Padroense και Desportivo Candal.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα γίνονται το καλοκαίρι του 2008 με τη μεταγραφή του εκτός Πορτογαλίας, στην Β’ ομάδα της Ιταλικής Πάρμα μαζί με τον αδελφό του. Σε αντίθεση με τον Τιάγκο που θα μείνει για μια διετία στην Εμίλια – Ρομάνια, ο Έλντερ επαναπατρίστηκε σχεδόν αμέσως, μετά από λίγους μόλις μήνες χωρίς να καταφέρει να αγωνιστεί ούτε λεπτό σε ματς με την φανέλα της Πάρμα. Η αρχή του 2009 τον βρήκε στην Mirandela, στην Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας και ακολούθησαν οι Oliveira Douro, Espinho και Tondela, επίσης στις μικρότερες Πορτογαλικές Κατηγορίες.
Το καλοκαίρι του 2010 στην Espinho, ο προπονητής του Filó (Filipe André Paula da Rocha) βάζει σε νέες «ράγες» την καριέρα του, μεταθέτοντας τον από εξτρέμ σε αριστερό μπακ. Στο δεξιό άκρο της άμυνας αγωνίζεται ο αδελφός του Τιάγκο που στο μεταξύ έχει επιστρέψει κι αυτός από την Ιταλία κι έτσι τα άκρα της άμυνας της Espinho γίνονται «οικογενειακή υπόθεση» των Λόπεζ. Τον Ιούλιο του 2012 έρχεται η ώρα της Α’ Κατηγορίας για τον Έλντερ που μεταγράφεται αρχικά στην Μπέιρα Μαρ και έναν χρόνο αργότερα στην Πάσος Φερέιρα. Μετά από την τριετή παραμονή του στην τελευταία, σε τρεις «γεμάτες» αγωνιστικά χρονιές με καλές εμφανίσεις, το 2016 βρέθηκε ξανά εκτός Πορτογαλίας, αυτήν την φορά στην Ισπανική Λας Πάλμας και στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αγωνίστηκε στα Κανάρια Νησιά για μία σεζόν καταγράφοντας 17 συμμετοχές.
Το καλοκαίρι του 2017 και υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Μανόλο Χιμένεθ, η ΑΕΚ δημιουργεί ένα σοβαρό και άκρως μαχητικό σύνολο που έμελε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα, κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 1994. Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός που γνωρίζει τον Πορτογάλο από την παρουσία του στην Λας Πάλμας, ζητάει την απόκτηση του. Ο Λόπεζ κατέλαβε αμέσως θέση βασικού, φτάνοντας στις 31 συμμετοχές συνολικά ενώ σκόραρε και τα 2 πρώτα γκολ με την φανέλα της «Ένωσης», αμφότερα απέναντι στον Παναιτωλικό, ένα στο ΟΑΚΑ για την Φάση των «16» του Κυπέλλου και ένα στο Αγρίνιο για το Πρωτάθλημα. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη της όμορφης εκείνης χρονιάς για την ομάδα και η απόδοση του κρίθηκε όλως ικανοποιητική. Έχοντας ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο στην θέση του αριστερού εξτρέμ, πριν ο Filó τον μεταθέσει στην άμυνα, μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός στα αμυντικά του καθήκοντα, πλην όμως επιθετικά ήταν από τους παίκτες που ξεχώριζε τόσο για την ταχύτητα του όσο και για την ικανότητα του στον χειρισμό της μπάλας.
Στην επόμενη χρονιά αγωνίζεται ελάχιστα καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο και στο ματς απέναντι στον ΟΦΗ παθαίνει ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ολοκληρώνει την σεζόν με μόλις 9 συμμετοχές προλαβαίνοντας πάντως να αγωνιστεί και σε 3 ματς των Προκριματικών του Champions League απέναντι σε Σέλτικ και Βίντι.

Έκτοτε ο Λόπεζ επανέρχεται στην σεζόν 2019-20, ξεπερνώντας πλήρως τον τραυματισμό του, όμως η αγωνιστική πορεία της ΑΕΚ εμφανίζει δραματική πτώση, με την ομάδα να πραγματοποιεί πολύ άσχημες χρονιές, μην αφήνοντας περιθώρια σε κανέναν ποδοσφαιριστή της για ιδιαίτερες διακρίσεις. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2021-22, η «Ένωση» θα γνωρίσει τον απογοητευτικό αποκλεισμό από μια κάποια … Βελέζ στα Προκριματικά του Europa Conference League και ο Έλντερ Λόπεζ θα είναι ένας από τους παίκτες που θα αστοχήσουν στην διαδικασία των πέναλτι όπου οδηγήθηκε η ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Λίγες μέρες μετά, μεταπηδά στην Ισραηλιτική Χάποελ Μπερ Σεβά αφήνοντας ένα μήνυμα με πολύ όμορφα λόγια προς τον κόσμο της ΑΕΚ. Εκεί, στο νότιο Ισραήλ και στην έρημο Νεγκέβ ο Λόπεζ βρίσκει μια νέα ποδοσφαιρική Ιθάκη κάνοντας «γεμάτες» χρονιές στην δύση της καριέρας του.
Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που θα μείνουν στην ιστορία της ομάδας ως κάτι σπουδαίο και εξαιρετικό, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί μια όμορφη ανάμνηση σε πολύ «μαύρες» εποχές για την ΑΕΚ, τουλάχιστον από αγωνιστική άποψη. Κατέγραψε συνολικά 110 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 4 γκολ και μοιράζοντας 11 ασίστ.