Βασίλης Λαμπρόπουλος

Βασίλης Λαμπρόπουλος – (2014/2019)


Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 31 Μαρτίου 1990. Σύντομα η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Χαλανδρίου. Ο πατέρας του τον ώθησε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του σε διάφορα αθλήματα όπως κολύμβηση, μπάσκετ και τένις. Σε ηλικία 10-11 ετών, ο μικρός Βασίλης καταστάλαξε στην επιλογή του ομαδικού αθλήματος που τον συγκινούσε περισσότερο, του ποδοσφαίρου.
Έχοντας σαν ποδοσφαιρικό ίνδαλμα τον Ζινεντίν Ζιντάν, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Α.Ε. Χαλανδρίου και ξεκίνησε να αγωνίζεται στις θέσεις του δεξιού μπακ, του αμυντικού μέσου και -τέλος- του επιθετικού, φτάνοντας σε ηλικία 15 ετών να αγωνίζεται με την ανδρική ομάδα του συλλόγου στην Α’ Τοπική κατηγορία. Υψηλόσωμος, ευθυτενής και δυναμικός, άρχισε να προσελκύει τα «μάτια» των σκάουτερς των μεγάλων ομάδων με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού να ενδιαφέρονται περισσότερο. Οι Πειραιώτες έδειξαν εντονότερο ενδιαφέρον, προσέφεραν περισσότερα χρήματα στην Α.Ε. Χαλανδρίου ενώ και η «ερυθρόλευκη» συλλογική προτίμηση του Λαμπρόπουλου και της οικογένειας του έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να βρεθεί στις ακαδημίες του Ολυμπιακού.
Το 2007 προωθήθηκε από τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρώτη ομάδα των «ερυθρόλευκων» ενώ ήδη είχε μετακινηθεί και καθιερωθεί σε θέση κεντρικού αμυντικού. Με πληθώρα ανταγωνιστών στην θέση του και κατ’ ουσίαν χωρίς συμμετοχές, αφού αγωνίστηκε μόνο σε κάποια φιλικά και σε ένα ματς Κυπέλλου απέναντι στον Θρασύβουλο σαν αλλαγή, ξεκίνησε για τον Λαμπρόπουλο το «γαϊτανάκι» των μετακινήσεων. Δανεισμός στον Απόλλωνα Καλαμαριάς της Β’ Εθνικής, μεταγραφή στον Αστέρα Τρίπολης, με τον οποίο κάνει ντεμπούτο στην Super League στις 17 Οκτωβρίου 2009 απέναντι στον Ολυμπιακό στο Φάληρο και νέος δανεισμός στην Ηλιούπολη τον Ιανουάριο του 2011. Η εμπλοκή της ομάδας και του ισχυρού άνδρα της, Γιώργου Τσακογιάννη, στο σκάνδαλο στημένων αγώνων «Κοριόπολις» το καλοκαίρι του 2011, έφερε τις αντίστοιχες τιμωρίες και την άρον-άρον επιστροφή του Λαμπρόπουλου στην Τρίπολη. Μεταγράφηκε αμέσως στον Εθνικό Αστέρα και μετά από έναν χρόνο ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος τον πήρε στον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2012.
Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2012 και με μόλις 9 συμμετοχές, ξεκινά για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο το «σίριαλ» των τραυματισμών, που μελλοντικά θα έχει αρκετά και σοβαρά «επεισόδια». Στο ματς του Πανιωνίου με τον Ατρόμητο παθαίνει ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό πόδι με συμπιεστικό κάταγμα κονδύλου και οδηγείται στο χειρουργείο. Επιστρέφει -ουσιαστικά- στους «κυανέρυθρους» στην επόμενη σεζόν και κάνει μια «γεμάτη» χρονιά με 30 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 6 στο Κύπελλο.
Το καλοκαίρι του 2014, η ΑΕΚ που θα αγωνίζεται στην Β’ Εθνική και προετοιμάζεται για την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία, μπαίνει σε μια διαδικασία στελέχωσης με ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες και «χτυπάει την πόρτα» του Βασίλη Λαμπρόπουλου. Ο 25χρονος στόπερ ντύνεται στα Κιτρινόμαυρα και ολοκληρώνει την σεζόν 2014-15 με 17 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, 7 στα πλέι-οφ και 8 στο Κύπελλο, κερδίζοντας -όπως αναμενόταν- την άνοδο στην Super League με την «Ένωση». Στις 21 Δεκεμβρίου 2014 σκοράρει το παρθενικό του γκολ στην επικράτηση της ΑΕΚ με 5-1 επί του Ηρακλή Ψαχνών. Στην επόμενη σεζόν 2015-16, θα καταγράψει 19 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, 2 στα πλέι-οφ και 9 στο Κύπελλο Ελλάδας, Τρόπαιο που θα κατακτήσει με την ΑΕΚ αν και έμεινε αναπληρωματικός στον Τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό.
Η σεζόν 2016-17 είναι μια χρονιά «γεμάτη» για εκείνον καθώς εμφανίζεται σαν βασικός στόπερ της ομάδας με 23 συμμετοχές και 2 γκολ για το Πρωτάθλημα και 5 συμμετοχές για το Κύπελλο ενώ στο ξεκίνημα της περιόδου αγωνίζεται και σε όλο το 90λεπτο της ρεβάνς απέναντι στην Σέντ Ετιέν στο ΟΑΚΑ για τον Προκριματικό του Europa League.
Στις 2 Οκτωβρίου 2016 θα ζήσει την -ίσως- πιο εφιαλτική νύχτα της θητείας του στην ΑΕΚ. Η «Ένωση» αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό και ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει μια ανεξήγητη … έμπνευση. Με δίδυμο στο κέντρο της άμυνας Τσιγκρίνσκι και Λέσκοτ, τοποθετεί τον Λαμπρόπουλο στη θέση του αμυντικού μέσου δίπλα στον Γιόχανσον. Ο Πυργιώτης στόπερ δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης και μοιραία «χρεώνεται» το δεύτερο γκολ των Πειραιωτών που προέρχεται από δικό του ατομικό λάθος, ενώ και στο τρίτο γκολ των «ερυθρόλευκων» η τύχη τον προδίδει και το τάκλιν που επιχειρεί στον Φορτούνη κοντράρει στον μέσο του Ολυμπιακού και καταλήγει στα δίχτυα του Ανέστη. Η εικόνα του Λαμπρόπουλου να σταυροκοπιέται την ώρα των πανηγυρισμών των αντιπάλων είναι εύγλωττη και χαρακτηριστική της σύγχυσης που αντιμετώπισε σε εκείνο το ματς.
Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, στις 6 Απριλίου 2017 και στο ματς απέναντι στον Πλατανιά στα Χανιά, η ατυχία χτυπάει ξανά τον Λαμπρόπουλο. Ύστερα από σύγκρουση που είχε με τον Όγκνιεν Βράνιες, ξανάρχεται αντιμέτωπος με ρήξη χιαστού στο γόνατο του δεξιού ποδιού αυτή τη φορά. Το σοκ για τον στόπερ της «Ένωσης» είναι τρομακτικό και η ΠΑΕ σπεύδει να δείξει την συμπαράσταση της, ανανεώνοντας πρόωρα το συμβόλαιο του.
Θα καταφέρει να επιστρέψει πλήρως στην ενεργό δράση μετά από 6 περίπου μήνες και θα τεθεί στην διάθεση του Μανόλο Χιμένεθ τον Οκτώβριο του 2017. Μέχρι το τέλος της σεζόν θα προλάβει να καταγράψει 19 συμμετοχές σαν βασικός στόπερ της ομάδας και να στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδας με την Κιτρινόμαυρη φανέλα στις 5 Μαΐου 2018 στο γήπεδο της Ριζούπολης.
Η ΑΕΚ θα κατακτήσει τον Τίτλο και πάλι μετά από 24 χρόνια και ένα μέρος αυτής της επιτυχίας «πιστώνεται» και στον Βασίλη Λαμπρόπουλο. Όχι για αυτή καθαυτή την αγωνιστική προσφορά του, όπως θα περίμενε κανείς. Το βράδυ της 11ης Μαρτίου 2018, όταν ο Μαουρίσιο έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα και η Τούμπα «έπαιρνε φωτιά», ο Λαμπρόπουλος ήταν ο άνθρωπος που σε κλάσματα δευτερολέπτου αντελήφθη την αντικανονική θέση του «σκόρερ» και ύψωσε άμεσα το χέρι του διαμαρτυρόμενος σε διαιτητή και επόπτη ζητώντας το αυτονόητο οφσάϊντ. Τα όσα επακολούθησαν έχουν περάσει στην θλιβερή πλευρά της Ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα κατέληγε όλο αυτό αν δεν υπήρχε η άμεση αντίδραση του Λαμπρόπουλου που συμπαρέσυρε και τους υπόλοιπους να διαμαρτυρηθούν στον διαιτητή Κομίνη. Σαν μάλλον πιθανότερη κατάληξη μοιάζει να έμελλε να είναι η άδικη απώλεια ενός ακόμη Τίτλου για την ΑΕΚ και η για πολλοστή φορά «κατάκτηση» του άτυπου τίτλου της «ηθικής Πρωταθλήτριας» ενώ το Τρόπαιο θα στόλιζε μια «ξένη» βιτρίνα.
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν κομβικό για την «Ένωση» καθώς η κατάκτηση του Τίτλου δημιούργησε στον κόσμο της προσδοκίες και όνειρα για ενίσχυση της ομάδας και παγίωση της στο κυνήγι του Πρωταθλήματος. Οι προσδοκίες αυτές, όχι μόνο διαψεύστηκαν από την Διοίκηση, αλλά το φθινόπωρο ήρθε και η «χαριστική βολή», όταν η ΠΑΕ κάλεσε σε διαπραγματεύσεις τρία βασικά στελέχη της ομάδας που τα συμβόλαια τους έληγαν το επόμενο καλοκαίρι. Ο Αντρέ Σιμόες, ο Τάσος Μπακασέτας και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αρνήθηκαν να υπογράψουν πρόωρη ανανέωση των συμβολαίων τους με τους όρους και τις αποδοχές που προτείνονταν από την Διοίκηση. Η αντίδραση της ΠΑΕ ήταν άμεση. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε την εντολή να μπουν στο «ψυγείο» οι τρεις ποδοσφαιριστές και να αποκλειστούν από τους αγώνες και γενικότερα τις εκδηλώσεις της ομάδας. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έθεσε την εντολή σε εφαρμογή χωρίς να εκφράσει άποψη και χωρίς να υπερασπιστεί τους παίκτες του. Από την ομάδα των «τριών», οι Μπακασέτας και Σιμόες υπαναχώρησαν μετά από λίγους μήνες και επανήλθαν στην ομάδα ενώ ο Λαμπρόπουλος αποχαιρέτησε την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2019 με προορισμό την Β’ κατηγορία της Ισπανίας και την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Έκλεισε την παρουσία του στην ΑΕΚ με 135 συμμετοχές και 5 γκολ σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.
Δεν κατάφερε να στεριώσει στην Ιβηρική και με 17 συμμετοχές, 6 μήνες μετά δόθηκε δανεικός στην Μπόχουμ που αγωνιζόταν στην Β’ κατηγορία της Γερμανίας. Εκεί, στα βόρεια του Ρήνου, ο Πυργιώτης αμυντικός βρήκε την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» και αφού συμμετείχε στην άνοδο της ομάδας στην Bundesliga την περίοδο 2020-21, κατέγραψε συνολικά 19 συμμετοχές στην Β’ κατηγορία και 28 στην μεγάλη λίγκα της Γερμανίας πριν η Μπόχουμ τον αφήσει ελεύθερο το καλοκαίρι του 2023. Οι σοβαροί τραυματισμοί δεν τον «ξέχασαν» ούτε στην Γερμανία. Ένα σοβαρό πρόβλημα στους προσαγωγούς του στέρησε την δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Στις 10 Ιουλίου 2023 επαναπατρίστηκε υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με τον ΟΦΗ.
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έδειξε να είναι ένας αμυντικός όχι απεριόριστων δυνατοτήτων που όμως απέδιδε συνήθως στο μάξιμουμ αυτών. Μια «τίμια» παρουσία, όπως συνηθίζουμε να λέμε, για παίκτες που δείχνουν διάθεση και προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν όσο μπορούν στις απαιτήσεις της ομάδας τους. Η επιφυλακτική στάση μερίδας των οπαδών της «Ένωσης» απέναντι του, λόγω των εκπεφρασμένων φιλο-«ολυμπιακών» αισθημάτων του όταν φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ, κάμφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την μετέπειτα έμπρακτη παρουσία και προσφορά του στην ομάδα. Η τροπή της καριέρας του και η εξέλιξη του σαν ποδοσφαιριστής ίσως και να ήταν διαφορετικές, αν δεν αντιμετώπιζε τόσα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών που επέφεραν πολύμηνες απουσίες από τα γήπεδα.
Χρίστηκε διεθνής 13 φορές με τις ομάδες U-19 και U-21 και 5 φορές με την Εθνική ανδρών.