Ντιέγκο Μπουονανότε

Diego Mario Buonanotte Rende – (2015/2016)

Ο ιδιαίτερα βραχύσωμος (με ύψος μόλις 1,60m!) Αργεντινός ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1988 και αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής.
Ξεκίνησε από τους μικρούς της Ρίβερ Πλέιτ και το 2006 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Έκανε τεράστια εντύπωση με τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις και σύντομα θεωρήθηκε φοβερό ταλέντο που μπορεί να αφήσει εποχή. Με φοβερή ντρίμπλα, τεχνική και πολύ καλή μεταβίβαση έκανε πολύ κόσμο να πιστέψει ότι πρόκειται για ταλέντο παγκοσμίου βεληνεκούς. Ακόμα κι ο “θεός” του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο και την αξία του “Νάνου”. Το 2008 κατέκτησε με την Ρίβερ το “Κλασούρα”, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με την ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής.
Λίγες μέρες πριν το τέλος του 2009 ήρθε στην προσωπική του ζωή μια τραγική στιγμή που θα τον σημάδευε για πάντα. Είχε μεταβεί με 3 φίλους του στην μικρή πόλη Τεοντελίνα για να διασκεδάσουν παίζοντας μπιλιάρδο και στην επιστροφή ο Ντιέγκο, όντας οδηγός, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε με αποτέλεσμα το όχημα να προσκρούσει σε δέντρο. Δυστυχώς και οι 3 φίλοι του Μπουονανότε που επέβεναν στο αυτοκίνητο έχασαν ακαριαία την ζωή τους (…), ενώ ο ίδιος αρχικά τραυματίστηκε, χρειάστηκε να εγχειριστεί αλλά τελικά τα κατάφερε. Παράξενο παιχνίδι της μοίρας ότι την ίδια νύχτα ο Μπουονανότε είχε γνωρίσει την γυναίκα της ζωής του (και μετέπειτα συζυγό του). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπουονανότε όπως αποδείχτηκε δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ και ότι σώθηκε επειδή φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Όπως ήταν λογικό αυτή η στιγμή επηρέασε τρομερά τόσο την προσωπική του ζωή, όσο και την καριέρα του (η οποία πάντως συνεχίστηκε αφού από φυσικής πλευράς ο Μπουονανότε επανήλθε κανονικά). Χαρακτηριστικό ότι κάθε γκολ που βάζει από τότε και μετά το αφιερώνει στους 3 φίλους του…Συνέχισε πάντως μετά από όλα αυτά στην Ρίβερ Πλέιτ μέχρι το 2011 (105 συμμετοχές και 25 γκολ στο πρωτάθλημα) και στην συνέχεια ήρθε η ώρα να μετακομίσει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο ισπανικό πρωτάθλημα για την Μάλαγα. Εκεί είχε μάλλον μέτρια παρουσία μέχρι το 2013 (49 ματς πρωταθλήματος κι 6 γκολ). Μετακόμισε στην συνέχεια στην Γρανάδα (39 αγώνες στο πρωτάθλημα με 1 γκολ), ενώ δόθηκε δανεικός στην Pachuca (Μεξικό) το 2014 (13 συμμετοχές-2 γκολ) και Quilmes (Αργεντινή) το 2015 (12 συμμετοχές-1 γκολ), χωρίς πλέον να θυμίζει ιδιαίτερα τον παίκτη που ήταν όταν ξεκίνησε την καριέρα του.
Το καλοκαίρι του 2015 η ΑΕΚ επέστρεφε μετά την περιπέτειά της στις μικρότερες κατηγορίες στην Super League κι έψαχνε έναν ποδοσφαιριστή-όνομα που θα ανέβαζε την ομάδα αγωνιστικά και τον (ταλαιπωρημένο εκείνη την εποχή) κόσμο της ψυχολογικά. Το περιορισμένο μπάτζετ της ομάδας δεν επέτρεπε την απόκτηση τόσο μεγάλων ονομάτων όσο ήταν αυτά που απέκτησαν εκείνο το καλοκαίρι οι αντίπαλοί της (Εσιέν στον Παναθηναικό, Καμπιάσο στον Ολυμπιακό και αργότερα Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ) και ο Μπουονανότε ήταν σχετικά εφικτός στόχος, ενώ παρέμενε ένα καλό όνομα. Τελικά μετά από “άπειρες” μέρες διαπραγματεύσεων ο Μπουονανότε συμφώνησε με την ΑΕΚ και κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, στις 14/8/2015, αποθεώθηκε από περίπου 300 φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
Δυστυχώς για την ΑΕΚ ο “El Nano” δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Έκανε κάποιες καλές εμφανίσεις αρχικά, αλλά τελικά δεν έδωσε στην “Ένωση” αυτά που η ομάδα περίμενε από αυτόν. Το πρόβλημα δεν φάνηκε πάντως να είναι τόσο ψυχολογικό, αλλά μάλλον περισσότερο είχε να κάνει με την σωματοδομή του, αφού, όντας πολύ βραχύσωμος αλλά και αδύνατος, έδειχνε συχνά εύκολη “λεία” σε “τζαρτζ” των σύγχρονων αμυντικών. Γενικά σε ένα ποδόσφαιρο που η μυική δύναμη παίζει μεγάλο ρόλο πλέον, είναι δύσκολο για παίκτες με την σωματοδομή του Μπουονσνότε να ξεχωρίσουν (παρά το εμφανές ταλέντο του τεχνικά που ουκ ολίγες φορές έδειξε και στα ελληνικά γήπεδα). Έτσι αποτέλεσε κυρίως αναπληρωματικό ποδοσφαιριστή και με τους 4 προπονητές που είχε η “Ενωση” κατά την συγκεκριμένη σεζόν (Δέλλας, Πογιέτ, Μανωλάς, Παναγιωταράς). Με τα κιτρινόμαυρα ο Μπουονανότε είχε συνολικά 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 11 γκολ και είχε απλά αξιοπρεπή παρουσία ως εναλλακτική κυρίως λύση. Κατέκτησε με την ΑΕΚ το κύπελλο του 2016.
Το καλοκαίρι του 2016 του ζητήθηκε από την ΑΕΚ να ψάξει για άλλον προορισμό στην καριέρα του και τελικά ο “Νάνος” έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ και μετακόμισε στην Χιλή για την Universidad Catolica.