Λεονάρντο

Leonardo Rodrigues Pereira – 2009/2012

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στη Vila Velha στις 22 Σεπτεμβρίου 1986 κι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε κάποια Desportivo Capixaba. Είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα άκρα της επίθεσης όσο και ως 10άρι. Ήρθε στην Ελλάδα το 2005 για λογαριασμό του Θρασύβουλου Φυλής και κατάφερε με τις εμφανίσεις του να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Λεβαδειακού ο οποίος τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2007. Στη Λιβαδειά έμεινε για 2 χρόνια και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν του στην ομάδα. Έτσι, δεν άργησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγαλυτέρων ομάδων.

Η ομάδα που ήθελε περισσότερο τον ποδοσφαιριστή και το έδειξε ήταν η ΑΕΚ. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε προπονητή της ομαδας Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο οποίος πίεσε ιδιαίτερα για να γίνει η μεταγραφή. Ξεκίνησε έτσι ένα μεταγραφικό σήριαλ αρκετών εβδομάδων, με τον γνωστό βαμβακοπαραγωγό και πρόεδρο της ομάδας της Βοιωτίας Γιάννη Κομπότη να μην συναινεί στη μεταγραφή προτού καλυφθούν οι (υπέρογκες) οικονομικές του απαιτήσεις και δοθεί η άδεια από τη διοίκηση του ΟΣΦΠ για την περαίωση της. Τελικά η επιμονή της ΑΕΚ και η θέληση του ποδοσφαιριστή επικράτησαν κι ο Λεονάρντο πέρασε την πύλη των Σπάτων το καλοκαίρι του 2009 έναντι ενός σημαντικού οικονομικού αντιτίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φόρα που ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής απασχόλησε την ΑΕΚ. Θα μπορούσε ήδη να είναι μέλος της ομάδος και μάλιστα …δωρεάν από το 2005 όταν και είχε έρθει για να δοκιμαστεί στους Θρακομακεδόνες (τότε προπονητικό κέντρο της ομαδας), όμως ο τότε προπονητής της ομαδας Φερνάντο Σάντος δεν συνηγόρησε στη μεταγραφή ενός άπειρου παιδιού που ταυτόχρονα θα κάλυπτε και μια πολύτιμη θέση ξένου της ομάδας.

Καλλιά αργά παρά ποτέ αναφωνήσαν κάποιοι αισιόδοξοι οπαδοί της ΑΕΚ που έλπιζαν ότι ο ….μικρός μάγος θα καταφέρει να δώσει στη μεσοεπιθετική γραμμή της Ένωσης ταχύτητα και ποιότητα. Ωστόσο δεν πηρέ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδεδειχθεί ότι άλλες οι απαιτήσεις του Λεβαδειακού κι άλλες αυτές της ΑΕΚ. Παίκτης με καλή τεχνική κατάρτιση και σουτ, σχετικά καλή σέντρα και έφεση στο τελείωμα των φάσεων, ταυτόχρονα ήταν αδύναμος (σχεδόν ασθενικός), ατομιστής, έβγαζε στο γήπεδο αφόρητη επιπολαιότητα ενώ είχε και σαφές έλλειμμα φυσικής κατάστασης. Η παρουσία του στο γήπεδο ήταν μέτρια με ελάχιστες μόνο εκλάμψεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φόρες που προκάλεσε τον εκνευρισμό της εξέδρας με το αλλοπρόσαλλο παιχνίδι του. Ο Μπάγιεβιτς πάντως τον προστάτεψε κι έτσι πραγματοποίησε αρκετές συμμετοχές σε αυτή την πρώτη σεζόν παρουσίας του στην ομάδα.

Τα πράγματα χειροτέρευσαν κατά πολύ για το Βραζιλιάνο με την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο Ισπανός προπονητής δεν τον εμπιστευόταν και το έδειχνε, με το Λεονάρντο να γίνεται μάλιστα εγχώριο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2011 όταν, χωρίς καμία δόση υπερβολής, έφτασε σε σημείο να προτείνεται ως αντάλλαγμα σε κάθε πιθανή ή απίθανη μεταγραφική κίνηση που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η Ένωση.

Από τη στιγμή που δεν βρέθηκαν τελικά αγοραστές, παρέμεινε στο ρόστερ της Ένωσης και για τη σεζόν 2011/2012, που έμελλε να είναι η τελευταία της 3τούς παρουσίας του στην ομάδα. Πραγματοποίησε την πιο ώριμη του χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ επωφελούμενος από την απόλυση Χιμένεθ και τον αυξημένο χρόνο συμμετοχής του που ήρθε ως αποτέλεσμα της αποχώρησης αρκετών πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών από την Ένωση. Ήταν ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες σε μια μετριότατη σεζόν για την ΑΕΚ και μπορεί να πει κανείς ότι είχε καθοριστικό ρόλο σε αρκετά ματς τόσο ως σκόρερ όσο και ως οργανωτής του παιχνιδιού, δικαιολογώντας εν μέρει τα λεφτά που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του. Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του στο Δικέφαλο ήταν το πολύ όμορφο γκολ που σημείωσε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ (1-1), στο ντεμπούτο του Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της ΑΕΚ.

Το καλοκαίρι του 2012 η ευρισκόμενη τότε σε τραγική οικονομική κατάσταση ΑΕΚ δεν είχε τη δυνατότητα να αρνηθεί το οποίο αντίτιμο από μια πιθανή πώληση του ποδοσφαιριστή. Αγοραστής βρέθηκε, κάποια Jeonbuk Hyundai Motors από τη Νότιο Κορέα (!) και ο Λεονάρντο αποχώρησε από την ΑΕΚ έναντι ενός σεβαστού χρηματικού ποσού. Στη συγκεκριμένη ομάδα αγωνίζεται μέχρι τη στιγμή (τέλη 2014) που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές.

Σε αυτή την 3τία παρουσίας του στην ΑΕΚ κατέγραψε συνολικά 112 συμμετοχές και 24 τέρματα με τη φανέλα της ομάδας σε επίσημα ματς.