Παναγιώτης Λαγός

Παναγιώτης Λαγός – 2006/2013

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1985 στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε διαφορές θέσεις όπως αυτή του αριστερού επιθετικού, του αριστερού μπακ αλλά και του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τον Ηρακλή, με τον οποίο έδειξε θετικά στοιχειά όπως καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και δυνατό σουτ. Στους Κυανόλευκους παρέμεινε για μια 4ετία στη διάρκεια τις οποίας κέρδισε τη θέση του βασικού, είχε πολύ καλή απόδοση με αρκετά τέρματα στο ενεργητικό του και μεγάλη συμμετοχή στην πολύ καλή πορεία της ομαδας τη σεζόν 2005/2006 η όποια έφερε μετά από πολλά χρόνια τον Ηρακλή στην 4η θέση της τελικής βαθμολογίας. Αξίζει να σημειωθεί το γκολ που πέτυχε με τη βοήθεια του …τερέν στη συντριβή της ΑΕΚ με 4-0 σε ματς που έγινε στο Καυταντζόγλειο. Γκολ απέναντι στην ομάδα που κατά δήλωση του υποστηρίζει από μικρό παιδί. Το διάστημα αυτό συνοδεύτηκε κι από προσωπικές διακρίσεις καθώς ψηφιζόταν επί 2 συναπτά έτη (2005, 2006) ως ο Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής από τους συναδέλφους του. Αποτέλεσε βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων και αγωνίστηκε με αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν άργησε μάλιστα να έρθει κι ο προβιβασμός του στην Εθνική Ομάδα των Ανδρών, με τον ποδοσφαιριστή να κάνει ντεμπούτο με αυτήν σε φιλικό ματς απέναντι στη Νότιο Κορέα τον Ιανουάριο του 2006 (συνολικά 9 συμμετοχές – 0 τέρματα).

Το καλοκαίρι του 2006 λοιπόν ο Λαγός ήταν ένα από τα πιο δυνατά ονόματα που κυκλοφορούσαν στο μεταγραφικό παζάρι, με τους 3 μεγάλους της Αθήνας να δίνουν μάχη για την απόκτηση του. Νικήτρια αυτής της μάχης έναντι ενός σεβαστού χρηματικού αντιτίμου αναδείχτηκε τελικά η ΑΕΚ μετά από προσωπική παρέμβαση του τότε μετόχου της ΠΑΕ Πόλυ Χατζηιωάννου, με τους οπαδούς της Ένωσης να βλέπουν με ενθουσιασμό τη μεταγραφή που εδειχνε μια ΑΕΚ που πλέον ήταν διατεθειμένη να κοιτάξει στα μάτια σε μεταγραφικό επίπεδο τους 2 μεγάλους αντιπάλους της και να αποκτήσει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Δυστυχως, με βάση και την πορεία του ποδοσφαιριστή στην Ένωση , η μεταγραφή αυτή θα μπορούσε τελικά να χαρακτηριστεί ως ένα σύμβολο της εποχής που ακολούθησε. Μιας εποχής που ξεκίνησε με ελπίδες και προσδοκίες που διαψευστήκαν για να βυθιστεί στη συνέχεια στη μετριότητα και να καταλήξει στο απόλυτο δράμα.

Αρχικά όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον Λαγό. Στο ντεμπούτο του απέναντι στη Χαρτς στη Σκωτία για τα προκριματικά του Champions’ League και μάλιστα αγωνιζόμενος ως δεξί χαφ, ταλαιπώρησε αφάνταστα τους αντιπάλους και έθελξε με την απόδοση του. Ξεκίνησε το Πρωτάθλημα ως βασικός, έχοντας σχετικά μέτρια απόδοση, χωρίς όμως να δείχνει κακός ποδοσφαιριστής. Κάπου εδώ άρχισαν τα δύσκολα σε ότι αφορά την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Τραυματίστηκε σοβαρά το Φεβρουάριο του 2007 στο δεξί αχίλλειο τένοντα κι έμεινε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι τραυματισμοί στο ίδιο σημείο και στα 2 πόδια, επεμβάσεις και μεγάλα διαστήματα απουσίας από την ενεργό δράση. Αργότερα μαθεύτηκε ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα προϋπήρξαν της μεταγραφής του στην ΑΕΚ. Για περίπου 2 χρόνια αγωνίστηκε ελάχιστα, κυρίως ως αλλαγή, χωρίς σε καμία περίπτωση να θυμίσει με την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους τους λόγους για τους οποίους ήρθε στην ΑΕΚ.

Όταν ξεπέρασε οριστικά τα προβλήματα τραυματισμών, είχε χάσει πλέον κάθε επαφή με το Λαγό που θαυμάσαμε στον Ηρακλή. Αργος, βαρύς, με εμφανώς κακή ψυχολογία και πρόβλημα ακόμα και να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις τεχνικές απαιτήσεις του παιχνιδιού έδειχνε ένας άνθρωπος που κυριολεκτικά είχε ξεχάσει πως παίζεται το ποδόσφαιρο. Το μεγάλο του μείον όμως ήταν το σαφές έλλειμμα στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Αν όλα τα υπόλοιπα μπορούν να εξηγηθούν ως απόρροια τραυματισμών, στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιονδήποτε επαγγελματία αθλητή ώστε να παρουσιάζει τέτοια εικόνα μέσα στο γήπεδο. Με πολλά περιττά κιλά, τελείως αγύμναστο κορμί και απουσία οποιασδήποτε υποψίας αντοχής, η εμφάνιση του στο γήπεδο μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και θλιβερή και ίσως δείχνει και κάποια έλλειψη εργασιακής ηθικής από την πλευρά του.

Η ΑΕΚ, η οποία είχε ποντάρει αρκετά χρήματα επάνω του, προσπάθησε να του σώσει την καριέρα. Μετακινήθηκε σε διάφορες θέσεις της ενδεκάδας και κυρίως σε αυτή του αριστερού μπακ σε μια προσπάθεια να του δοθεί ρόλος στην ομάδα. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε με τον ποδοσφαιριστή να εκεί συνήθως επιεικώς μέτρια απόδοση. Παρόλα αυτά του δόθηκε από τον τότε προπονητή της Ένωσης Ντούσαν Μπάγιεβιτς μια 2η ευκαιρία και το καλοκαίρι του 2010 το συμβόλαιο του ανανεώθηκε με μειωμένες αποδοχές. Η σεζόν που ακολούθησε ήταν μάλλον η καλύτερη της καριέρας του στην Ένωση. Πραγματοποίησε κάποιες καλές εμφανίσεις κυρίως υπό τις οδηγίες του νέου τεχνικού της ομαδας Μανόλο Χιμένεθ και κατάφερε μάλιστα να επιστρέψει στην Εθνική για 2 παιχνίδια, ως αριστερό μπακ πλέον, μετά από πολλά χρόνια. Αν έχουν κάτι καλό να θυμούνται οι φίλοι της ΑΕΚ από αυτόν είναι το γκολ που πέτυχε απέναντι στον Παναθηναϊκό (2-3) στην ήττα-πρόκριση για το θεσμό του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς και τα 2 γκολ που πέτυχε απέναντι στη Λάρισα, στη νίκη (2-3) της ΑΕΚ στο AEL FC Arena που συνόδευσε τον υποβιβασμό της θεσσαλικής ομάδας στη 2η Κατηγορία.

Στη συνέχεια η πορεία του, σε αντιστοιχία με αυτή της ΑΕΚ, συνέχισε να είναι καθοδική. Μετά από μια ακόμα κακή χρόνια που ακολούθησε, ξέμεινε κυριολεκτικά στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2012, μια περίοδο που συνοδεύτηκε από κύμα μαζικών αποχωρήσεων από την ομάδα. Απέκτησε αναβαθμισμένο ρολό στο ρόστερ (χρίστηκε ακόμα κι αρχηγός) ως ένας από τους ελάχιστους έμπειρους ποδοσφαιριστές που απέμεναν στην ΑΕΚ. Κάποιοι ελάχιστοι περίμεναν τότε από αυτόν να δείξει επιτέλους το λόγο που αποκτήθηκε και να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του. Διαψεύστηκαν οικτρά. Σε μια από τις χειρότερες σεζόν του με τη φανέλα της ΑΕΚ αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά αδύναμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας, με την εικόνα του στο γήπεδο να προκαλεί από αποδοκιμασίες έως και οίκτο. Ταυτόχρονα δεν άντεξε και τον όποιο ηγετικό ρόλο του είχαν αναθέσει Βλάχος και Λίνεν και τον Ιανουάριο του 2013, όντας απλήρωτος για καιρό, εγκατέλειψε την ομάδα για λογαριασμό της ουκρανικής Βόρσκλα Πολτάβα.

Σε 6,5 χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ κατέγραψε συνολικά 110 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, 9 στο Κύπελλο και 20 στην Ευρώπη. Πέτυχε και 4 τέρματα.

Στην Ουκρανία έμεινε σχεδόν ως το τέλος της επόμενης σεζόν, χωρίς να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Αποχώρησε εσπευσμένα από τη χώρα εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών και του εμφυλίου πολέμου αυτές. Επέστρεψε στην Ελλάδα και τη σεζόν 2014/2015 αγωνίζεται πλέον στη Β’ Εθνική και στον Απόλλωνα Σμύρνης, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στο Νότιο Όμιλο της συγκεκριμένης Κατηγορίας.