Τζόλεον Λέσκοτ

Τζόλεον Λέσκοτ (Joleon Patrick Lescott) – (2016)


Ο Τζόλεον Λέσκοτ γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1982 στο Μπέρμινγχαμ της Αγγλίας. Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός που είχε σε τροχαίο σε ηλικία μόλις 5 ετών, μπορεί να του άφησε κάποια σημάδια στο κεφάλι, αλλά δεν τον εμπόδισε από το να γίνει ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που πέρασαν από το «Νησί».
Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Γουλβς και προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα την περίοδο 2000-01, όταν εκείνη αγωνιζόταν στην Championship. Καθιερώθηκε γρήγορα στη θέση του αριστερού σέντερ μπακ, όντας αριστεροπόδαρος και 2 χρόνια αργότερα, με αυτόν σαν βασικό στέλεχος, η Γουλβς νίκησε την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στον Tελικό των πλέι οφ ανόδου για να βρεθεί ύστερα από 20 χρόνια ξανά στην μεγάλη Κατηγορία της Αγγλίας. Δυστυχώς, τόσο για αυτόν όσο και για την ομάδα, θα τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο και θα υποβληθεί σε επέμβαση, με αποτέλεσμα να χάσει όλη την σεζόν 2003-04 χωρίς να αγωνιστεί με τους «Λύκους» στην Premier League. Στην επιστροφή του στην ενεργό δράση βρήκε την ομάδα να έχει υποβιβαστεί εκ νέου στην Championship. Με την Γουλβς είχε συνολικά 227 συμμετοχές και 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Τον Ιούλιο του 2006, έναντι συνολικού ποσού 5 εκατ. λιρών, μεταγράφεται στην Έβερτον. Καθιερώνεται σαν βασικός και λίγους μήνες αργότερα έρχεται και η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Αγγλίας. Οι συμπαίκτες του θα τον ψηφίσουν για 2 συνεχόμενες χρονιές ως τον καλύτερο παίκτη της ομάδας, κάτι που είχε πετύχει μόνο ένας ακόμα παίκτης της Έβερτον στο παρελθόν, δείγμα του πόσο επιδραστικός ήταν για την ομάδα. Με συμπληρωμένες 143 συμμετοχές και 17 γκολ, θα αποχαιρετήσει το Λίβερπουλ με προορισμό τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Αυτός θα είναι η πολύ φιλόδοξη Μάντσεστερ Σίτυ, η οποία το 2009 δε θα διστάσει να ξοδέψει 22 εκατ. λίρες για να κάνει δικό της τον 27χρονο τότε Λέσκοτ. Θα αποτελέσει βασικό στέλεχος των «citizens», κάνοντας ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Βενσάν Κομπανί και θα κατακτήσει μαζί τους 2 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 1 Κύπελλο και 1 Λιγκ Καπ. Στην Σίτυ θα παραμείνει για 5 χρόνια και θα συμπληρώσει με την φανέλα της 160 συμμετοχές ενώ θα πετύχει και 9 γκολ.
Η τελευταία του σεζόν στο Μάντσεστερ δεν κύλησε καλά. Είχε θέματα τραυματισμών, έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα με αποτέλεσμα η Σίτυ να τον αφήσει ελεύθερο. Εντάχθηκε στην Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον όπου ήταν εξαιρετικός και συμπλήρωσε 39 συμμετοχές, πετυχαίνοντας και 1 γκολ στον έναν χρόνο που έμεινε. Άφησε την Άλμπιον θέλοντας να εκπληρώσει το όνειρο του να αγωνιστεί στην Άστον Βίλα, της οποίας ήταν οπαδός από παιδί. Δυστυχώς, το όνειρο αποδείχθηκε περίπου εφιάλτης καθώς με τον ίδιο να αγωνίζεται σαν βασικός, η ομάδα ήταν τραγική και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά από την Premier League. Ο Λέσκοτ αποδοκιμαζόταν συχνά επειδή δεν είχε ιδιαίτερα καλή απόδοση, αλλά το κλίμα έγινε αφόρητο για αυτόν έπειτα από ένα ατυχές συμβάν. Ύστερα από μια εντός έδρας συντριβή 0-6 από τη Λίβερπουλ, πόσταρε στο τουίτερ την φωτογραφία ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα οι οπαδοί της Βίλα να εξαγριωθούν. Απολογήθηκε, τόσο για το ποστάρισμα, λέγοντας ότι έγινε κατά λάθος επειδή είχε το κινητό του στην τσέπη του, όσο και για τις κακές του εμφανίσεις, αλλά δεν έπεισε κανέναν. Οι 31 συμμετοχές του και τα 2 γκολ που πέτυχε με την Βίλα δεν έπεισαν κάποια ομάδα της Premier League να τον αποκτήσει και τότε αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά της ΑΕΚ.
Ήταν ένα μάλλον περίεργο καλοκαίρι για την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016. Είχε επιστρέψει έναν χρόνο πριν από την περιπέτεια των μικρότερων κατηγοριών, κατέκτησε άμεσα το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά τελείωσε τη χρονιά με υπηρεσιακό προπονητή, αφού ο Ουρουγουανός Γκουστάβο Πογιέτ είχε αποχωρήσει από την ομάδα, ερχόμενος σε σύγκρουση με τη διοίκηση. Μετά το φιάσκο με τον Φιλίπ Μοντανιέ, στον πάγκο της ΑΕΚ βρέθηκε ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Λέσκοτ αποκτήθηκε από την ΑΕΚ ως ελεύθερος, έπειτα από εισήγηση του Γεωργιανού, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στην Γουλβς και είχε εξαιρετική άποψη για αυτόν. Ο Άγγλος στόπερ ήρθε να προστεθεί την τελευταία στιγμή σε μια λίστα μεταγραφών που περιελάμβανε «δυνατά» ονόματα όπως αυτά των Τσιγκρίνσκι, Ούγκο Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλου, Πατίτο και Μπακασέτα αλλά παράλληλα προξενούσε και κάποιες επιφυλάξεις λόγω της ηλικίας και της σωματικής κατάστασης των παικτών. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ομάδα και αποτέλεσε μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές εκείνου του καλοκαιριού για τα Ελληνικά δεδομένα.
Δυστυχώς, οι φόβοι που υπήρχαν για την κατάσταση του πριν αποκτηθεί, επαληθεύτηκαν πλήρως. Ο Λέσκοτ πρόλαβε να αγωνιστεί σε τέσσερα 90λεπτα, με Ξάνθη και Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, καθώς και με Βέροια και Ολυμπιακό εκτός έδρας. Ήταν εμφανώς σε πολύ κακή κατάσταση, αργός και φανερά υπέρβαρος, ενώ κυκλοφορούσε και μία φήμη πως κατά τη διάρκεια των ιατρικών του εξετάσεων είχε προκύψει κάποιο πρόβλημα στο εγχειρισμένο του γόνατο το οποίο αν και επισημάνθηκε από το ιατρικό επιτελείο, δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την διοίκηση. Ειδικά η εμφάνισή του στο «Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν θλιβερή, όπως και όλης της ομάδας, και οδήγησε σε εύκολη ήττα με 3-0. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά το ματς, η τύχη γύρισε ολοκληρωτικά την πλάτη της στον Άγγλο καθώς έπαθε αποκόλληση χόνδρου στο γόνατο ενώ έκανε ποδήλατο στο σπίτι του. Ο Λέσκοτ απαίτησε να εξεταστεί από δικό του γιατρό στην Αγγλία, η ΑΕΚ δεν συμφώνησε και μέσα σε ένα κλίμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του παίκτη, τόσο για τις εμφανίσεις του όσο και για τον περίεργο τραυματισμό του, αποφασίστηκε η κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του.
Στη συνέχεια υπέγραψε στην Σάντερλαντ, όπου έπειτα από 2 μόλις συμμετοχές έλυσε και πάλι το συμβόλαιό του. Κάπου εκεί η καριέρα του ολοκληρώθηκε με σχετικά άδοξο τρόπο για έναν παίκτη με πάνω από 500 αγώνες στα Αγγλικά γήπεδα, πάνω από 30 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκούς αγώνες και 26 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας.