Γιάννης Ανέστης

Γιάννης Ανέστης – (2014/2018)


Γεννήθηκε στην Χαλκίδα στις 9 Μαρτίου 1991 και ξεκίνησε την καριέρα του ως τερματοφύλακας στον Πανιώνιο. Έκανε ντεμπούτο στις 21 Απριλίου 2013 για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος 2012-13, στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 του Πανιωνίου από τον Ολυμπιακό. Παρ’ ότι στην επόμενη περίοδο δεν ξεκίνησε ως βασικός, καθιερώθηκε στην βασική ενδεκάδα του Πανιωνίου από τον Δεκέμβριο και μετά, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 έγινε γνωστό πως συμφώνησε να ενταχθεί στην ΑΕΚ από την επόμενη σεζόν. Αυτή η είδηση, οι κακές σχέσεις των δύο ομάδων σε επίπεδο διοικήσεων και οπαδών και τα αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, οδήγησαν σε αποδοκιμασίες προς τον παίκτη από τους οργανωμένους των «κυανέρυθρων». Συνολικά στον Πανιώνιο σημείωσε 18 συμμετοχές.
Στην ΑΕΚ βρέθηκε το καλοκαίρι του 2014 με την ομάδα να αγωνίζεται στην Β’ Εθνική και έγινε άμεσα ο βασικός της τερματοφύλακας. Λόγω της διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ της «Ένωσης» και των υπολοίπων ομάδων της Κατηγορίας, η άμυνα και ακόμα περισσότερο ο Ανέστης δεν δέχτηκαν ιδιαίτερη πίεση στην μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχικές του εμφανίσεις ήταν ελπιδοφόρες αφού ανταποκρίθηκε όποτε χρειάστηκε. Στην συνέχεια της σεζόν όμως, και ιδιαίτερα μετά τους αγώνες Κυπέλλου απέναντι σε ομάδες της Α’ Εθνικής όπως η Κέρκυρα και ο Ολυμπιακός, άρχισε να υπάρχει σημαντική ανησυχία τόσο στην εξέδρα όσο και στους κόλπους της ομάδας για το αν θα μπορεί να ανταπεξέλθει ως βασικός με την ομάδα στην μεγάλη Κατηγορία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, την έλευση του Αλέν Μπαρόχα για την θέση του βασικού με τον Ανέστη να μένει στον πάγκο στην πλειοψηφία της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, με εξαίρεση ένα διάστημα περίπου 1,5 μήνα όταν ο πορτιέρε από την Βενεζουέλα υπέστη κάταγμα δακτύλου στο αριστερό χέρι τον Δεκέμβριο του 2015. Αποτέλεσε έκπληξη ότι ο Ανέστης αγωνίστηκε βασικός στον νικηφόρο Τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό στις 17 Μαΐου 2016 που έληξε 2-1, με τον παίκτη να κρατάει τα γάντια του βασικού και στην πλειοψηφία των αγώνων στα πλέι οφ.
Ξεκίνησε την σεζόν 2016-17 σαν βασικός αλλά η μέτρια απόδοση του οδηγεί στην αντικατάσταση του από τον Βασίλη Μπάρκα στους αγώνες του Πρωταθλήματος, με τον Ανέστη να διατηρεί την θέση του στους αγώνες Κυπέλλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε ακόμα έναν Τελικό, αυτή την φορά με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στις 6 Μαΐου 2017 στον οποίο η ΑΕΚ ηττήθηκε με 2-1, ενώ όπως και την προηγούμενη χρονιά τελείωσε την σεζόν ως βασικός στην πλειοψηφία των αγώνων των πλέι οφ.
Στην περίοδο 2017-18 ο Ανέστης ξεκινάει ως ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας σε Πρωτάθλημα και Ευρώπη. Με το συμβόλαιο του να εκπνέει το καλοκαίρι του 2018, η ΑΕΚ του έκανε πρόταση ανανέωσης με αυξημένες αποδοχές, αλλά ο παίκτης αρχικά καθυστέρησε να απαντήσει και τελικά την απέρριψε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ομάδας ως την αποχώρηση του, με την εντός έδρας ισοπαλία 2-2 με την Ριέκα για το Europa League στις 23 Νοεμβρίου 2017 να είναι ο 94ος και τελευταίος του αγώνας με την Κιτρινόμαυρη φανέλα.
Τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε στην Χαποέλ Μπερ Σεβά σε μια απολύτως αποτυχημένη μεταγραφή αφού μόλις στην δεύτερη και τελευταία εμφάνιση του με την ομάδα είχε τραγική απόδοση όντας ο βασικός υπεύθυνος για την εκτός έδρας συντριβή με 5-0 από την Δυναμό Ζάγκρεμπ για τα Προκριματικά του Champions League, με τους Ισραηλινούς να τον θέτουν άμεσα εκτός ομάδας. Τελικά σύλλογος και παίκτης θα συμφωνήσουν στην λύση του συμβολαίου του τον Αύγουστο του 2018, κάτι λιγότερο από 2 μήνες μετά την έναρξη της συνεργασίας τους. Με την μεταγραφική περίοδο να έχει εκπνεύσει ο παίκτης θα μείνει χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 όταν και θα υπογράψει στην Γκέτεμποργκ.
Στην Σουηδία ο Ανέστης πέρασε αναμφίβολα το καλύτερο διάστημα της καριέρας του, αφού καθιερώθηκε άμεσα ως βασικός και αναντικατάστατος και στα 3 χρόνια που έμεινε εκεί είχε 97 συμμετοχές, καταφέρνοντας μάλιστα να κατακτήσει και το Κύπελλο Σουηδίας το 2020. Τον Δεκέμβριο του 2021 αποφάσισε από κοινού με τον σύλλογο ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο του, με τους φιλάθλους της ομάδας να τον αποθεώνουν στον τελευταίο του αγώνα.
Τον Ιανουάριο του 2022 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναιτωλικού όπου και έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν 2022-23, αγωνιζόμενος σε 36 ματς.
Το καλοκαίρι του 2023 υπέγραψε στην Κυπριακή Καρμιώτισσα, στην οποία παρέμεινε για το πρώτο μισό της σεζόν 2023-24 αγωνιζόμενος σε 13 αγώνες πριν μεταγραφεί ως ελεύθερος στην ΑΕΛ Λεμεσού τον Ιανουάριο του 2024.
Τερματοφύλακας με συγκεκριμένα προτερήματα αλλά και πολύ εμφανείς αδυναμίες, ο Ανέστης ποτέ δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο της ΑΕΚ ότι είχε το επίπεδο να σταθεί στην ομάδα. Είχε καλά αντανακλαστικά ενώ ήταν ικανός σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός» με αρκετές επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Στην αντίπερα όχθη, παρ’ ότι υψηλόσωμος είχε τεράστιο πρόβλημα στις εξόδους αφού σπανίως τις επιχειρούσε και όταν το έκανε συνήθως ήταν λανθασμένες, με τους κεντρικούς του αμυντικούς συχνά να τον «κατσαδιάζουν» για την διστακτικότητα του. Πέρα από το μεγάλο πρόβλημα στις εξόδους είχε συχνά λάθος τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται γκολ επειδή ήταν εκτός θέσης και αδυναμία στο παιχνίδι με τα πόδια. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του στην ΑΕΚ ήταν αναμφίβολα η απόδοσή του στο Σαν Σίρο στην «λευκή» ισοπαλία της ΑΕΚ με την Μίλαν για την 3η αγωνιστική των Ομίλων του Europa League στις 19 Οκτωβρίου 2017, απόδοση για την οποία ανακηρύχθηκε μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της αγωνιστικής από την ΟΥΕΦΑ. Από την άλλη είναι αρκετές οι αρνητικές στιγμές στο πέρασμα του από την «Ένωση» με δύο να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Πρώτη η κωμική «γκάφα» στην οποία υπέπεσε στην εντός έδρας ήττα με 1-2 από τον Λεβαδειακό στις 21 Δεκεμβρίου 2015 για το Πρωτάθλημα, όταν με την αποτυχημένη του έξοδο και κακή εκτίμηση της φάσης, «χάρισε» στους αντιπάλους την ισοφάριση. Η δεύτερη στον εντός έδρας επαναληπτικό Ημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό στις 26 Απριλίου 2017 και με την ΑΕΚ να έχει ισχνό προβάδισμα για την πρόκριση λόγω εκτός έδρας γκολ, δέχθηκε 2 κίτρινες κάρτες για καθυστέρηση μέσα σε 1 λεπτό στην ίδια φάση και αποβλήθηκε. Καθώς η ομάδα είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές της, αναγκάστηκε ο επιθετικός Ούγκο Αλμέιδα να αγωνιστεί ως τερματοφύλακας στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων «χαρίζοντας» στους Κιτρινόμαυρους ένα από τα σπάνια ενσταντανέ των γηπέδων αλλά και αρκετά λεπτά ψυχοφθόρας και καταστροφικής για την υγεία αγωνίας …