Ζίγκα Λάτσι

Ζίγκα Λάτσι (Žiga Laci) – (2020/2024)


Ο Σλοβένος κεντρικός αμυντικός Ζίγκα Λάτσι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 2002 στην Μούρσκα Σόμποτα. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μούρα και εντυπωσίασε τους ανθρώπους της ομάδας τόσο ώστε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο την πρώτη μέρα που κάτι τέτοιο ήταν νόμιμο, δηλαδή την μέρα που έκλεισε τα 16. Αυτό τον έκανε τον νεαρότερο επαγγελματία ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας ενώ πριν ακόμα κλείσει τα 17, στις 11 Μαΐου 2019, έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο περνώντας ως αλλαγή στο 85′ στην εκτός έδρας νίκη για το Σλοβένικο Πρωτάθλημα επί της Κρσκό με το σκορ στο 3-0. Θα παραμείνει στην Μούρα ακόμα 9 μήνες σημειώνοντας συνολικά 5 συμμετοχές με την ανδρική ομάδα και σκοράροντας 1 γκολ, με τον κύριο όγκο των συμμετοχών του να είναι με την ομάδα Κ-19 λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Τον Ιανουάριο του 2020 η ΑΕΚ θα τον αποκτήσει έναντι 300 χιλ. ευρώ αλλά επειδή ήταν ανήλικος η επισημοποίηση της μεταγραφής έγινε στις 14 Φεβρουαρίου αφού χρειάστηκε να δώσει πρώτα την έγκρισή της η FIFA.
Παρότι η απόκτηση του Λάτσι έγινε με ορίζοντα το μέλλον, ο Σλοβένος αναγκάστηκε να πέσει πολύ γρήγορα στα «βαθιά» αφού αμέσως με την ενσωμάτωση του στην ομάδα, παρουσιάστηκε ξαφνικά μεγάλο πρόβλημα «λειψανδρίας» στην άμυνα. Κι αν στην εντός έδρας νίκη με 3-0 επί του ΟΦΗ στις 23 Φεβρουαρίου 2020 ο προπονητής της ομάδας Μάσιμο Καρέρα προτίμησε να τον κρατήσει στον πάγκο, μεταφέροντας τον Έλντερ Λόπες από τα αριστερά της άμυνας στο κέντρο ως παρτενέρ του Μάριου Οικονόμου, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό μια βδομάδα αργότερα αφού Λόπες και Οικονόμου τέθηκαν νοκ άουτ πριν την εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1 με τον Πανιώνιο. Στο ντεμπούτο του ο αριστεροπόδαρος Σλοβένος έδειξε άγουρος και ανέτοιμος για το επίπεδο του Ελληνικού Πρωταθλήματος αντιμετωπίζοντας καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα σημαντικά προβλήματα απέναντι στην -αρκετά αδύναμη εκείνη την σεζόν- επιθετική γραμμή του Πανιωνίου. Με αυτή του την συμμετοχή έγινε ο νεότερος ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με τα «Κιτρινόμαυρα» και ο έκτος νεότερος στην Ιστορία του Συλλόγου ανεξαρτήτως εθνικότητας (έκτοτε αυτά τα ρεκόρ «έσπασε» ο Μάριο Μιτάι). Αυτή του η συμμετοχή θα είναι και η μοναδική με την φανέλα της «Ένωσης» για την σεζόν 2019-20.
Πριν την έναρξη της σεζόν 2020-21, το πλάνο της ομάδας για τον Λάτσι ήταν να «δουλευτεί» στις προπονήσεις ώστε να βελτιωθεί και να πάρει κάποια παιχνίδια στα πόδια του απέναντι σε εύκολους αντιπάλους. Δυστυχώς ο παίκτης θα σταθεί άτυχος αφού ένας τραυματισμός στην προετοιμασία θα τον αφήσει εκτός δράσης μέχρι τα μέσα Οκτώβρη ενώ λίγες μέρες αργότερα θα νοσήσει με COVID-19 καθυστερώντας ακόμα παραπάνω την επιστροφή του. Παράλληλα, η ΑΕΚ εκείνη την περίοδο έχει πολύ κακή απόδοση και τεράστια αγωνιστικά ζητήματα που αναγκάζουν τον Καρέρα να περιορίσει το ροτέισιον, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει η ομάδα κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας, με αποτέλεσμα ο Λάτσι να δυσκολευτεί να βρει χώρο στην ενδεκάδα. Λίγες μέρες πριν την αλλαγή του έτους, η διοίκηση της ΑΕΚ συνειδητοποιεί πως ουσιαστικά η χρονιά έχει «χαθεί» αφού η εικόνα της ομάδας παραμένει τραγική και η διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό δεν πρόκειται να καλυφθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απολυθεί ο Καρέρα και στην θέση του να έρθει ο Μανόλο Χιμένεθ, στον οποίο ανατέθηκε -ως ένας εκ των στόχων- να δώσει σημαντικό αγωνιστικό χρόνο στον Λάτσι ώστε να αποκτήσει εμπειρίες και να ανέβει επίπεδο. Έτσι ο νεαρός Σλοβένος ξαφνικά θα γίνει βασικός στο μεγαλύτερο μέρος του Β’ γύρου της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, δείχνοντας όμως ξανά ότι, παρά το ταλέντο του, δεν είναι έτοιμος για να στελεχώσει ομάδα υψηλών απαιτήσεων. Δυστυχώς για τον παίκτη, η απαράδεκτη συνολική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας όχι μόνο δεν «μακιγιάρει» τα λάθη του αλλά τα μεγεθύνει ενώ το γεγονός ότι κανείς από τους παρτενέρ του, Στράτο Σβάρνα και Ιονούτ Νεντελτσεάρου, δεν καταφέρνει να ηγηθεί αποτελεσματικά στην αμυντική γραμμή, παρασύρει συχνά και τον νεαρό Σλοβένο εκτός επίκαιρης και σωστής θέσης. Στις 3 Απριλίου 2021 θα υποστεί θλάση που θα τον αφήσει εκτός δράσης για το υπόλοιπο των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας, κλείνοντας έτσι την σεζόν για εκείνον με 13 συμμετοχές.
Τον Ιούλιο του 2021, οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ προχωρούν σε ανανέωση του συμβολαίου του για 5 ακόμη χρόνια. Ταυτόχρονα, στο ξεκίνημα της σεζόν 2021-22 δημιουργείται η δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ (ΑΕΚ Β) που θα αγωνίζεται στην Β’ Εθνική, με τον Λάτσι να «υποβιβάζεται» σε αυτή ώστε να μαζέψει εμπειρίες. Σε αυτό το επίπεδο ο νεαρός ξεκινάει δυναμικά και ξεχωρίζει αλλά όσο περνάει ο καιρός αντί να βελτιώνει την εικόνα του, κάνει βήματα προς τα πίσω. Παρότι θα κάνει μια «γεμάτη» χρονιά με 20 συμμετοχές στην ΑΕΚ Β, οι εμφανίσεις του καταδεικνύουν ότι η εξέλιξη του δεν έχει την πορεία που ήλπιζαν όλοι στην ΑΕΚ. Η μόνη του συμμετοχή με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2021 όταν πέρασε σαν αλλαγή στο 58′ της εκτός έδρας ισοπαλίας με την Κηφισιά για τον γύρο των «16» του Κυπέλλου.
Το καλοκαίρι του 2022 ο παίκτης θα παραχωρηθεί ως δανεικός στην Σλοβένικη Κόπερ με στόχο να πάρει αγωνιστικά λεπτά στην Α’ Κατηγορία της Σλοβενίας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 θα αγωνιστεί για μόλις 45′, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο δανεισμός και να επιστρέψει στην ΑΕΚ Β. Σε μια επανάληψη της προηγούμενης σεζόν, θα αγωνιστεί βασικός αλλά θα αφήσει αρνητικές εντυπώσεις με το πόρισμα να είναι ότι ο παίκτης έχει μείνει εντελώς στάσιμος. Θα κλείσει την σεζόν με 14 συμμετοχές με την ΑΕΚ Β.
Για την σεζόν 2023-24 είχε γίνει ξεκάθαρο ότι ο κύκλος του παίκτη στην ΑΕΚ έκλεινε. Παρότι η πρόθεση της ομάδας ήταν να αποχωρήσει από το καλοκαίρι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με αποτέλεσμα ο παίκτης να παραμείνει στο ρόστερ της ΑΕΚ Β στο πρώτο μισό της χρονιάς αλλά πλέον σε μια εντελώς μεταβατική κατάσταση, κάνοντας την μοναδική του συμμετοχή στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 στην εντός έδρας νίκη επί της Λάρισας όταν και πέρασε ως αλλαγή στο 70′. Τελικά στις 31 Ιανουαρίου 2024 ο παίκτης θα λύσει το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ έχοντας καταγράψει συνολικά 15 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα και 35 με την δεύτερη. Λίγες μέρες αργότερα θα επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε την Σλοβένικη Μούρα.
Ο Λάτσι αδικήθηκε από την ΑΕΚ, όχι αγωνιστικά αλλά από άποψη διαχείρισης. Αγωνιστικά ήταν ένας υψηλόσωμος αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός με ανεκτή ικανότητα με την μπάλα στα πόδια και σχετικά αξιοπρεπή ταχύτητα για το ύψος του. Όμως ήταν ιδιαίτερα «άνευρος» στο παιχνίδι του, κάτι που φαινόταν ξεκάθαρα στην δυσκολία που είχε να κερδίσει εναέριες μονομαχίες παρότι συνήθως είχε πλεονέκτημα ύψους, με πολύ συχνά λανθασμένες τοποθετήσεις και επιπόλαιες αποφάσεις. Παρά τις αδυναμίες του όμως θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη στην ομάδα υπό διαφορετικές συνθήκες. Αρχικά στάθηκε άτυχος γιατί ο μόνος πραγματικά υψηλού επιπέδου κεντρικός αμυντικός με τον οποίο συνέπεσε στην ομάδα, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, αγωνιζόταν επίσης ως αριστερός κεντρικός αμυντικός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγωνιστούν μαζί ώστε να μάθει από αυτόν. Επίσης η γενικά απαράδεκτη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας δεν αποτελούσε κατάλληλο περιβάλλον ώστε να βελτιωθεί ένας νεαρός αμυντικός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν η προχειρότητα και η έλλειψη υπομονής και μεθοδικότητας που διέκρινε τον Σύλλογο στην περίπτωσή του, με αποκορύφωμα την καταστροφική επιλογή να τον χρίσει βασικό ώστε να «βγει» άμεσα παρότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα.