Περίοδος 1978/79

Πρόεδρος: Λουκάς Μπάρλος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Φέρεντς Πούσκας – Ferenc Puskas – 1η σεζόν (1η – 23η αγωνιστική)
Ανδρέας Σταματιάδης – 2η σεζόν “υπηρεσιακός” (24η – 34η αγωνιστική)

Τερματοφύλακες : Λάκης Στεργιούδας – Νίκος Χρηστίδης – Σπύρος Οικονομόπουλος

Αμυντικοί : Στέφανος Θεοδωρίδης – Γιάννης Μουσούρης – Μπάμπης Ιντζόγλου – Λάκης Νικολάου – Πέτρος Ραβούσης – Άρης Δαμιανίδης – Απόστολος Τόσκας – Θεόδωρος Αποστολόπουλος – Δημήτρης Κώτσος

Μέσοι : Χρήστος Αρδίζογλου – Τάκης Νικολούδης – Διονύσης Τσάμης – Λάζαρος Παπαδόπουλος – Γιώργος Βλαντής – Φώτης Ούτσικας – Μίλτον Βιέρα – Μίμης Δομάζος – Χρήστος Καλαϊτζίδης

Επιθετικοί : Τάσος Κωνσταντίνου – Θωμάς Μαύρος – Μίμης Παπαϊωάννου – Ντούσαν Μπάγεβιτς – Δημήτρης Κοκκινόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 
7879b 7879
Η περίοδος 1978-79 έχει τόσες ιδιαιτερότητες που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ιστορική” για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο ενώ είναι και η τελευταία ερασιτεχνική ή ημιεπαγγελματική σεζόν καθώς με την ψήφιση του Νόμου 879/79 τον Μάρτιο του 1979 τα σωματεία υποχρεώνονταν να μετατραπούν σε ΠΑΕ και να συμμετάσχουν στο επόμενο πρώτο επαγγελματικό Πρωτάθλημα με την μορφή ανωνύμων εταιριών.
Το καλοκαίρι του 1978 παρατηρείται μια “επιδημία” μεταγραφών και αλλαγής φανέλλας από παίκτες – “σημαίες” των μεγάλων ομάδων του κέντρου. Μοναδική “αλώβητη” από το φαινόμενο η ΑΕΚ. Ο Γιώργος Δεληκάρης από τον Ολυμπιακό πηγαίνει στον ΠΑΟ και οι Αντώνης Αντωνιάδης και Μίμης Δομάζος αφήνουν την Λεωφόρο για Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα. Έτσι η Ένωση για μια σεζόν διαθέτει στο ρόστερ της ταυτόχρονα τους δυο καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα, τους δύο Μίμηδες, Παπαϊωάννου και Δομάζο.
Για τον εμβληματικό Ενωσίτη αρχηγό Μίμη Παπαϊωάννου αυτή η σεζόν θα είναι ουσιαστικά το “κύκνειο άσμα” της μεγάλης καριέρας του αν και θα ακολουθήσει μια χρονιά στον Παγκύπριο Ν. Υόρκης σαν παίκτης – προπονητής. Μετά από 18 συνεχή χρόνια παρουσίας, 480 ματς, 233 γκολ, 5 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 2 πρωτιές στον πίνακα των σκόρερ μια μεγάλη κιτρινόμαυρη σημαία υποστέλλεται από τον ιστό της ενεργής δράσης και υψώνεται στο Πάνθεον των Μύθων της ΑΕΚ.
Η προσθήκη του “στρατηγού” Μίμη Δομάζου στο δυναμικό της ΑΕΚ έχει χαρακτήρα κάθε άλλο παρά “τυπικό”. Οι ηγετικές ικανότητες και το ποδοσφαιρικό μυαλό του θα δώσουν στην ήδη εντυπωσιακή ομάδα της ΑΕΚ το κάτι παραπάνω που θα την μετατρέψει σε ασυναγώνιστη εντός συνόρων και μια από τις θεαματικότερες αν όχι την θεαματικότερη που εμφανίστηκαν ποτέ στα Ελληνικά γήπεδα.
Παράλληλα ο Λουκάς Μπάρλος διακόπτει την συνεργασία με τον νταμπλούχο Τσαϊκόφσκι και φέρνει στον πάγκο της ΑΕΚ τον μεγάλο Φέρεντς Πούσκας συνδημιουργό μαζί με τον Δομάζο του “πράσινου Γουέμπλεϊ” ελπίζοντας σε υπέρβαση της ΑΕΚ στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Εντός συνόρων η Ένωση είναι μια ασταμάτητη ποδοσφαιρική μηχανή που διαλύει αντιπάλους. Πετυχαίνει συνολικά 90 γκολ, 17 περισσότερα από τον δεύτερο στην συγκεκριμένη κατηγορία ΠΑΟΚ, φιλοδωρώντας τους αντιπάλους της 6 φορές με “πεντάρες” και 2 με “επτάρες”.
Ο Θωμάς Μαύρος ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ με 31 γκολ κερδίζοντας το Ευρωπαϊκό “ασημένιο παπούτσι” 3 μόλις γκολ μακριά από τα 34 του Ολλανδού Κέες Κίστ της ΑΖ Αλκμάαρ που κέρδισε το “χρυσό”. Στην τρίτη θέση των σκόρερ ακόμη ένας κιτρινόμαυρος, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με 24 τέρματα και 8ος ο Τάκης Νικολούδης με 12.
Στην πορεία του Πρωταθλήματος η ΑΕΚ ξεκινάει εντυπωσιακά και προπορεύεται στην βαθμολογία. Μοναδικός κατά πόδας ακόλουθος της ο Ολυμπιακός. Η Ένωση σκορπάει αφειδώς γκολ και θέαμα ενώ στον αντίποδα την διοργάνωση ταλανίζουν απανωτές επίσημες καταγγελίες αντιπάλων του Ολυμπιακού για απόπειρες δωροδοκίας. Την 12η αγωνιστική ο Οικονόμου του Απόλλωνα Αθηνών και την 23η ο τερματοφύλακας Λίσα του ΠΑΣ Γιάννινα καταγγέλλουν και κατηγορούνται αντίστοιχα για δωροδοκία με εμπλεκόμενο τον Ολυμπιακό ενώ μετά τον αγώνα της με τους ερυθρόλευκους στην 32η αγωνιστική η Ρόδος τιμωρεί τους Δοξάκη, Παπαοικονόμου και Σκαρτάδο ως έχοντες μειωμένη απόδοση στο ματς αυτό. Να σημειωθεί ότι στο 67′ η Ρόδος επικρατούσε με 3-1 ενώ το σφύριγμα της λήξης από τον Νίκο Ζλατάνο βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 3-4.
Προς το τέλος του Πρωταθλήματος η ΑΕΚ παρουσιάζει μια ανεξήγητη κάμψη στην απόδοση της και μπροστά στον κίνδυνο απώλειας του τίτλου μετά την εκτός έδρας ήττα με 2-1 από τον Άρη Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου 1979 ο Λουκάς Μπάρλος αποφασίζει την απομάκρυνση του Φέρεντς Πούσκας από τον πάγκο της ομάδας και την ανάθεση της στον βοηθό του Ούγγρου Ανδρέα Σταματιάδη για το υπόλοιπο της σεζόν.
Η ΑΕΚ πιστοποιεί την ανωτερότητα της στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 8 Απριλίου 1979 όπου και παίρνει την νίκη με 1-0 και σκόρερ τον Νικολούδη στο 40′. Ακολουθεί άγρια συμπλοκή μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων τρία λεπτά αργότερα. Αποβλήθηκαν μόνο οι Νικολούδης και Λιβαθηνός ενώ οι κόκκινες κάρτες θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες. Μετά το ματς ο Όσκαρ Αλβαρέζ μοίραζε απειλές κατά του Δομάζου που με Kιτρινόμαυρη φανέλα έπαιξε εναντίον της ομάδας στην οποία δοξάστηκε. Ο “Στρατηγός” ανταπάντησε την επομένη “σηκώνοντας το γάντι” αποδεχόμενος οποιοδήποτε ραντεβού ξεκαθαρίσματος του λογαριασμού. Ο άλλος μεγάλος Μίμης, ο Παπαϊωάννου, είπε μετά το ματς: «Οταν δύο ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ παίζουν μπουνιές αντί για μπάλα, τι να πεις;».
Αποτέλεσμα
 όλων αυτών ήταν η τελική ισοβαθμία ΑΕΚ και Ολυμπιακού στην πρώτη θέση με 56β. και ο ορισμός αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του Πρωταθλητή.
Στις 8μ.μ της 16ης Ιουνίου 1979 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η ΑΕΚ είναι η μόνη που παρατάσσεται για να δώσει τον αγώνα. Οι ερυθρόλευκοι δεν θα εμφανιστούν ποτέ στο γήπεδο εκφράζοντας έτσι την διαμαρτυρία τους για την διαιτησία του Χαράλαμπου Παμπορίδη στον τελευταίο αγώνα τους στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ, όπου βρέθηκαν να χάνουν με 3-1 στο 65′, ισοφάρισαν σε 3-3 σε ένα δίλεπτο (70′-72′) αλλά δεν τους παραχωρήθηκε και η νίκη που θα τους έστεφε πρωταθλητές.
Από όσους έζησαν από κοντά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου πολλοί μιλούν για συνειδητή επιλογή απουσίας μπροστά στο ενδεχόμενου διασυρμού ιστορικού μεγέθους από την “πυραυλοκίνητη” εκείνη ΑΕΚ ενώ δεν λείπουν και οι ψίθυροι περί συναλλαγής με την ΕΠΟ και την εκούσια απουσία ως αντάλλαγμα για την αποσιώπηση των καταγγελιών για τις δωροδοκίες και κατά συνέπεια αποφυγή ενδεχόμενης βαριάς τιμωρίας έως και υποβιβασμού.
Η απουσία του Ολυμπιακού από το γήπεδο της Λεωφόρου ανακηρύσσει αυτοδίκαια την ΑΕΚ Πρωταθλήτρια με άνευ αγώνος νίκη 2-0 στο μπαράζ.
*Η ιδιαιτερότητα της σεζόν 1978-79 για την οποία έγινε λόγος θα κάνει την εμφάνιση της με τον πλέον εμφαντικό τρόπο και στην διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς στον Τελικό θα παραγματοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.
Τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ελλάδας για την προημιτελική και ημιτελική φάση, η διεξαγωγή διπλών αγώνων στις έδρες των 2 ομάδων, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Η επελαύνουσα ΑΕΚ αφήνει πίσω της στον Α’ Γύρο την Καβάλα με εντός έδρας νίκη με 5-2, στον Β’ Γύρο την Προοδευτική πάλι με νίκη εντός έδρας με 4-0 και στον Γ’ Γύρο τον Αχαρναϊκό με νίκη 4-0 στην Ν. Φιλαδέλφεια.
Οι διπλοί αγώνες του Προημιτελικού Γύρου απέναντι στην Αναγέννηση Επανωμής με ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας και σκόρερς τον Τσίλιο για την Αναγέννηση και τον Νικολούδη για την ΑΕΚ και νίκη με 2-0 και γκολ από τους Μαύρο και Μπάγεβιτς στην Ν. Φιλαδέλφεια θα φέρουν την ΑΕΚ στον Ημιτελικό Γύρο.
Εκεί θα αντιμετωπίσει την Παναχαϊκή. Στην Πάτρα θα γνωρίσει την ήττα με 3-2 από γκολ των Δαβουρλή, Γεωργόπουλου και Ιωακειμίδη ενώ για την Ένωση σκόραραν Μαύρος και Ραβούσης. Η ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας είναι ένας ακόμη από τους συνήθεις επιθετικούς μονολόγους εκείνης της ΑΕΚ και με Νικολούδη και Μπάγεβιτς να σημειώνουν από δύο γκολ και ένα του Μαύρου η Ένωση παίρνει την νίκη με 5-1 και την πρόκριση για τον Τελικό. Το γκολ της τιμής για την Παναχαϊκή πέτυχε ο Δαβουρλής.
Ο αντίπαλος της ΑΕΚ στον Τελικό Πανιώνιος ερχόταν από δύο συνεχόμενες προκρίσεις – έκπληξη. Στον Προημιτελικό Γύρο είχε ηττηθεί στην Θεσσαλονίκη από τον Άρη με 5-2, σκορ που ανέτρεψε στη Ν. Σμύρνη και πήρε την πρόκριση με νίκη 5-1 ενώ στον Ημιτελικό και απέναντι στον Ολυμπιακό νίκησε με 2-1 στη Ν. Σμύρνη και πήρε την πρόκριση με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, σε έναν συγκλονιστικό επαναληπτικό αγώνα όπου σφυρίχτηκαν συνολικά 4 πέναλτυ (από 2 σε κάθε ομάδα), με τον Ολυμπιακό όμως να αστοχεί στο δεύτερο, ακριβώς στο 90′.
Η αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα της ΑΕΚ και οι απειροελάχιστες πιθανότητες για τρίτη συνεχόμενη έκπληξη από πλευράς Πανιωνίου έχριζαν την Ένωση απόλυτο φαβορί για Κυπελλούχο και κατά συνέπεια κατακτήτρια του δεύτερου συνεχόμενου Ντάμπλ.
Οι δυο ομάδες παρατάσσονται στην σέντρα του Σταδίου Καραϊσκάκη το Σάββατο 9 Ιουνίου 1979 με διαιτητή τον Πειραιώτη Νίκο Λαγογιάννη και επόπτες τους Ζλατάνο και Λάτσιο και 20299 θεατές κατά πλειοψηφία Ενωσίτες στις κερκίδες.
Η ΑΕΚ θα ανοίξει το σκορ μόλις στο 3′ με κεφαλιά του Τάσου και όλοι θα αρχίσουν να στοιχηματίζουν για τον τελικό αριθμό των κιτρινόμαυρων γκολ. Οι πλέον αισιόδοξοι ποντάρουν ακόμη και σε διψήφια νούμερα.
Η συνέχεια όμως δεν είναι ανάλογη των προσδοκιών. Ο Πανιώνιος καταφέρνει και “αποκοιμίζει” την ΑΕΚ μη αφήνοντας την να επιβάλλει τον γνωστό φρενήρη ρυθμό της. Ο Νίκος Αναστόπουλος ισοφαρίζει σε 1-1 στο 51′ και δέκα λεπτά αργότερα στο 62′ αποβάλλεται ο σκόρερ της ΑΕΚ Τάσος. Πριν προλάβει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ματς η Ένωση βρίσκεται πίσω στο σκορ με σουτ του Νόνι Λίμα στο 67′. Ο Γιάννης Παθιακάκης με σουτ στο 84′ θα κάνει το 3-1 και δίνοντας το Κύπελλο Ελλάδας στον Πανιώνιο θα ολοκληρώσει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της Ιστορίας του θεσμού.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=o9c-1YO_sRE

Οι συνθέσεις του Τελικού :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ : Κάκαρης, Γραβάνης, Ζαχαρόπουλος, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Σαϊπάς (46′ Μωραϊτέλης), Λίμα, Μαυρίκης, Αναστόπουλος, Παθιακάκης, Βαλλίδης.
Προπονητής : Πάνος Μάρκοβιτς

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Μουσούρης, Αρδίζογλου(46′ Αποστολόπουλος), Ραβούσης, Τσάμης, Νικολάου, Τάσος, Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μαύρος.
Προπονητής : Ανδρέας Σταματιάδης


ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1978/79 – Α’ Γύρος
aekporto 
Η ΑΕΚ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών με αντίπαλο την Πορτογαλική Πόρτο.
Η Πόρτο δεύτερη δύναμη στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο μετά την Μπενφίκα είχε μόλις ανακάμψει από 20χρονη απουσία τίτλων κερδίζοντας το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας 1977-78 ενώ κατέκτησε και δεύτερο συνεχόμενο στο τέλος της περιόδου 1978-79.
Η ποιότητα της αντιπάλου και η πληρότητα της ΑΕΚ προϊδεάζουν για δυο αμφίρροπα ματς με αβέβαιη έκβαση. Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 1978 30000 θεατές βλέπουν τις δυο ομάδες να βγαίνουν στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας μαζί με τον διαιτητή της αναμέτρησης, τον Σοβιετικό Έλνταρ Ζάντε.
Πρόκειται να ζήσουν μια μαγική Ευρωπαϊκή βραδιά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την μεγαλύτερη νίκη της Ένωσης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Η ΑΕΚ μπαίνει στο ματς όντας ισοπεδωτική και προηγείται με 1-0 μόλις στο 3′ με γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Χρήστος Αρδίζογλου στο 16′ πραγματοποιεί κατά μέτωπο μια από τις γνωστές επελάσεις του και με σουτ κάνει το 2-0. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με κεφαλιά στο 20′ μετά από σέντρα του Μαύρου διπλασιάζει τα προσωπικά του τέρματα και κάνει το 3-0. Το ημίχρονο θα ολοκληρωθεί με την ΑΕΚ προηγούμενη με 4-0 καθώς ο Τάσος στο 39′ έχει παραβιάσει την εστία της Πόρτο με γυριστό σουτ.
Το δεύτερο ημίχρονο εξελίσσεται σε ανάλογο ρυθμό αλλά οι Πορτογάλοι βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν σε 4-1 στο 50′ με τον Ολιβέϊρα. Ο Λάκης Νικολάου στο 58′ με σουτ μέσα από την μικρή περιοχή ύστερα από σέντρα ακριβείας του Δομάζου θα κάνει το 5-1 και ο Θωμάς Μαύρος με προσωπική ενέργεια στο 60′ θα ανεβάσει το σκορ στο τελικό 6-1 δίνοντας στην ΑΕΚ την μεγάλη νίκη και εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στον επόμενο γύρο.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=jJRhFcsa-ic
ΑΕΚ : Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (53′ Λάζ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μαύρος.
Προπονητής : Φέρεντς Πούσκας

ΠΟΡΤΟ : Φονσέκα, Μέντες, Σιμόες (85′ Βιτάλ), Βιεϊρίνια (46′ Λίμα Περέιρα), Φρέϊτας, Τεξέϊρα, Φράσκο, Ντούντα, Μάρκο Αουρέλιο, Ολιβέιρα, Γκόμες.
Προπονητής : Ζοσέ Πεντρότο

Η ρεβάνς στο Ντας Άντας του Οπόρτο θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 1978 με διαιτητή τον Ολλανδό Τσάρλς Κόρβερ και 35000 θεατές στις εξέδρες και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει μια τυπική διαδικασία για να επικυρωθεί η πρόκριση της ΑΕΚ στον επόμενο γύρο.
Το γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 32′ θα ανοίξει το σκορ κάνοντας το 0-1 επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.
Στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα η ΑΕΚ θα σβήσει τις μηχανές και οι Πορτογάλοι θα βρούν την ευκαιρία να πάρουν την νίκη με 4-1 με γκολ των Βιτάλ στο 63′, Τεξέϊρα στο 79′, πάλι Βιτάλ στο 83′ και Φερνάντο Γκόμες στο 89′.

ΠΟΡΤΟ : Τόρες, Σιμόες, Μέντες, Τεξέϊρα, Ρέϊς (46′ Βιτάλ), Μάρκο Αουρέλιο, Φράσκο, Κόστα, Ολιβέϊρα, Γκόμες, Ντούντα.
Προπονητής : Ζοσέ Πεντρότο

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Ιντζόγλου, Ραβούσης (65′ Τόσκας), Νικολάου, Μουσούρης, Αρδίζογλου, Νικολούδης , Τάσος, Βιέρα, Μπάγεβιτς, Μαύρος.
Προπονητής : Φέρεντς Πούσκας

 
 
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1978/79 – B’ Γύρος
aekforest
Η ατυχία θα πραγματοποιήσει μεγαλειώδη εμφάνιση μπροστά στην Ένωση στην κλήρωση για τον Β’ Γύρο της διοργάνωσης. Επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ μια ομάδα – φωτοβολίδα από την Αγγλία στην λαμπρότερη φάση της σύντομης αλλά εκθαμβωτικής τροχιάς της. Η Νόττιγχαμ Φόρεστ του εκκεντρικού Μπράϊαν Κλάφ και του αχώριστου συνεργάτη του Πίτερ Τέϊλορ έχει ανεβεί στην Α’ κατηγορία της Αγγλίας μόλις την προηγούμενη σεζόν και ανακηρύσσεται αμέσως Πρωταθλήτρια στην Αγγλία, κάτι που ελάχιστες νεοφώτιστες ομάδες είχαν καταφέρει ως τότε και καμιά δεν κατάφερε έκτοτε.
Στον Α’ Γύρο έχει ήδη αποκλείσει την συμπατριώτισα της και Πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ.
Οι “Κόκκινοι” του Κλάφ δεν έχουν μάθει να υποτιμούν αντιπάλους και βλέποντας την ΑΕΚ εντυπωσιακή απέναντι στην Πόρτο έρχονται στην Ν. Φιλαδέλφεια για το πρώτο ματς απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο τους. Ο αγώνας γίνεται στις 18 Οκτωβρίου 1978 μπροστά σε 35000 θεατές με διαιτητή τον Γάλλο Ρομπέρ Βούρτς.
Η Νόττιγχαμ παίρνει με το ξεκίνημα τα ηνία του αγώνα και προηγείται στο 9′ με 0-1 και σκόρερ τον Τζών ΜακΓκόβερν. Στο 21′ μια αψιμαχία του Μίλτον Βιέρα με τον Κένυ Μπέρνς μπροστά στον επόπτη θα επιφέρει μια κίτρινη κάρτα στον Άγγλο και την αποβολή του Ουρουγουανού που αφήνει την ΑΕΚ με δέκα παίκτες δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο της. Ο Γκάρυ Μπέρτλς στην εκπνοή του ημιχρόνου και στο 44′ κάνει το 0-2 και δείχνει ποιός είναι το αφεντικό της αναμέτρησης.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Άγγλοι κάνουν συντήρηση δυνάμεων και η ΑΕΚ καταφέρνει απλά να μειώσει σε 1-2 με τον Τάσο στο 58′ με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε σε ανατροπή του Μαύρου.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=EAU79G2OCRs
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Μουσούρης, Ραβούσης, Νικολάου, Ιντζόγλου (27′ Δαμιανίδης), Βιέρα, Νικολούδης, Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς, Μαύρος, Τάσος (72′ Τσάμης).
Προπονητής : Φέρεντς Πούσκας

ΝΟΤΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ : Σίλτον, Λόϊντ, Κλάρκ, Μπέρνς, Άντερσον, Ρόμπερτσον, ΜακΓκόβερν, Γκέμιλ, Μπόϊερ, Γούντκοκ, Μπέρτλς.
Προπονητής : Μπράϊαν Κλάφ

Οι ελπίδες για την όποια ανατροπή είναι σχεδόν ανύπαρκτες για την ΑΕΚ και το ταξίδι στην Αγγλία δεν έχει καμιά ομοιότητα με αυτά που προηγήθηκαν δυο χρόνια νωρίτερα για τα ματς με Ντέρμπι και Κ.Π.Ρ.
Στις 1 Νοεμβρίου 1978 η Ένωση μπαίνει στο Σίτυ Γκράουντ για να αντιμετωπίσει την Φόρεστ ενώπιον 38069 θεατών και με διαιτητή τον Σουηδό Ούλφ Έρικσον γνωρίζοντας σε μεγάλο βαθμό ότι την περιμένει ένα δύσκολο βράδυ.
Ο Άρτσι Γκέμιλ δείχνει να ζητά εκδίκηση για όσα υπέστη από την ΑΕΚ σαν παίκτης της Ντέρμπι Κάουντι πριν δύο χρόνια και κάνει ένα από τα καλύτερα παιγνίδια του οδηγώντας την Φόρεστ σε μια επιβλητική εμφάνιση. Ο Ντέϊβιντ Νίντχαμ στο 12′, ο Τόνι Γούντκοκ στο 35′ και ο Βιβ Άντερσον στο 40′ σκοράρουν και στέλνουν την Νόττιγχαμ στην ανάπαυλα προηγούμενη με το βαρύ 3-0 έχοντας παράλληλα χάσει αρκετές ευκαιρίες για ευρύτερο σκορ.
Στο δεύτερο ημίχρονο η επιβλητική εμφάνιση της Φόρεστ θα συνεχιστεί παρά την μοναδική κιτρινόμαυρη αναλαμπή στο 50′, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα μειώσει σε 3-1 με καρφωτή κεφαλιά μετά από σέντρα του Μαύρου. Θα ακολουθήσουν δυο γκολ του Γκάρυ Μπέρτλς στο 66′ και το 72′ για να ολοκληρωθεί το ματς με το βαρύ 5-1 για την ΑΕΚ.
Η Νόττιγχαμ Φόρεστ θα κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας με 1-0 στον Τελικό την Σουηδική Μάλμοε. Το ντουμπλάρισμα των κατακτήσεων Κυπέλλων Πρωταθλητριών την επόμενη σεζόν απέναντι στο Αμβούργο θα κάνει την Φόρεστ την μοναδική Ευρωπαϊκή ομάδα με περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών (2) από εγχώριους Τίτλους Πρωταθλήματος (1).
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=1_x8JwWBScQ

ΝΟΤΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ : Σίλτον, Λόϊντ, Κλάρκ (43′ Μίλς), Νίντχαμ, Άντερσον, Ρόμπερτσον, Ο’Χέαρ, Γκέμιλ, Μπόϊερ, Γούντκοκ, Μπέρτλς.
Προπονητής : Μπράϊαν Κλάφ

ΑΕΚ : Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Δομάζος, Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φέρεντς Πούσκας