Περίοδος 2022-2023

Πρόεδρος: Ευάγγελος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

 Προπονητής : Ματίας Αλμέιδα (Matías Jesús Almeyda)

 Τερματοφύλακες : Τσίτσαν Στάνκοβιτς, Γιώργος Αθανασιάδης, Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, Γιώργος Θεοχάρης

Αμυντικοί :  Αρόλντ Μουκουντί, Ντομαγκόι Βίντα,  Τζιμπρίλ Σιντιμπέ,   Βεντάτ Ραντόνια, Γιώργος Τζαβέλλας, Γεράσιμος Μήτογλου, Λάζαρος Ρότα, Μίλαντ Μοχαμάντι, Εχσάν Χατζισαφί, Ζίγκα Λάτσι 

Μέσοι : Ορμπελίν Πινέδα, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος, Γιενς Γιόνσον, Νταμιάν Σιμάνσκι, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, Νίκλας Ελίασον, Γιώργος Μουστακόπουλος, Πάολο Φερνάντεζ, Αλεξάντερ Φράνσον


 Επιθετικοί : Σέρχιο Αραούχο, Χρήστος Αλμπάνης, Λιβάι Γκαρσία, Τομ Φαν Βερτ, Μιχάλης Κοσίδης, Στίβεν Τσούμπερ, Νορντίν Άμραμπατ, Θεοδόσης Μαχαίρας, Ζίνι

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ




  Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 βρήκε την ΑΕΚ στο χειρότερο σημείο της καθοδικής πορείας που ακολουθούσε μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 2018. Η ομάδα είχε μείνει μακριά από την κατάκτηση κάποιου τίτλου, παρουσίαζε ένα κάθε άλλο παρά ελκυστικό θέαμα, στελεχωνόταν κατά κανόνα από μετριότητες τόσο στον πάγκο όσο και στο ρόστερ, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εμφάνιζαν μια «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία και σαν «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε και η αποτυχία συμμετοχής σε κάποια από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

  Το «τοπίο» έμοιαζε ζοφερό αλλά παρ’ όλα αυτά ένα συγκρατημένο χαμόγελο αισιοδοξίας ζωγραφιζόταν αχνά στα πρόσωπα των «Ενωσιτών». Υπήρχαν κάποια στοιχεία που γεννούσαν προσδοκίες.

  Πρώτο και καλύτερο ο Ματίας Αλμέιδα. Μετά από καιρό, στην τεχνική ηγεσία βρισκόταν ένας … «κανονικός» προπονητής, μακριά από τους πειραματισμούς και τα «λαχεία» των προηγουμένων ετών. Λατινοαμερικάνος, με Αργεντίνικο ταμπεραμέντο και κορυφαίες παραστάσεις σαν ποδοσφαιριστής. Με προπονητικές επιτυχίες σε Αργεντινή και Μεξικό αλλά σχετικά «φρέσκος» σαν τεχνικός, με συνέπεια να έχει μεγάλη όρεξη για δουλειά και ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τίτλους και διακρίσεις στο προπονητικό ντεμπούτο του στην Ευρώπη. Έχοντας συμφωνήσει από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, είχε την άνεση χρόνου και την ευχέρεια να σχεδιάσει απερίσπαστος εξ’ αρχής την ομάδα και τα πλάνα του.

  Οι διοικούντες την ομάδα, προφανώς σοφότεροι από την κατάληξη των πρόσφατων ανεπιτυχών επιλογών και αποφάσεων, έδειξαν μια διαφορετική νοοτροπία ως προς την στελέχωση της ομάδας, τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού παικτών όσο και στη επιλογή στελεχών στις νευραλγικές θέσεις γύρω από το αγωνιστικό τμήμα. Τα «κλειδιά» της ομάδας δόθηκαν αποκλειστικά στον Αλμέιδα ενώ είχε ικανοποιηθεί και το αδιαπραγμάτευτο αίτημα του να πλαισιώνεται από το σύνολο της ομάδας των συνεργατών του.

Στο μεταγραφικό «παζάρι» του καλοκαιριού, η ΑΕΚ κινήθηκε δυναμικά και στις τάξεις της βρέθηκαν παίκτες όπως ο διεθνής Κροάτης αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα, ο γνώριμος από την θητεία του στον Παναθηναϊκό Σέρβος διεθνής Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο Δανός μέσος Γιενς Γιόνσον, ο Γαλλοθρεμένος διεθνής Καμερουνέζος σέντερ μπακ Αρόλντ Μουκουντί και ο Σουηδός πλάγιος μεσοεπιθετικός Νίκλας Ελίασον. Ακόμη και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου έγιναν συμπληρωματικές κινήσεις με τις οποίες ντύθηκαν στα Κιτρινόμαυρα ο Ολλανδός Τομ Φαν Βερτ, πρώτος σκόρερ της Super League στην προηγούμενη σεζόν με τον Βόλο, ο Γάλλος πρώην παγκόσμιος Πρωταθλητής Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και ο βιρτουόζος Πάολο Φερνάντες με την υποσημείωση ότι θα παρέμενε ως δανεικός στον Βόλο μέχρι το τέλος του έτους. Το διαχρονικά … «κλασσικό» καλοκαιρινό «σίριαλ» στον Κιτρινόμαυρο «πλανήτη», είχε αυτή τη φορά πρωταγωνιστή τον Μεξικανό μέσο Ορμπελίν Πινέδα. Ποδοσφαιρικό «πνευματικό παιδί» του Αλμέιδα και διακαής πόθος του για την μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, ήρθε τελικά έστω ως δανεικός για την σεζόν από την Θέλτα Βίγκο.

Ταυτόχρονα αποχωρούν από την ομάδα αρκετοί παίκτες, Έλληνες και ξένοι, που η προσφορά τους στην ΑΕΚ είχε εσχάτως περιπέσει σε τέλμα και η «ζυγαριά» τους μάλλον έγερνε προς την πλευρά των προβλημάτων. Συναισθηματικά φορτισμένη η αποχώρηση του επί σειρά ετών αρχηγού της «Ένωσης» Αντρέ Σιμόες που, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στο κλαμπ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Πορτογαλία μετά από 7 χρόνια.

Και βέβαια, πάνω απ’ όλα αυτά, στην κορυφή των προσδοκιών όλων των ΑΕΚτζήδων, με την προσμονή και την νοσταλγία να πλημμυρίζει τις «Ένωσίτικες» καρδιές και με κάποια λίγα διαδικαστικά να απομένουν μόνο,  βρισκόταν το άνοιγμα των πυλών της «ΑγιαΣοφιάς», του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου της ομάδας, του νέου «Ναού» των Κιτρινόμαυρων πιστών. Ο αρχικός υπολογισμός για εγκαίνια στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 μετατέθηκε για λίγο αργότερα ώστε να ολοκληρωθούν κάποιες τελικές εργασίες.

Η παράταση αυτή, ανάγκασε την ΑΕΚ να δώσει τους δύο πρώτους εντός έδρας αγώνες της με Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδο της Ριζούπολης μιας και είχε αποφασιστεί τελεσίδικα η οριστική αποχώρηση από το «κρύο» και αφιλόξενο ΟΑΚΑ. Μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα και την εκτός έδρας νίκη στην Λαμία με 0-3, η «Ένωση» υποδέχθηκε στο «Γ. Καμάρας» τον Βόλο. Οι Θεσσαλοί έφυγαν με τους 3 βαθμούς της νίκης χάρη σε ένα γκολ του πρώην Κιτρινόμαυρου Μίλος Ντέλετιτς. Ο Σέρβος δεν πανηγύρισε το γκολ σεβόμενος την προϋπηρεσία του στην ΑΕΚ, όπως δεν το «πανηγύρισε» κι ο Ματίας Αλμέιδα που συνειδητοποίησε την ανάγκη κάποιων αλλαγών «πλεύσης», ενήργησε άμεσα και αποφασιστικά και μέσα από αυτό το άσχημο αποτέλεσμα κατάφερε να βγάλει την ομάδα πιο δυνατή και πιο έτοιμη γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Από την επόμενη κιόλας αγωνιστική η «Ένωση» ξεκίνησε να δείχνει σημάδια ότι αυτό που ετοίμαζε ο Αργεντίνος ήταν κάτι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Παιχνίδι με παιχνίδι η ομάδα «σχημάτιζε» στο χορτάρι όλο και περισσότερο αυτό που ζητούσε ο «Πελάδο». Ένα παιχνίδι κυριαρχίας στο τερέν, με ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου και άμεσες ανακτήσεις της κατοχής όποτε η μπάλα χανόταν. Η ΑΕΚ επιβαλλόταν δεσποτικά στο γήπεδο πιάνοντας «από τον λαιμό» την εκάστοτε ομάδα που βρισκόταν απέναντι της. Ασχέτως δυναμικότητας και δυνατοτήτων. Χωρίς οίκτο και έλεος. Μια εικόνα τόσο «ξένη» με την Ελληνική πραγματικότητα που αιφνιδίασε τους αντιπάλους, αναγκάζοντας τους σε προσαρμογή τακτικής και παιχνιδιού προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την πίεση της ΑΕΚ ακόμη και αγωνιζόμενοι στην δική τους έδρα.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 είχε «βρεθεί» και η κατάλληλη «σκηνή» για να παιχτεί το «έργο» που σκηνοθετούσε ο Αλμέιδα. Σε μια ανεπανάληπτη και φορτισμένη συγκινησιακά Τελετή Εγκαινίων, η «ΑγιαΣοφιά» άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της και μαζί άνοιξε για το σύνολο των «Ένωσιτών» τις πόρτες του οπαδικού Παραδείσου. Ενός Παραδείσου που είχε βίαια απωλεσθεί πριν από 7.094 μέρες, όταν οι εκσκαφείς ξεκινούσαν την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας». Το σύνθημα «Πατέρα Το Γήπεδο Έγινε» που γράφτηκε με σπρέι σε παραπέτο του εργοταξίου προβλήθηκε στις οθόνες το βράδυ των εγκαινίων σαν φόρος τιμής σε όλους όσους δεν πρόφτασαν να δουν ζωντανοί το νέο γήπεδο.



Τρεις μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2022, λίγο πριν την σέντρα του παρθενικού ματς στην «ΑγιαΣοφιά», απέναντι στον Ιωνικό, το εντυπωσιακό και γιγαντιαίο πανό – κορεό των οργανωμένων οπαδών με τις μορφές των πρόωρα χαμένων παιδιών της «Original Παραδείσου» ολοκλήρωνε με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτόν τον φόρο τιμής και επιχειρούσε -τουλάχιστον- να ταράξει τον ύπνο όλων όσων συντέλεσαν στην καθυστέρηση της κατασκευής του γηπέδου βάζοντας εφευρηματικά εμπόδια και εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και καταστάσεις. Προπονητής και παίκτες, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την περίσταση κατακτώντας εμφατική νίκη με 4-1 στο εναρκτήριο ματς του νέου γηπέδου. Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς σημείωσε το παρθενικό γκολ της ΑΕΚ στην «ΑγιαΣοφιά» στις 8:26 μμ εκείνης της μέρας.

Η απόδοση της ΑΕΚ ανέβαινε παιχνίδι με παιχνίδι και από την 6η αγωνιστική η ομάδα είχε μονιμοποιηθεί στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Μπροστά της μόνο ο Παναθηναϊκός που απολάμβανε τους καρπούς μιας οργιώδους εύνοιας τόσο της τύχης όσο και διαιτητικής. Με σχεδόν σκανδαλώδεις διαιτητικές αποφάσεις, οι «πράσινοι» είχαν επιβληθεί με 2-1 της ΑΕΚ στην Λεωφόρο στην 4η αγωνιστική με δύο πέναλτι – δώρα του Βούλγαρου ρέφερι Καμπάκοφ, ενώ κέρδιζαν ανέλπιστους βαθμούς στην εκπνοή των καθυστερήσεων και κόντρα στην ροή των αγώνων τους. Η εικόνα των δύο ομάδων γεννούσε την βεβαιότητα ότι η διαφορά των βαθμών που είχε αποκτήσει το «τριφύλλι» ήταν και πλασματική και αναστρέψιμη. Το ζενίθ των 8 βαθμών αυτής της διαφοράς, διαμορφώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2022, μετά την 13η αγωνιστική και την λευκή ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο ενώ ακολούθησε η διακοπή – μαμούθ του Πρωταθλήματος για πάνω από έναν μήνα λόγω του «χειμερινού» Μουντιάλ στο Κατάρ.

Στην επανέναρξη των αγώνων, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, ο γενικός προβληματισμός αφορούσε την εικόνα και την κατάσταση που θα παρουσίαζαν όλες οι ομάδες μετά την πολυήμερη διακοπή. Η αγωνιστική κατάσταση τους, η φυσική κατάσταση μετά τις μίνι προετοιμασίες που έγιναν καταμεσής του χειμώνα, οι τραυματισμοί παικτών, οι παίκτες που συμμετείχαν στο Μουντιάλ και η επιστροφή και ενσωμάτωση τους στις ομάδες, γεννούσαν ερωτηματικά που μόνο η «αλήθεια του γηπέδου» και η έμπρακτη απόδοση θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Αυτές οι απαντήσεις δεν άργησαν να έρθουν καθώς, μετά την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, η ΑΕΚ θα πορευτεί μέχρι το τέλος της Κανονικής Περιόδου μόνο με νίκες εκτός των ματς στα Γιάννινα, στην Τούμπα και την τελευταία αγωνιστική στην «ΑγιαΣοφιά» απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου θα γνωρίσει ισάριθμες ήττες.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2023, η ΑΕΚ γίνεται -άθελα της- συμπρωταγωνίστρια σε μια απίστευτη φαρσοκωμωδία από αυτές που εμφανίζονται μόνο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και πιθανόν στις ερασιτεχνικές Κατηγορίες των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο αγώνας απέναντι στον Ατρόμητο έχει οριστεί για το απόγευμα εκείνης της ημέρας στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου. Κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, παίκτες της ΑΕΚ αντιλαμβάνονται αισθητή υψομετρική διαφορά στις οριζόντιες δοκούς των δύο εστιών. Ενημερώνεται ο διαιτητής Μανούχος και μετά από μετρήσεις που γίνονται πιστοποιείται η παράβαση Κανονισμού. Ο διαιτητής δίνει περιθώριο χρόνου στους υπεύθυνους του Ατρομήτου για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Ακολουθούν σκηνές σουρεαλιστικής κωμωδίας ολκής. Τα δοκάρια δεν μπορούν να μετακινηθούν και κάποιοι σκάβουν χαντάκι στην τελική γραμμή για να … αποκαταστήσουν την διαφορά ύψους «από την πίσω πόρτα». Το αποτέλεσμα είναι οικτρό και αποτυχημένο. Οι διασημότεροι κωμωδιογράφοι υποκλίνονται μπροστά στα όσα εκτυλίσσονται στο Περιστέρι. Φωτογραφίες από το … ευρηματικό «χαντάκι» έγιναν αντικείμενο χλευαστικού σχολιασμού μέχρι και σε ειδησεογραφικά μέσα της μακρινής Κολομβίας. Η αδυναμία επίλυσης του προβλήματος οδηγεί στην αποχώρηση διαιτητή και ομάδων. Το σίκουελ της κωμωδίας, που θα ακολουθήσει σε επίπεδο δικηγόρων, Αρχών και υπευθύνων «σπάει ταμεία». Με ανυπόστατες και εξωπραγματικές αιτιάσεις και επεξηγήσεις, το πειθαρχικό όργανο της Super League ορίζει επανάληψη του ματς στις 8 Μαρτίου 2023 απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη τον γηπεδούχο Ατρόμητο. Στην συνέχεια απορρίπτει και την έφεση της ΑΕΚ αναγνωρίζοντας της όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο CAS. Στο διάτρητο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «έγιναν εν μέρει δεκτές οι πρόσθετες παρεμβάσεις των ΠΑΕ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού». Γκραν φινάλε με όλο τον θίασο επί σκηνής και γέλιο μέχρι λιποθυμίας στην «πλατεία» …

Το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» των «τριφυλλοφόρων» έμοιαζε να έχει σπάσει για τα καλά και αφού είχαν ηττηθεί και από την ΑΕΚ με 1-0 στην «ΑγιαΣοφιά», η έναρξη των πλέι-οφ τους βρήκε στην 1η θέση, 2 μόνο βαθμούς μπροστά από την «Ένωση».

Στα πλέι-οφ η αρμάδα του Ματίας Αλμέιδα μπαίνει με «σπασμένα φρένα» και ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα. Αήττητη, με 7 νίκες και 3 «λευκές» ισοπαλίες στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό και εντός έδρας με τον Ολυμπιακό ενώ τα 18-3 γκολ μαρτυρούν την απόλυτη κυριαρχία της στο μίνι Πρωτάθλημα. Στην εντός έδρας νίκη με 4-0 επί του ΠΑΟΚ, ο Λιβάι Γκαρσία σημειώνει το 3ο γκολ της ομάδας και τελευταίο του για την σεζόν στο Πρωτάθλημα και με 14 τέρματα αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ για την περίοδο 2022-23.

Αντίστοιχα οι «πράσινοι» πελαγοδρομούν με 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα, αποδεικνύοντας ότι η πορεία τους στην Κανονική Περίοδο ήταν κόντρα στην φύση και στην λογική. Στις 3 τελευταίες αγωνιστικές των πλέι-οφ αναδεικνύονται ισόπαλοι στην Λεωφόρο με ΠΑΟΚ και Άρη με το ίδιο σκορ (1-1) ενώ ενδιάμεσα γνωρίζουν την ήττα με 1-0 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα στο «Καραϊσκάκης» οι υπεύθυνοι του «τριφυλλιού» επιδίδονται σε ένα μπαράζ κωμικοτραγικών χειρισμών και επιχειρούν τον βιασμό της κοινής λογικής. Αντιλαμβάνονται το «κλατάρισμα» της ομάδας λίγο πριν το φίνις και προσπαθούν να «πιαστούν» από κάπου και να δικαιολογήσουν τον τίτλο του «φαβορί» που με περισσή ευκολία τους είχε αποδοθεί επανειλημμένα κατά την διάρκεια της σεζόν  αλλά ταυτόχρονα να βρουν και κάποιο άλλοθι για την διαφαινόμενη αποτυχία. Ανασύρουν από το «χρονοντούλαπο» τον ξεχασμένο πια απ’ όλους COVID-19 και ξεκινούν παλινωδίες απίστευτης γελοιότητας. Στην αρχή δηλώνουν τα 3/4 σχεδόν του ρόστερ σαν θετικούς στον ιό και 2-3 μέρες μετά επέρχεται … «θαυματουργή» ομαδική ίαση και η τελευταία προπόνηση γίνεται χωρίς απόντες. Αμέσως μετά, ο … «φονικός» ιός επισκέπτεται ξανά τους «πράσινους» που την παραμονή του ματς με τον Ολυμπιακό δηλώνουν 24 κρούσματα και ζητούν αναβολή των δύο τελευταίων αγωνιστικών επικαλούμενοι διατάξεις που πρακτικά είχαν από καιρό πάψει να ισχύουν λόγω της εξάλειψης της πανδημίας. Το θέατρο που παίζεται είναι οφθαλμοφανές και δύσκολα πείθει ακόμα και τους πλέον πρόθυμους να το πιστέψουν. Η Super League, περισσότερο «για την τιμή των όπλων» δίνει αναβολή μόνο μιας ημέρας και τα ματς της προτελευταίας αγωνιστικής διεξάγονται την Δευτέρα 8 Μαΐου. Η φημολογία και η παραφιλολογία περί «μειωμένης αντίστασης» του Ολυμπιακού δεν επιβεβαιώνεται και ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 1-0 στο Φάληρο. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ επικρατεί με 1-2 του Άρη στην Θεσσαλονίκη και στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της βαθμολογίας με τελευταίο ματς στην «ΑγιαΣοφιά» με αντίπαλο τον Βόλο.

Το … «μοιραίο» που δείχνει να επέρχεται και μοιάζει αναπόφευκτο γι αυτούς, οδηγεί τους «τριφυλλοφόρους» σε παραληρηματικές και εκτός λογικής δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του μέχρι τότε σοβαρού και αξιοπρεπούς Ιβάν Γιοβάνοβιτς που θα μείνει στην ιστορία για όσα δηλώνει περί «απανθρωπιάς» και πρόταξης «της υγείας των παικτών του». Η τελική δακρύβρεχτη κορόνα του «Σιχαίνομαι τον εαυτό μου», μοιάζει βγαλμένη από λαϊκά φυλλάδια και ρομάντζα της δεκαετίας του ’50.

Στις 14 Μαΐου η ΑΕΚ πετυχαίνει μια διαδικαστική νίκη με 4-0 απέναντι στον Βόλο και στέφεται πανηγυρικά Πρωταθλήτρια Ελλάδας με την απονομή να γίνεται μέσα στο νέο της γήπεδο, κατάμεστο εκείνο το βράδυ από «Ένωσίτες» που είχαν συρρεύσει από κάθε γωνιά της Γης για να ζήσουν αυτήν την στιγμή. Όσοι δεν κατάφεραν να βρεθούν μέσα στην «ΑγιαΣοφιά» πλημμύρισαν τους γύρω δρόμους και πήραν μέρος στο ξέφρενο πανηγύρι που στήθηκε μετά την απονομή σε όλη την Νέα Φιλαδέλφεια. Οι βάσεις για τους μετέπειτα χαρακτηρισμούς του Δημήτρη Μελισσανίδη περί «αγέλης του Αλμέιδα» και «τρομοκρατών» είχαν ήδη μπει …



Κύπελλο Ελλάδας

Η ΑΕΚ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στην διοργάνωση στον 5ο γύρο και ο πρώτος αντίπαλος της είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Το ματς που είναι μονό και γίνεται στις 20 Οκτωβρίου 2022 στην «ΑγιαΣοφιά», αποδεικνύεται διαδικαστικού χαρακτήρα με την «Ένωση να παίρνει εύκολα τη νίκη με σκορ 2-0 και την πρόκριση για την επόμενη φάση. Σκοράρουν για τους Κιτρινόμαυρους ο Μιχάλης Κοσίδης και ο Πέτρος Μάνταλος με πέναλτι. Το ματς δίνει την ευκαιρία στον Ματίας Αλμέιδα να δοκιμάσει παίκτες που έχουν μειωμένη συμμετοχή στα ματς του Πρωταθλήματος.

Στην Φάση των «16» αντίπαλος η Κηφισιά.

Όπως και στην προηγούμενη σεζόν, στην ίδια Φάση του θεσμού, η αντίπαλος της ΑΕΚ είναι και πάλι η Κηφισιά. Πρώτος αγώνας στις 15 Δεκεμβρίου 2022 με την Κηφισιά ως τυπικά γηπεδούχο να δηλώνει σαν έδρα το γήπεδο της Ριζούπολης. Άνετη και εύκολη επικράτηση για την ΑΕΚ με σκορ 0-2 και σκόρερς τους Λιβάι Γκαρσία και Τομ Φαν Βερτ με πέναλτι.

Ρεβάνς στις 11 Ιανουαρίου 2023 στην «ΑγιαΣοφιά» και δεύτερη εύκολη επικράτηση της ΑΕΚ με 3-0 και γκολ από το «νέο αίμα» της ομάδας και συγκεκριμένα τους Γιώργο Μουστακόπουλο, Βεντάτ Ραντόνια και Θεοδόση Μαχαίρα. Το γκολ του πρώτου, με ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή της Κηφισιάς στο αριστερό «Γ» της εστίας, ήταν από τα θεαματικότερα της σεζόν. Η ΑΕΚ δείχνει «βάθος» στο ρόστερ της και παρά την χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων αρχίζει να εδραιώνεται η φιλοσοφία του Αλμέιδα περί «ομάδας Κυπέλλου». Ο Αργεντίνος δίνει χρόνο συμμετοχής στα ματς του Κυπέλλου σε παίκτες που δεν αποτελούν βασικές επιλογές στο Πρωτάθλημα, συντηρώντας έτσι το ηθικό τους και την διάθεση τους για προσπάθεια και προσφορά στην ομάδα.

Στον Προημιτελικό αντίπαλος ο Πανσερραϊκός.

Η κλήρωση φέρνει απέναντι στην ΑΕΚ την ομάδα των Σερρών με το πρώτο ματς στις 18 Ιανουαρίου 2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά από ένα στείρο α’ ημίχρονο, στην επανάληψη το ματς αποδεικνύεται μια τυπική διαδικασία για τους Κιτρινόμαυρους που επικρατούν εύκολα με 3-0 και σκόρερς τους Πέτρο Μάνταλο, Λιβάι Γκαρσία και Ορμπελίν Πινέδα.

Στον επαναληπτικό στις Σέρρες στις 25 Ιανουαρίου 2023, η «Ένωση» θα πάρει την νίκη – πρόκριση με σκορ 1-3 μετά από δύο γκολ του Πέτρου Μάνταλου και ένα του Θεοδόση Μαχαίρα.

Στον Ημιτελικό αντίπαλος ο Ολυμπιακός.

Η κλήρωση φέρνει στην ΑΕΚ το πρώτο ντέρμπι και τον πρώτο ισχυρό αντίπαλο στον θεσμό του Κυπέλλου. Πρώτη αναμέτρηση με τους «ερυθρόλευκους» στις 9 Φεβρουαρίου 2023 στην κατάμεστη «ΑγιαΣοφιά» που φιλοξενεί για πρώτη φορά τον μεγάλο αντίπαλο. Ο Ματίας Αλμέιδα μένει πιστός στην τακτική και στο δόγμα του περί «ενδεκάδας Κυπέλλου» και παρά την θεωρητική δυσκολία του ματς δίνει φανέλα βασικού στους Τζαβέλλα και Μήτογλου στο κέντρο της άμυνας όπως και στον Κώστα Γαλανόπουλο στη θέση του αμυντικού χαφ. Οι κατά παράδοση «άπιστοι Θωμάδες» οπαδοί της ΑΕΚ, στην πλειοψηφία τους εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την σύνθεση της ομάδας, καταστροφολογούν και σε κάποιες ακραίες εκφορές λόγου, εξαπολύουν ακόμη και κατηγορίες σε βάρος του Αργεντίνου τεχνικού αμελώντας και παραλείποντας όσα έχουν ήδη δει από αυτόν και την ομάδα. Ως γνωστόν το καλύτερο γέλιο ανήκει σε αυτόν που γελάει τελευταίος κι αυτός δεν είναι άλλος από τον «Πελάδο» που μετά την άνετη επικράτηση με 3-0 έχει κάθε δικαίωμα να δείχνει παράπονα για την δυσπιστία προς το πρόσωπο του. Η ΑΕΚ μπαίνει καταιγιστική στο ματς και «πνίγει» αγωνιστικά τον Ολυμπιακό. Μόλις στο 3’ ο Λιβάι Γκαρσία ανοίγει το σκορ με επιβλητική ενέργεια και σουτ μέσα από την περιοχή πυροδοτώντας μια «κόλαση» στις κερκίδες και το 2-0 γίνεται στο 27’ με ένα αυτογκόλ από τον Σαμασέκου εν μέσω πανικού και στην προσπάθεια να λυθεί η πολιορκία που ασκούσε η «Ένωση» στην αντίπαλη περιοχή. Η πλάστιγγα της υπεροχής και των ευκαιριών θα συνεχίσει να γέρνει υπέρ της ΑΕΚ και το φινάλε του ματς θα γραφτεί στο 90+9’ όταν ο Γκατσίνοβιτς με μια περίτεχνη προσποίηση θα αναγκάσει τον Ντόη να τον ανατρέψει άγαρμπα λίγο έξω από την μικρή περιοχή του Τζολάκη. Παρά την οφθαλμοφανέστατη παράβαση, ο Μαυροβούνιος ρέφερι Νταμπάνοβιτς θα χρειαστεί την συνδρομή του VAR για να καταλογίσει το πέναλτι που θα εκτελέσει εύστοχα ο Γκαρσία γράφοντας το τελικό 3-0.

Ο επαναληπτικός στο «Καραϊσκάκης» διεξάγεται 2 μήνες αργότερα, την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. Είχε αρχικά οριστεί για την 1η Μαρτίου 2023 αλλά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το εθνικό πένθος που κηρύχθηκε γι αυτό όπως και οι φόβοι για γενικευμένες αντιδράσεις κατά των κυβερνώντων με αφορμή τις αθλητικές συναντήσεις οδήγησαν στην μακροχρόνια αναβολή του. Η ΑΕΚ δείχνει να «ακουμπάει» στο σκορ ασφαλείας του πρώτου αγώνα, κάτι που εκμεταλλεύεται ο Ολυμπιακός που πιέζει στο ξεκίνημα και ανοίγει το σκορ στο 27’. Η «Ένωση» αφυπνίζεται και χάνει σπουδαίες ευκαιρίες για γκολ βρίσκοντας απέναντι της έναν εκπληκτικό και τυχερό Πασχαλάκη. Σε μια από αυτές στο 52’ ο Μπα παρεμβάλλεται σε δυνατό σουτ του Λιβάι Γκαρσία, η μπάλα αλλάζει πορεία και με το αυτογκόλ το ματς πάει στην ισοπαλία 1-1. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιδρούν και παίρνουν προβάδισμα με 2-1 στο 57’. Μέχρι την λήξη και την πρόκριση της ΑΕΚ στον Τελικό παρά την ήττα της, θα μεσολαβήσει μόνο ένα ακυρωθέν ως οριακό οφσάιντ γκολ του Τσούμπερ.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ



Η ΑΕΚ βρίσκεται στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για 6η φορά τα τελευταία 8 χρόνια. Αντίπαλος της ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται κι εκείνος για 6η φορά σε Τελικό στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τρεις -συνεχόμενες- φορές στο πρόσφατο παρελθόν οι δυό τους έχουν αποτελέσει το ζευγάρι του Τελικού, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν το απόλυτο με 3 κατακτήσεις.

Όπως … εθιμοτυπικά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στον Τελικό, το γνωστό «θέατρο του παραλόγου» για τον τόπο και τους όρους διεξαγωγής του ματς έκανε και πάλι την … εμφάνιση του. Κι αυτήν την φορά οι «θιασάρχες» της ΕΠΟ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και κάθε προηγούμενο, σκορπώντας άφθονο γέλιο στο φίλαθλο κοινό. Αρχίζοντας από την έδρα του Τελικού, από το «παλκοσένικο» παρέλασαν Βόλος, Λάρισα, Αγρίνιο, Λαμία, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Λονδίνο, Λευκωσία, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Τίρανα, Κωνσταντινούπολη και το Λούμπιν της Πολωνίας ενώ σε κάποιες στιγμές «διαβολεμένου κεφιού» ακούστηκαν η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα πραγματικό και ανεπανάληπτο «υπερθέαμα» διεθνούς ακτινοβολίας … Γέλια μέχρι δακρύων … Η ΕΠΟ «όριζε» έδρα του Τελικού και οι υπεύθυνοι της τοποθεσίας την διέψευδαν πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της «είδησης». Αστυνομικές αρχές, Δήμαρχοι, υπεύθυνοι γηπέδων και κάθε καρυδιάς καρύδι έκαναν  … γκεστ εμφανίσεις σε αυτό το «καρναβάλι» αποφάσεων. Μέχρι και μια συναυλία του Νίκου Βέρτη στην γειτονική Αλβανία μπήκε στο κάδρο της -υποτιθέμενης- διεξαγωγής του Τελικού στο  Arena Kombëtare των Τιράνων.

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα με την έδρα, η Κυβέρνηση έβαλε «δυναμίτη» και στο θέμα της ημερομηνίας του Τελικού καθώς ανακοίνωσε Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές για την Κυριακή 21 Μαΐου. Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – μεγάλη η Χάρη Τους- …

Όλα έδειχναν να οδηγούνται σε αδιέξοδο και η ΕΠΟ μπροστά στο διαφαινόμενο κάζο έκανε έκκληση στην μεγαλοψυχία του … Μπέη του Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Ο «κοσμαγάπητος» Δήμαρχος του Θεσσαλικού λιμανιού άδραξε την ευκαιρία και έγινε «πρωταγωνιστής» του θιάσου βάζοντας τους αδιαπραγμάτευτους όρους του. Άλλος ένας Τελικός χωρίς οπαδούς σε άδειο γήπεδο.

Ο 81ος Τελικός Κυπέλλου -επιτέλους- ορίζεται για την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου με μόνο 110 συνολικά ονομαστικές προσκλήσεις για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο φιναλίστ και τους χορηγούς της Ομοσπονδίας. Απορρίπτεται η πρόταση για παρουσία σχολείων και μαθητών στις κερκίδες, η Ελληνική Αστυνομία απαγορεύει ακόμη και την χορήγηση ονομαστικών διαπιστεύσεων στους Προέδρους και τους Γ.Γ. των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας, ενώ εκδίδεται και απαγόρευση για την οποιαδήποτε μετακίνηση φιλάθλων στην πόλη. Η φαντασία και η διορατικότητα του Τζωρτζ Όργουελ αποδεικνύονται περιορισμένης εμβέλειας …

Στις 8:30μμ στο σχεδόν έρημο Πανθεσσαλικό, οι δύο ομάδες παρατάσσονται στη σέντρα εκατέρωθεν του Γερμανού διαιτητή  Felix Brych.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου εμφανίζει έναν ΠΑΟΚ προσεκτικό στα μετόπισθεν και συμπαγή. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από την συντριβή των Θεσσαλονικέων με 4-0 στην «ΑγιαΣοφιά», ένα αποτέλεσμα που έφερε ουκ ολίγες «μουρμούρες» στην συμπρωτεύουσα που στόχευσαν ακόμη και τον Ρουμάνο τεχνικό. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί από το 10’ να αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Κάργα και πάνω σε αυτό το γεγονός στήριξε ο Λουτσέσκου όλη την «υπερασπιστική γραμμή» του για την βαριά ήττα.

Σε ένα σατανικό παιχνίδι της μοίρας, ακόμη νωρίτερα από το 10’, μόλις στο 5’ του Τελικού, ο Λάζαρος Ρότα σε μια αψυχολόγητη επιλογή ανατρέπει από πίσω τον εφορμούντα Τάισον και αντικρίζει την κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ΑΕΚ με 10 παίκτες για ολόκληρη σχεδόν την διάρκεια του αγώνα.

Ο Λουτσέσκου έχει πάθει και έχει μάθει. Δεν παρασύρεται από την αριθμητική υπεροχή και δεν αλλάζει δραματικά το πλάνο του παραμένοντας προσεκτικός και μετρημένος. Σβαμπ και Σάστρε χάνουν δύο καλές ευκαιρίες με την ΑΕΚ να απαντά αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Στο 26’ και μετά από χτύπημα φάουλ και σέντρα του Ελίασον μέσα στην περιοχή, ο Αρόλντ Μουκουντί που έχει προωθηθεί για την φάση στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με τεχνικό πλασέ που θυμίζει καθαρόαιμο επιθετικό. Τόσο «κίνηση και εκτέλεση φορ» που μπερδεύει ακόμη και τον σπορτκάστερ που μεταδίδει το ματς και «χρεώνει» αρχικά το 1-0 στον Λιβάι Γκαρσία.

Η «Ένωση» αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο, προηγείται στο σκορ και έχει μπροστά της να διαχειριστεί τουλάχιστον άλλα 65 λεπτά παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ, αναγκασμένος πια να κυνηγήσει την ισοφάριση γίνεται λίγο πιο επιθετικός με «κέρδος» ένα δοκάρι του Σάστρε λίγο πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Στο β’ ημίχρονο η διαχείριση του ματς από την ΑΕΚ είναι έξυπνη και αποτελεσματική ενώ και ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς είναι «εκεί» όποτε χρειάζεται να επέμβει.

Το 90λεπτο συμπληρώνεται και το ματς μπαίνει στις καθυστερήσεις των 5 λεπτών που υποδεικνύει ο Brych. Ο ΠΑΟΚ κάνει «all in» βγαίνοντας μπροστά και αφήνοντας χώρους στην άμυνα του. Σε μια αντεπίθεση της ΑΕΚ στο 90+2’ Γιόνσον, Χατζησαφί και Άμραμπατ αλλάζουν τη μπάλα στη σέντρα του γηπέδου με τον τελευταίο να βγάζει μια βαθιά μπαλιά στον προωθημένο Τσούμπερ. Ο Ελβετός διεκδικεί τη μπάλα, την κερδίζει και την στρώνει στον επερχόμενο από αριστερά, σαν τρέιλερ, Πάολο Φερνάντεζ. Αυτό που ακολουθεί, έχει περιγραφεί κατά καιρούς και σε δοθείσες ευκαιρίες με άπειρες φράσεις-κλισέ. «Μαγική ενέργεια», «κίνηση για highlight», «ενέργεια που κάνει τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο» και άλλες παρόμοιας γλαφυρότητας και θαυμασμού. Ο Φερνάντεζ στρώνει την μπάλα μπροστά του και «αποφασίζει» δύο πράγματα. Το πρώτο, να εκθέσει κυριολεκτικά τον δυστυχή Ίνγκασον που επιχειρεί να τον μαρκάρει. Με μια μαγική ντρίμπλα – προσποίηση «πασάρει» τη μπάλα αστραπιαία από το αριστερό πόδι του στο δεξί και πάλι στο αριστερό αφήνοντας τον Ισλανδό μπακ αποσβολωμένο. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τον Κοτάρσκι που κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποσοβήσει το γκολ κλείνοντας με τον κορμό και τα άκρα του όσο από το οπτικό εύρος της «κλειστής γωνίας» του μπορούσε. Την «μπλοκάρει» σχεδόν ολόκληρη. Η λέξη «σχεδόν» αφορά ένα «μάτι της βελόνας» που παραμένει ανοιχτό στο ύψος των δεξιών πλευρών του Κροάτη γκολκίπερ. Είναι εκείνο το «μάτι της βελόνας» από το οποίο ο Πάολο Φερνάντεζ θα περάσει τη μπάλα πλασάροντας τον έκπληκτο Κοτάρσκι και ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο της «Ένωσης» με 2-0.

Οι πανηγυρισμοί παικτών, αναπληρωματικών, τεχνικού τιμ και όλων των ανθρώπων της ΑΕΚ είναι ξέφρενοι. Το τρίτο Νταμπλ στην Ιστορία της ομάδας είναι γεγονός και έρχεται ακριβώς 45 χρόνια μετά το προηγούμενο.

Η Νέα Φιλαδέλφεια πλημμυρίζει ξανά από Κιτρινόμαυρους πανηγυρισμούς και μένει ξάγρυπνη περιμένοντας να υποδεχθεί τους Νταμπλούχους Ελλάδας 2022-23.



Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στα αποδυτήρια του Πανθεσσαλικού αποκαλεί τους παίκτες «τρομοκράτες» και δίνει στην ομάδα τον χαρακτηρισμό «αγέλη του Ματίας Αλμέιδα».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αντιλαμβάνεται ότι είναι πλήρως αδόκιμο να «χρεώσει» και αυτή τη φορά την ταπείνωση της ομάδας του στην … διαιτησία και «κατόπιν ωρίμου σκέψεως» επιλέγει να γκρινιάξει για την … ΕΠΟ, το Υπουργείο Αθλητισμού και την έδρα του Τελικού χαρίζοντας νέα επεισόδια στο αγαπημένο του σίριαλ της μεμψιμοιρίας και στο φανατικό κοινό του.

24 Μαΐου 2023, Πανθεσσαλικό Στάδιο

110 θεατές

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 / Διαιτητής ο Γερμανός Felix Brych

(26’ Μουκουντί, 90+2’ Φερνάντεζ)

ΑΕΚ : Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (60’ Γιόνσον), Πινέδα (60’ Σιντιμπέ), Ελίασον (82′ Μάνταλος), Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς (86′ Φερνάντες), Γκαρσία (60’ Άμραμπατ).

Προπονητής : Ματίας Αλμέιδα

ΠΑΟΚ : Κοτάρσκι, Σάστρε (61′ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (86′ Κετζιόρα), Ράφα Σοάρες (61’ Μπίσεσβαρ), Αουγκούστο, Σβαμπ (78’ Ελ Καντουρί), Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (86′ Τζίμας), Τάϊσον, Τόμας.

Προπονητής : Ραζβάν Λουτσέσκου  



__________________________________________________________________________

*Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.