Περίοδος 2021-2022

Πρόεδρος : Ευάγγελος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ


 Προπονητής : Βλάνταν Μιλόγεβιτς (Vladan Milojević) (από 1/7/2021 μέχρι 8/10/2021) –  Αργύρης Γιαννίκης (από 10/10/2021 μέχρι 1/3/2022) – Σωκράτης Οφρυδόπουλος (από 1/3/2022 μέχρι τέλος σεζόν)

Τερματοφύλακες : Παναγιώτης Τσιντώτας, Τσίτσαν Στάνκοβιτς, Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, Γιώργος Θεοχάρης, Παναγιώτης Γκίνης

Αμυντικοί :  Μιχάλης Μπακάκης, Χέλντερ Λόπεζ,  Στράτος Σβάρνας,  Μάριο Μιτάι, Βεντάτ Ραντόνια, Όλεγκ Ντατσένκο, Όγκνιεν Βράνιες, Γιώργος Τζαβέλλας, Γεράσιμος Μήτογλου, Γιώργος Κορνέζος, Λάζαρος Ρότα, Κλεμάν Μισελέν, Μίλαντ Μοχαμάντι, Εχσάν Χατζισαφί 

Μέσοι : Αντρές Σιμόες, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος, Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, Νταμιάν Σιμάνσκι, Γιεβγιέν Σάκχοφ, Νταμιέν Λε Ταλέκ, Γιώργος Μουστακόπουλος, Ντάρκο Γιέβτιτς, Αλεξάντερ Φράνσον, Γρεγκόρζ Κριχόβιακ
 
Επιθετικοί : Σέρχιο Αραούχο, Χρήστος Αλμπάνης, Μούαμερ Τάνκοβιτς, Λιβάι Γκαρσία, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Μιχάλης Κοσίδης, Στίβεν Τσούμπερ, Νορντίν Άμραμπατ, Χρήστος Γιούσης


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ


 



Μετά από μια σεζόν που η Ευρωπαϊκή συμμετοχή εξασφαλίστηκε στο παρά πέντε, πάρθηκε η απόφαση για αλλαγές σε όλη την ομάδα. Αναζήτηση καινούργιου προπονητή, νέος αθλητικός διευθυντής και πολλές καινούργιες μεταγραφές συνέθεσαν το παζλ της περιόδου 2021-22.

Για προπονητής επιλέχθηκε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, γνωστός στο ευρύ κοινό από το πέρασμα του από την Ελλάδα τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σέρβος δεν ήταν η πρώτη επιλογή αλλά μετά την κωλυσιεργία και την μη ευτυχή τελική κατάληξη στις επαφές με τον Ουκρανό Ρεμπρόφ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ουσιαστικά επέβαλλε τον Σέρβο σαν προσωπική του επιλογή.

Έγιναν αρκετές μεταγραφές, ήρθαν 13 νέοι παίκτες -αν και κάποιοι ήταν παλιοί γνώριμοι (Αραούχο, Βράνιες)- και μέσα σε αυτούς υπήρχαν σπουδαία ονόματα αλλά και νεαροί παίκτες με ταλέντο και υποσχόμενη προοπτική.

Η σεζόν όμως είχε ήδη ξεκινήσει στραβά από πολύ νωρίς, όταν στην πρώτη Ευρωπαϊκή βραδιά η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα «από το πουθενά» απέναντι στην φτωχή και άσημη Βελέζ Μόσταρ για τον προκριματικό γύρο του Europa Conference League με 2-1 και παρότι όλοι πίστευαν ότι στην ρεβάνς η ομάδα θα κάνει εύκολα την ανατροπή, τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται. Μια εβδομάδα αργότερα στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ προσπάθησε αλλά τελικά κατάφερε να γράψει μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της με τον αποκλεισμό να έρχεται στα πέναλτι και την χρονιά να ξεκινάει με μεγάλη γκρίνια.

Όπως είπαμε έγιναν κινήσεις ενίσχυσης μετά τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό και η ομάδα έδειχνε έτοιμη να παλέψει μετά από 3 χρόνια μακριά από την διεκδίκηση των τίτλων. Στο ξεκίνημα η «Ένωση» έδειξε ότι έχει μεν ποιότητα αλλά της λείπει η ψυχολογία και η αποφασιστικότητα για να κάνει το παραπάνω βήμα. Η ισοπαλία με σκορ 3-3 στο Ηράκλειο απέναντι τον ΟΦΗ σε ένα ματς που η ΑΕΚ προηγήθηκε με 0-3 και η ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ γρήγορα προσγείωσαν τον κόσμο και έφεραν σκεπτικισμό τους ιθύνοντες της ομάδας σχετικά με την ορθότητα της επιλογής Μιλόγεβιτς. Το «διπλό» στο Αγρίνιο έφερε πρόσκαιρα χαμόγελα αλλά τέσσερις μέρες μετά έγινε αυτό που διαφαινόταν και ο Σέρβος προπονητής αποφάσισε να λύσει «κοινή συναινέσει» το συμβόλαιο του. Η ΑΕΚ για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια βρέθηκε να ψάχνει προπονητή εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Παρότι οι περισσότεροι ήταν υπέρ ενός ξένου έμπειρου προπονητή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε έναν Έλληνα (αν και μεγαλωμένος στην Γερμανία), τον Αργύρη Γιαννίκη που για δύο χρόνια είχε μια ελπιδοφόρα παρουσία με συμπαθητικά αποτελέσματα στον ΠΑΣ Γιάννενα.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε ομάδα, μια αλλαγή προπονητή φέρνει αρχικά κάποια θετικά αποτελέσματα και ο κόσμος της ΑΕΚ έδειξε να αντιμετωπίζει θετικά την επιλογή Γιαννίκη, κυρίως γιατί είχε την ανάγκη να πιστέψει σε κάτι και όχι επειδή η εικόνα της ομάδας έδινε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η «Ένωση» παρέμεινε σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος πάρα την αν μη τι άλλο άδικη ήττα με 2-3 στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι έλειπαν πολλά πράγματα από το να εμφανιστεί η ομάδα σαν πραγματική διεκδικήτρια του τίτλου. Τρεις σερί εντός έδρας καταστροφικές ήττες από ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Βόλο έβαλαν τέλος στην χρονιά, ενώ λίγο μετά ήρθε ακόμα ένας ντροπιαστικός αποκλεισμός στο Κύπελλο Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ, σε 2 ματς όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ψυχολογία της ομάδας βρισκόταν στο ναδίρ. Ακολούθησε η συντριβή της ομάδας στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με 3-0, μια ήττα που έφερε το αναμενόμενο τέλος στην θητεία του Έλληνα προπονητή στην ΑΕΚ.

Ο τρίτος άνθρωπος που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και να προσπαθήσει να πετύχει το μίνιμουμ των στόχων, δηλαδή την έξοδο στην Ευρώπη, ήταν ο προπονητής της Β’ ομάδας, Σωκράτης Οφρυδόπουλος. Η ΑΕΚ έμπαινε στα πλέι-οφ στην 4η θέση, 3 βαθμούς πάνω από τον Παναθηναϊκό και κανείς δεν πίστευε αυτό που θα ακολουθούσε. Η ομάδα, με συνεχόμενα ματς που αδυνατούσε να κερδίσει, έφτασε να παίζει την έξοδο της στην Ευρώπη την προτελευταία αγωνιστική στο Χαριλάου με αντίπαλο τον Άρη. Η «Ένωση» ήθελε μόνο νίκη, μπήκε πολύ καλά στο ματς, προηγήθηκε 0-1 και αργότερα 0-2 και κάπου εκεί ήρθε η οριστική κατάρρευση που οδήγησε σε ανατροπή του σκορ και τελική ήττα με 3-2.

Η ΑΕΚ κατάφερε να μείνει εκτός Ευρώπης, στην χειρότερη χρονιά που είχε μετά την επάνοδο της από την πτώση της στην Γ’ Εθνική. Η ομάδα είχε κυριολεκτικά πιάσει πάτο και στο τελευταίο και αδιάφορο ματς της χρονιάς απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ήρθε η φυσιολογική διαμαρτυρία των οπαδών κατά πάντων, διοίκησης και παιχτών, για την ντροπιαστική χρονιά που είχαν.

Η κατάσταση στην ομάδα έμοιαζε ζοφερή και παρότι πριν τρεις εβδομάδες είχε επέλθει η συμφωνία με τον Ματίας Αλμέιδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από το καλοκαίρι, κανείς εντός και εκτός ΑΕΚ δεν σκεφτόταν ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να υπάρξει ανάκαμψη.  Το κλαμπ έφτανε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η επόμενη χρονιά ήταν η χρονιά που θα επέστρεφε στα πατρογονικά εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτό θα γινόταν στο χειρότερο  ίσως αγωνιστικό τάϊμινγκ.


Κύπελλο Ελλάδας


Στην Φάση των «16» αντίπαλος η Κηφισιά.

Πρώτος αγώνας την 1η Δεκεμβρίου 2021 στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο ομάδα από την 2η Κατηγορία και όλα έδειχναν ότι τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολα για την ΑΕΚ, κάτι που επαληθεύτηκε στο ματς, όπου η «Ένωση» στο β’ ημίχρονο έπαιξε απλά και αποτελεσματικά καταφέρνοντας να καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση από τον πρώτο αγώνα επικρατώντας της Κηφισιάς με σκορ 4-0.

Ρεβάνς στις 23 Δεκεμβρίου 2021 στο γήπεδο της Καισαριανής και με το ευρύ σκορ του πρώτου αγώνα ουσιαστικά να έχει καθορίσει κατά πολύ την πρόκριση, θα περίμενε κάνεις η ΑΕΚ να παίξει πιο ελεύθερα και να πάρει άλλη μία εύκολη νίκη. Αντί γι αυτό, η εικόνα της δεν ήταν πολύ καλή και το τελικό 1-1, αν και σε έναν  δύσκολο αγωνιστικό χώρο, έδειξε ότι η ομάδα απείχε αρκετά από το πώς θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί.

Στον Προημιτελικό αντίπαλος ο ΠΑΟΚ.

Το πρώτο ματς στην Τούμπα στις 19 Ιανουαρίου 2022 βρίσκει την ΑΕΚ εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου. Παρά το γεγονός αυτό, η «Ένωση» μπαίνει δυνατά στο γήπεδο και είναι σαφώς καλύτερη από τον αντίπαλο της. Της ακυρώνεται ένα γκολ του Τσούμπερ ως οριακό οφσάϊντ και το τελικό 0-0 μοιάζει να την αδικεί, σίγουρα όμως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ρεβάνς της Αθήνας.

Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ στις 9 Φεβρουαρίου 2022, «πρώτος» αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν η ψυχολογία της, αφού με τον στόχο του Πρωταθλήματος να έχει προ καιρού χαθεί, το Κύπελλο ήταν η μοναδική διέξοδος προς κάτι θετικό σε αυτήν την χρονιά. Η «Ένωση» προσπάθησε και βρέθηκε πολύ κοντά να τα καταφέρει καθώς προηγήθηκε -και μάλιστα αργά- στο ματς, στο 83’ με τον Σιμόες αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το σκορ ούτε για 10 λεπτά. Όχι μόνο ισοφαρίστηκε «από το πουθενά» αλλά «κατάφερε» να γνωρίσει και την ήττα με 1-2 στο τέλος κι έτσι να συνεχίσει την κάκιστη παράδοση απέναντι  στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΟΚ στον Τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η Παρουσία στην Ευρώπη


UEFA Europa Conference League – Β’ Προκριματικός Γύρος

 



Στον Β’ Προκριματικό γύρο του Europa Conference League, η ΑΕΚ είχε αντίπαλο την Βοσνιακή Βελέζ Μόσταρ, μια ομάδα η οποία ήταν Ευρωπαϊκά «ανύπαρκτη» και το μόνο που έφερνε το όνομα της στο μυαλό των Ενωσιτών ήταν ότι αποτελούσε την ποδοσφαιρική αλλά και προπονητική «γενέτειρα» του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Το ματς θα παιζόταν μακριά από την φυσική έδρα της, στις όχθες του ποταμού Νερέτβα, λόγω ακαταλληλότητας για διεξαγωγή Ευρωπαϊκών αγώνων. Διεξήχθη στις 22 Ιουλίου 2021, στο Stadion Grbavica του Σεράγεβο μπροστά σε 6.128 θεατές.

Η ΑΕΚ ήταν το φαβορί, μπήκε καλά στο ματς και κατάφερε να προηγηθεί νωρίς με τον Ανσαριφάρντ στο 12’. Ένα τραγικό λάθος του Τσιντώτα έφερε την γρήγορη ισοφάριση από τους Βόσνιους με γκολ του Πρσές στο 14’. Η ΑΕΚ έδειχνε ανώτερη και θα έπρεπε να  έχει προηγηθεί ξανά αλλά ένα δεύτερο γκολ πάλι από τον Ανσαριφάρντ στο 42’ ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάϊντ.

Όσο περνούσε η ώρα οι Βόσνιοι έδειχναν όχι μόνο να το πιστεύουν αλλά να φαίνονται και καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου, στο 52’ ο Ζαΐμοβιτς έκανε το 2-1 σε μια φάση όπου αδράνησε το σύνολο της Κιτρινόμαυρης άμυνας και η ΑΕΚ βρέθηκε σε κατάσταση σοκ. Ενώ όλοι περίμεναν μια εύκολη αναμέτρηση και επικράτηση, η απόδοση της ομάδας και των περισσοτέρων παικτών ατομικά έβαζε την ΑΕΚ σε περιπέτειες.

22 Ιουλίου 2021

Βελέζ Μόσταρ – ΑΕΚ 2-1 / Διαιτητής ο Βέλγος Nathan Verboomen

(14’ Πρσές, 52’ Ζαΐμοβιτς – 12’ Ανσαριφάρντ)

ΒΕΛΕΖ ΜΟΣΤΑΡ : Slavisa Bogdanovic, Samir Zeljkovic, Tarik Isic, Dario Ferreyra, Haris Ovcina, Dino Hasanovic, Omar Pršeš (73’ Melvin Osmic), Nemanja Andjusic (69’ Evo Vehabovic), Brandao (86’ Alen Dejanovic), Mehmed Cosic (86’ Slavisa Radonic), Dzenan Zajmovic (69’ Dejan Georgijevic)

Προπονητής : Feđa Dudić

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Μιχάλης Μπακάκης, Χέλντερ Λόπεζ (59’ Μάριο Μιτάι), Γιώργος Τζαβέλλας, Στράτος Σβάρνας, Νταμιάν Σιμάνσκι, Γιεβγιέν Σάκχοφ (Νταμιέν Λε Ταλέκ), Πέτρος Μάνταλος, Χρήστος Αλμπάνης (59΄Μούαμερ Τάνκοβιτς), Λιβάι Γκαρσία, Καρίμ Ανσαριφάρντ (69’ Σέρχιο Αραούχο)

Προπονητής : Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Η ρεβάνς και η πρόκριση παίχτηκαν μια εβδομάδα αργότερα στην Αθήνα, στις 29 Ιουλίου 2021 μπροστά σε 5.160 θεατές στο ΟΑΚΑ.  Το κλίμα πριν τον αγώνα έδειχνε ότι η ΑΕΚ θα προκριθεί εύκολα η δύσκολα καθώς οι Βόσνιοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στην πίεση που θα ασκούσε η «Ένωση» κι έτσι το φαβορί του ζευγαριού θα έκανε την εύκολη ανατροπή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά έμπαινε σε εφαρμογή ο νέος κανόνας της UEFA, σύμφωνα με τον οποίον δεν μετρούσαν πλέον τα εκτός έδρας γκολ.

Το ματς από την αρχή ήταν ένας μονόλογος για την ΑΕΚ αλλά οι Βόσνιοι είχαν τοποθετηθεί σωστά στο γήπεδο και δεν άφηναν ελεύθερους χώρους. Ο χρόνος περνούσε και η ΑΕΚ αγχωνόταν όλο και περισσότερο. Η λύτρωση ήρθε στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων με ένα γκολ του Πέτρου Μάνταλου αλλά, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν υπήρχε πλέον το πλεονέκτημα των εκτός έδρας γκολ και συνεπώς το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Αυτή έληξε χωρίς κάτι να αλλάξει και ο αγώνας οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί παρότι ο Στάνκοβιτς έδωσε νωρίς προβάδισμα στην ΑΕΚ με την απόκρουση στην εκτέλεση του Γκεοργκίγιεβιτς, το πέναλτι του Ανσαριφάρντ σταμάτησε στο δοκάρι αφαιρώντας το όποιο πλεονέκτημα από την ΑΕΚ. Μπραντάο και Τζαβέλλας σκόραραν, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε ξανά το πέναλτι του Βεχάμποβιτς και ο Σάκχοφ έδωσε καθαρό προβάδισμα στην ΑΕΚ. Στα τελευταία πέναλτι της διαδικασίας  η Βελέζ σκόραρε 2 φορές με Τσβιγιάνοβιτς, Ζβόνιτς ενώ Λόπες και Αραούχο αστόχησαν. Έτσι  η ΑΕΚ αποκλείστηκε από μια ομάδα που πριν λίγα χρόνια χαρακτηριζόταν ποδοσφαιρικά «χωριό» για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. 

29 Ιουλίου 2021

ΑΕΚ – Βελέζ Μόσταρ 1-0 (πεν. 2-3) / Διαιτητής ο Σκωτσέζος  Kevin Clancy

(90+8’ Μάνταλος)

ΑΕΚ : Τσίτσαν Στάνκοβιτς, Μιχάλης Μπακάκης (91’ Στράτος Σβάρνας), Μάριο Μιτάι (69’ Χέλντερ Λόπεζ), Γιώργος Τζαβέλλας, Όγκνιεν Βράνιες, Νταμιάν Σιμάνσκι, Νταμιέν Λε Ταλέκ, Πέτρος Μάνταλος, Μούαμερ Τάνκοβιτς (62’ Καρίμ Ανσαριφάρντ), Λιβάι Γκαρσία (80’ Χρήστος Αλμπάνης (91’ Γιεβγιέν Σάκχοφ), Σέρχιο Αραούχο.

Προπονητής : Βλάνταν Μιλόγεβιτς

ΒΕΛΕΖ ΜΟΣΤΑΡ : Slavisa Bogdanovic, Samir Zeljkovic, Tarik Isic (95’ Brandao), Dario Ferreyra, Haris Ovcina, Dino Hasanovic, Samir Radovac (86; Denis Zvonic), Omar Pršeš (62’ Edo Vehabovic), Nemanja Andjusic, Mehmed Cosic (95’ Melvin Osmic), Dzenan Zajmovic (73’ Dejan Georgijevic).

Προπονητής : Feđa Dudić