Περίοδος 1961/62

Πρόεδρος: Νικόλαος Γκούμας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τρύφων Τζανετής – 3η σεζόν

Τερματοφύλακες : Στέλιος Σεραφείδης – Σωτήρης Φακής

Αμυντικοί : Θεόφιλος Βερνέζης – Γιάννης Μαρδίτσης – Δημήτρης Αναστασιάδης – Δημήτρης Ζάγκυλος – Πέτρος Σταματελόπουλος

Μέσοι : Στέλιος Σκευοφύλαξ – Αλέκος Σοφιανίδης – Μίλτος Παπαποστόλου – Πανίκος Κρυστάλλης – Ανδρέας Σταματιάδης – Δημήτρης Τζανέρας

Επιθετικοί : Κώστας Νεστορίδης – Γιώργος Πετρίδης – Άρης Τσαχουρίδης – Στέφανος Δεμίρης – Θανάσης Γκούβας – Χρήστος Άμπος – Σίμος Βαβαλέρος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
6162 6162b

Το καλοκαίρι του 1961 η ΑΕΚ φιλοδοξούσε να επανέλθει δυναμικά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Με τον Τρύφωνα Τζανετή στη καθοδήγηση της ομάδας και τον Μαρόπουλο ουσιαστικά σε θέση τεχνικού διευθυντή,πραγματοποίησε τις μεταγραφές των Πανίκου Κρυστάλλη, Δημήτρη Ζάγκυλου που εθεωρούντο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και προέρχονταν απο τη Κύπρο.
Ακόμα,αποκτήθηκε ο Στέλιος Σκευοφύλακας που έμελλε να έχει σημαντικό ρόλο στην ΑΕΚ καθώς αγωνίστηκε σε αυτή μία δωδεκαετία.
Επίσης,διεκδικήθηκε ο Αριστείδης Καμάρας από τον Απόλλωνα Αθηνών, όμως τη τελευταία μέρα των μεταγραφών αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό.
Η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά στο πρωτάθλημα με τρεις διαδοχικές νίκες μεταξύ των οποίων το εμφατικό 8-0 εκτός έδρας έναντι του Αιγάλεω που αποτελεί την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη σε επίπεδο Α’Εθνικής, ενώ την 4η αγωνιστική έφερε ισοπαλία 0-0 με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια αν και ήταν καταφανώς καλύτερη από τον αντίπαλο της.
Την 6η αγωνιστική η ΑΕΚ βρέθηκε στη κορυφή μαζί με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό όπου παρέμεινε μέχρι την 8η αγωνιστική όταν και αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό και χωρίς να έχει δεχθεί η εστία της ούτε ένα τέρμα.
Στο ντέρμπυ κορυφής λοιπόν,η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει με 2-0,μείωσε σε 2-1 αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 4-1 ενώ οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μπορούσαν να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το σκορ. Έτσι, η ΑΕΚ πέρασε στη δεύτερη θέση,ωστόσο συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις με νίκες εκτός των άλλων επί του ΠΑΟΚ εκτός έδρας.
Ηττήθηκε όμως και από τον Απόλλωνα Αθηνών ο οποίος εκείνη την εποχή είχε αξιόμαχο σύνολο και βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος βρήκε την “Ένωση” στη δεύτερη θέση και σε απόσταση πέντε βαθμών από τον πρώτο Παναθηναίκό.
Με διάφορες αυξομειώσεις αυτή ήταν η βαθμολογική διαφορά μέχρι την 28 αγωνιστική,όταν και διεξήχθη ο αγώνας ΑΕΚ – ΠΑΟ ο οποίος αν έληγε με νίκη των γηπεδούχων,τους έδινε κάποιες αμυδρές ελπίδες για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Σε μία κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ μπήκε δυνατά και περίπου στο ημίωρο του αγώνα προηγείτο με 2-0.
Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο Παναθηναίκός μείωσε σε 2-1 και στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε την ολική ανατροπή νικώντας με 2-3,κάτι που συνέβη και εξαιτίας λαθών ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.
Στη συνέχεια η ΑΕΚ στόχευε στη κατάκτηση της δεύτερης θέσης με κύριους ανταγωνιστές τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα,μάλιστα ο τελευταίος την νίκησε και στη Νέα Φιλαδέλφεια με 0-1 και την πέρασε στη βαθμολογία,έτσι στο τέλος του πρωταθλήματος η ΑΕΚ τερμάτισε στη 4η θέση πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό,τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα.


Kύπελλο Ελλάδας

Στην φάση των “32” η ΑΕΚ επικράτησε της Καλαμάτας με 2-0 άνευ αγώνος.
Στη φάση των “16” αντιμετώπισε τον Απόλλωνα Αθηνών που διέθετε ανταγωνιστική ομάδα.
Ο αγώνας διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια παρουσία περίπου δέκα χιλιάδων θεατών και η ΑΕΚ ηττήθηκε με 2-1.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν αρκετά νωρίς στο σκορ αλλά ο Απόλλωνας ισοφάρισε στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο πέτυχε το γκολ της νίκης.
Ήταν η τρίτη φορά μέσα στην ίδια χρονιά που ο Απόλλωνας κέρδιζε την ΑΕΚ, καθώς είχαν προηγηθεί και δύο νίκες του στο πρωτάθλημα. Έτσι υπήρξε ο κακός δαίμονας της ΑΕΚ την συγκεκριμένη περίοδο.