Αλέκος Αλεξανδρής

Αλέκος (Αλέξης) Αλεξανδρής – (1991/1994)

Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που όμως τελικά συνδέθηκε στην καριέρα του περισσότερο με την φανέλλα του Ολυμπιακού.
Γεννημένος στο Κιάτο στις 21 Οκτωβρίου 1968, έπαιζε στις θέσεις του μεσοεπιθετικού και του επιθετικού και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1991 (ως μεγάλο ταλέντο και πρώτος σκόρερ στην Β´Εθνική) προερχόμενος από την ομάδα της Βέροιας.
Προσαρμόστηκε άμεσα και σε τρία χρόνια είχε το “απόλυτο” σε πρωταθλήματα (3 κατακτήσεις – 1992,1993,1994) προσφέροντας πάρα πολλά. Με την ΑΕΚ είχε 89 συμμετοχές και 49 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για την σεζόν 1993-1994 (μαζί με τον Κριστόφ Βαζέχα του Παναθηναικού) με 24 γκολ.
Έφυγε από την ΑΕΚ για τον ΟΣΦΠ το καλοκαίρι του 1994 (προτιμώντας την καλύτερη οικονομικά πρόταση που του έγινε από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΦΠ Σωκράτη Κόκκαλη) και αγωνίστηκε με τα ερυθρόλευκα μέχρι το 2003. Στην συνέχεια αγωνίστηκε σε Λάρισα, Καλλιθέα και ΑΠΟΠ Κινύρας (Κύπρου) κλείνοντας την καριέρα του το 2006.
Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 186 γκολ για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής (βγαίνοντας άλλες 3 φορές πρώτος σκόρερ με τη φανέλλα του ΟΣΦΠ) και σήμερα βρίσκεται στην 6η θέση των σκόρερ όλων των εποχών του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Επίσης είχε συνολικά στην καριέρα του 42 συμμετοχές και 10 γκολ με την εθνική ομάδα των ανδρών, ενώ συμμετείχε και στο μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ.
Πάντως παρότι έγραψε ιστορία σαν ένας από τους σημαντικότερους σκόρερ όλων των εποχών, αξέχαστες έχουν μείνει και κάποιες φοβερές ευκαιρίες που έχασε κυρίως με τα χρώματα του Ολυμπιακού, αλλά και με την φανέλλα της εθνικής ομάδας.
Η απόφασή του να μετακομίσει στην ομάδα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1994 δεν συγχωρήθηκε ποτέ από τη συντριπτική πλειοψηφία των φίλων της ΑΕΚ, διότι δεν είχε περάσει μέχρι τότε το προφίλ του “επαγγελματία” (δήλωνε άλλωστε ΑΕΚτζης από τα γεννοφάσκια του) και προσπαθούσε συνεχώς με διάφορες δηλώσεις και ενέργειες να γίνει αρεστός στην κιτρινόμαυρη εξέδρα. Ακριβώς την ίδια τακτική ακολούθησε σε όλες τις ομάδες του.
Μετά το τέλος της καριέρας του ο Αλέκος Αλεξανδρής ασχολήθηκε με την προπονητική, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι σήμερα.