Βασίλης Λάκης

Βασίλης Λάκης – (1998/2004 και 2005/2007)

Ταχύτατος μεσοεπιθετικός που άφησε αρκετά έντονα το “στίγμα” του στην ΑΕΚ, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1976 στην Λητή Θεσσαλονίκης και αρχικά αγωνίστηκε με την φανέλα της Νάουσας, πριν μεταγραφεί στον Πανηλειακό. Με την ομάδα του Πύργου έπαιξε για 2,5 χρόνια και σταδιακά εντυπωσίασε με την παρουσία του, με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομάδων (ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναικού, ΠΑΟΚ). Τελικά το καλοκαίρι του 1998 οι διοικούντες την ΑΕΚ κινήθηκαν αποφασιστικά και ξόδεψαν πολλά χρήματα για να τον ντύσουν στα κιτρινόμαυρα.
Αγωνιζόμενος κυρίως ως δεξιός μεσοεπιθετικός είχε αρκετά σύντομα καλή παρουσία με την ΑΕΚ εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητά του και τις επελάσεις του από δεξιά. Είχε πολύ καλή συνεργασία με τον Ντέμη Νικολαίδη, ενώ όταν το 2000 ο Βασίλης Τσιάρτας επέστρεψε στην ΑΕΚ, τον βοήθησε πάρα πολύ με τις “μαγικές” του μπαλιές να βρίσκεται συχνά σε επίκαιρες θέσεις για γκολ, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του.
Το καλοκαίρι του 2004, μετά από 6 αρκετά επιτυχημένες (παρά τους κατά καιρούς τραυματισμούς που αντιμετώπισε) σεζόν στην ΑΕΚ, φεύγει για την αγγλική Κρύσταλ Πάλας. Επιστρέφει στην ΑΕΚ έναν χρόνο αργότερα και, παρά τους νέους τραυματισμούς, πιάνει σταδιακά καλή απόδοση και πάλι, χωρίς πάντως να φτάσει στα επίπεδα της πρώτης του παρουσίας στην ομάδα. Φεύγει ξανά από την ΑΕΚ το 2007 και παίζει για 3 χρόνια στον ΠΑΟΚ και για 1 χρόνο στην Καβάλα πριν κλείσει την καριέρα του. Συνολικά είχε στην ΑΕΚ 194 συμμετοχές και 43 γκολ για το πρωτάθλημα και κατέκτησε με τα κιτρινόμαυρα 2 κύπελλα (2000,2002). Είναι μέχρι σήμερα 2ος σε ευρωπαικές συμμετοχές παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ (πίσω από τον Μιχάλη Κασάπη) με 51 αγώνες, ενώ βρίσκεται στην 4η θέση των σκόρερ της ομάδας σε ευρωπαικά ματς με 8 γκολ (μαζί με τους Μπατίστα και Μπλάνκο). Η καριέρα του στην ομάδα σίγουρα χαρακτηρίζεται θετική, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη αν δεν είχε κατά καιρούς διάφορους τραυματισμούς, αλλά και αν ήταν πιο εύστοχος στην τελική προσπάθεια (έβαλε αρκετά γκολ, αλλά έχανε κι αρκετές ευκαιρίες).
Highlight της καριέρας του το απίστευτο γκολ μετά από “σλάλομ”, σε εκτός έδρας ματς εναντίον του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για το κύπελλο, τον Φεβρουάριο του 2000 (ισοπαλία με 1-1 και τελικά μεγάλη νίκη-πρόκριση της ΑΕΚ στην ρεβάνς της Ν.Φιλαδέλφειας με 3-0, σε χρονιά που η “Ένωση” κατέκτησε τελικά το κύπελλο https://www.youtube.com/watch?v=fkk8Trsw4u0). Στο συγκεκριμένο γκολ ξεκίνησε πολλά μέτρα πίσω από την σέντρα, πέρασε πολλούς αντιπάλους και βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ, πριν σκοράρει. Σημαντικά επίσης -μεταξύ άλλων- το γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Ολυμπιακού στην Ριζούπολη για την περίοδο 2003/2004 (νίκη -κυρίως γοήτρου- της ΑΕΚ με 0-1) και το ευρωπαικό γκολ που έβαλε εναντίον της Μπάγερν Λεβερκούζεν στην Γερμανία (https://www.youtube.com/watch?v=dtm_6fDyFM8) σε παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2000 (ισοπαλία 4-4 και μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ στον Δ’ γύρο της διοργάνωσης, μετά το 2-0 της ρεβάνς της Αθήνας).
Με την εθνική ομάδα ο Βασίλης Λάκης είχε συνολικά 35 συμμετοχές και 3 γκολ, ενώ ήταν στην αποστολή του Ότο Ρεχάγκελ στο Euro 2004.
Μετά το τέλος της καριέρας του δημιούργησε επιτυχημένη επιχείρηση με αθλητικές εγκαταστάσεις και ακαδημίες ποδοσφαίρου στην Αττική. Το 2014 ανέλαβε και χρέη προέδρου στον Ατρόμητο Χαλανδρίου.