Νταμιέν Λε Ταλέκ

Νταμιέν Λε Ταλέκ (Damien Vincent Denis Le Tallec) – (2021/2022)


Ο Γαλλο-Ρώσος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1990 στο Poissy, 30 χλμ. βορειοδυτικά του Παρισιού και αγωνίζεται στις θέσεις του αμυντικού χαφ, του κεντρικού χαφ και του κεντρικού αμυντικού. Είναι διεθνής με τις μικρές ομάδες της Εθνικής Γαλλίας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός, αρχικά από τις μικρές ομάδες της Χάβρης και της Ρεν. Στην συνέχεια μετακόμισε στην Γερμανία για την Μπορούσια Ντόρτμουντ όπου ο Γιούργκεν Κλοπ τον έβαλε με την πρώτη ομάδα σε μόλις 8 αγώνες, ενώ αγωνιζόταν επί 2,5 χρόνια κυρίως με την δεύτερη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2012 δοκίμασε την τύχη του στην Β´ Γαλλίας (Ligue 2) με τη Ναντ χωρίς να τα καταφέρει και το καλοκαίρι του 2012 μετακόμισε στην Ουκρανική Χόβερλα. Εκεί αγωνίστηκε για 2 χρόνια, αρχικά ως επιθετικός, μέχρι που στην συνέχεια μετατοπίστηκε σε θέση αμυντικού χαφ, και μετά αγωνίστηκε για 1 χρόνο στην Ρωσική Μορντόβια. Το 2015 τον απέκτησε ο Ερυθρός Αστέρας, όπου αργότερα συνεργάστηκε με τον μετέπειτα προπονητή του και στην ΑΕΚ Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Στην ομάδα του Βελιγραδίου αγωνιζόταν κυρίως ως στόπερ, έπαιξε σε 104 ματς σκοράροντας 7 γκολ, κέρδισε 2 Πρωταθλήματα και αγωνίστηκε σε σημαντικά Ευρωπαϊκά ματς. Το 2018 η Μονπελιέ του πρόσφερε ένα πολύ καλό συμβόλαιο και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ligue 1. Έπαιξε σε 97 αγώνες και πέτυχε 5 γκολ, κυρίως ως αμυντικός χαφ, αλλά αποχώρησε 1 χρόνο πριν την λήξη του συμβολαίου του «για προσωπικούς λόγους» όπως ειπώθηκε επισήμως.
Το καλοκαίρι του 2021 ήρθε στην ΑΕΚ ως ελεύθερος, αφού τον ήθελε πολύ στην ομάδα ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος όμως μετά από λίγο καιρό αποχώρησε από την «Ένωση». Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε ως αμυντικός χαφ, ως κεντρικός χαφ και λίγες φορές ως στόπερ. Παρότι σκόραρε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον του Ιωνικού στο ΟΑΚΑ (3-0), η πορεία του στην ομάδα ήταν απογοητευτική. Αργός, χωρίς συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και χωρίς καν να ξεχωρίζει ιδιαίτερα ανασταλτικά, που ήταν το βασικό ζητούμενο από αυτόν, έκανε μια κακή χρονιά και απογοήτευσε συμμετέχοντας σε 30 αγώνες και πετυχαίνοντας 1 γκολ. Μπορεί η ομάδα να ήταν πολύ κακή στην συγκεκριμένη σεζόν αλλά και ο ίδιος δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση το αξιοπρεπές βιογραφικό που είχε. Η φάση που απογοήτευσε ακόμα και τους τελευταίους υποστηρικτές του ήταν στην ρεβάνς Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ εναντίον του ΠΑΟΚ, όταν είχε μπει φρέσκος ως αλλαγή στο ματς και δεν μπορούσε στοιχειωδώς να καταφέρει να μαρκάρει τον Κούρτιτς, ο οποίος με ένα -εκπληκτικό πάντως- μακρινό σουτ στο 95’ έστειλε την μπάλα στο «γάμα» του Τσιντώτα (με τις ευθύνες για το γκολ να βαραίνουν και τον γκολκήπερ της ΑΕΚ) κι έτσι η πρόκριση πήγε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι του 2022 λύθηκε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ κοινή συναινέσει και στην συνέχεια αγωνίστηκε για την σεζόν 2022-23 σε Τορπέντο Μόσχας και Σοσό (Ligue 2).