Άλεφ

Άλεφ (Alef dos Santos Saldanha) – (2018/2019)


Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1995 στη Nova Odessa του São Paulo. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Ponte Preta κάνοντας ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 18 ετών και από εκείνο το σημείο και μετά καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικούς παίκτες της ομάδας.
Το καλοκαίρι του 2014 πήγε δανεικός στην δεύτερη ομάδα της Marseille χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία καθώς αγωνίστηκε σε μόλις 8 αγώνες. Η εκτόξευση της καριέρας του ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 το καλοκαίρι του 2015 αφού έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στην πορεία της Βραζιλίας μέχρι τον τελικό με την Σερβία. Εντυπωσιασμένη από την απόδοσή του η SC Braga τον αποκτά άμεσα έναντι 750 χιλ. ευρώ δίνοντάς του πενταετές συμβόλαιο. Στην Braga ο Άλεφ δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες καθώς αγωνίζεται μόνο στον τελευταίο αγώνα Πρωταθλήματος στις 15 Μαΐου 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Βραζιλιάνος πηγαίνει δανεικός στο Κατάρ και συγκεκριμένα στην Umm Salal SC με την οποία αγωνίζεται σταθερά ως βασικός. Την επόμενη χρονιά πηγαίνει πάλι δανεικός, αυτή τη φορά στον Απόλλωνα Λεμεσού όπου και ξεχωρίζει αγωνιζόμενος ως βασικός και αναντικατάστατος σε Πρωτάθλημα και Europa League.
Αυτές οι εμφανίσεις όπως και τα αποθεωτικά σχόλια συμπαικτών και αντιπάλων για τις ικανότητες του, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ η οποία στις 20 Ιουλίου 2018 συμφώνησε με την Braga για τον μονοετή δανεισμό του με προαιρετική ρήτρα εξαγοράς λίγο χαμηλότερη από 2 εκ. ευρώ.
Έκανε το ντεμπούτο του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα στις 8 Αυγούστου 2018 αντικαθιστώντας τον Τάσο Μπακασέτα στο 66’ του εκτός έδρας ματς απέναντι στην Celtic για τον Γ’ Προκριματικό Γύρο του Champions League και 6 μέρες αργότερα αγωνίστηκε ως βασικός στην νίκη-πρόκριση επί των Σκωτσέζων στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ.
Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Άλεφ διέθετε ένα άκρως ενδιαφέρον «πακέτο». Είχε εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, ψηλός, δυνατός και σχετικά ευκίνητος για ύψος του, καλό επίπεδο τεχνικής με την μπάλα στα πόδια και αξιόλογη αμυντική ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Ταυτόχρονα εξίσου ξεκάθαρο ήταν και το ότι ο παίκτης αγωνιζόταν αποκλειστικά και μόνο με βάση το ένστικτό του και χωρίς καμία τακτική παιδεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνά εκτός θέσης αφήνοντας μεγάλα κενά, ενώ σπάνια είχε την διαύγεια να ακολουθεί την κίνηση των αντίπαλων μέσων στην περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμυντικές ανισορροπίες. Αυτό οδήγησε τους προπονητές του να τον εμπιστεύονται σπάνια ως βασικό σε σημαντικούς αγώνες. Αγωνίστηκε ως βασικός σε μόλις 3 από τους 8 Ευρωπαϊκούς αγώνες της ΑΕΚ στους οποίους ήταν διαθέσιμος ενώ έμεινε εκτός αποστολής και από τον Τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα, ήταν βασικός στην πλειοψηφία των αγώνων της ΑΕΚ με μικρότερους αντιπάλους και έπεισε τον προπονητή της ομάδας Μανόλο Χιμένεθ να ζητήσει την παραμονή του.
Η επιθυμία του Ισπανού τεχνικού προκάλεσε την άνοιξη του 2019 ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της ΑΕΚ που έδινε περίπου 600 χιλ. ευρώ και της Braga που αξίωνε όλο το ποσό της ρήτρας. Η «μάχη» έληξε άδοξα το καλοκαίρι όταν ο Χιμένεθ αποχώρησε από την «Ένωση» και ο αντικαταστάτης του Μιγκέλ Καρντόζο ενημέρωσε την Διοίκηση ότι δεν είναι θετικός στην παραμονή του παίκτη. Συνολικά ο Άλεφ κατέγραψε με την φανέλα της ΑΕΚ 36 συμμετοχές εκ των οποίων στις 25 ήταν βασικός και σκόραρε 2 γκολ, το πρώτο στις 31 Οκτωβρίου 2018 στην νίκη με 4-0 επί του Απόλλωνα Λάρισας για το Κύπελλο και το δεύτερο στις 20 Ιανουαρίου 2019 στο 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης για το Πρωτάθλημα. Σε γενικές γραμμές, ο Βραζιλιάνος ήταν ένας συμπαθής νεαρός ποδοσφαιριστής που ίσως αδικήθηκε από την συνολικά προβληματική τακτική εικόνα της ομάδας εκείνη την σεζόν η οποία μεγέθυνε τα κενά που άφηνε το άναρχο παιχνίδι του, καθώς και από το ότι σπανίως δοκιμάστηκε πιο ψηλά στο γήπεδο όπου και δεν θα είχε τόσο κομβικό ανασταλτικό ρόλο. Από την άλλη, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δύσκολα μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει χωρίς τακτική παιδεία οπότε ακόμη και αν έμενε στην ομάδα, μάλλον το «ταβάνι» της εξέλιξης του θα ήταν μια θέση ρολίστα πολυτελείας για τους εγχώριους αγώνες.
Μετά την ΑΕΚ, ο Άλεφ επέστρεψε στην Κύπρο ως δανεικός στον ΑΠΟΕΛ με τον οποίο έκανε μια αξιόλογη σεζόν. Τελικά το καλοκαίρι του 2020 η Braga τον πούλησε στην Ούγγρικη Fehérvár FC (πρώην Videoton/Vidi) για περίπου 150 χιλ. ευρώ. Στην Ουγγαρία έμεινε τρεις σεζόν με περιορισμένη επιτυχία καθώς μετά από μια καλή πρώτη σεζόν τις επόμενες δυο ο ρόλος του περιορίστηκε δραστικά. Το καλοκαίρι του 2023 έμεινε ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του και την São Bernardo FC, ομάδα της Γ’ Κατηγορίας του Βραζιλιάνικου Πρωταθλήματος.