Γκρεγκόρζ Μιελκάρσκι

Γκρεγκόρζ Μιελκάρσκι (Grzegorz Mielcarski) – (2001)

Πολωνός επιθετικός, γεννημένος στο Chełmno στις 19 Μαρτίου 1971. Ο ύψους 1,88 επιθετικός αγωνίστηκε στην Ολίμπια Πόζναν κατά την τριετία 1989/1992 έχοντας καλή παρουσία (88 συμμετοχές και 28 γκολ στο πρωτάθλημα Πολωνίας). Στην συνέχεια αγωνίστηκε στις Σερβέτ (Ελβετίας), επέστρεψε στην Πολωνία για την Γκόρνικ (1993/1994), την Ολίμπια Πόζναν (1994) και την Βίτζεβ Λοτζ (1994/1995). Εκείνη την εποχή θεωρούνταν πολύ ανερχόμενος ποδοσφαιριστής του πολωνικού ποδοσφαίρου κι έτσι καταφέρνει να πάρει μεταγραφή για την Πόρτο. Στην αρχή της καριέρας του στην πορτογαλική ομάδα έχει όμως έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (σε αγώνα με την Άαλμποργκ για το Champions League), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για σχεδόν δύο χρόνια. Όταν επέστρεψε το 1997 έμεινε στην “σκιά” του Ζαρντέλ που πλέον είχε αποκτήσει η πορτογαλική ομάδα. Είχε πάντως με την Πόρτο 41 συμμετοχές με 8 γκολ για το πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε μαζί της 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο κι 1 Σούπερ Καπ. Στην συνέχεια αγωνίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία για μια σεζόν στην ισπανική Σαλαμάνκα (1999/2000) κι επέστρεψε στην Πολωνία για την Πογκόν. Με τα χρώματα της τελευταίας (2000/2001) ανέβασε και πάλι την απόδοσή του, πετυχαίνοντας 9 γκολ σε 20 ματς πρωταθλήματος και βοήθησε την ομάδα του να πάρει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου).
Το καλοκαίρι του 2001 προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Μιελκάρσκι στην Πόρτο. Φέρνει τον παίκτη στην ΑΕΚ, προορίζοντάς τον για παρτενέρ του Ντέμη Νικολαίδη. Ο πολωνός επιθετικός, παρότι εμφανώς είναι καλός φορ που “γεμίζει” την αντίπαλη περιοχή με την παρουσία του, δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες αφού δεν προσαρμόζεται ποτέ, ενώ δείχνει ακόμα πολύ ταλαιπωρημένος από τον σοβαρό τραυματισμό του παρελθόντος. Έτσι, “πέρασε και δεν ακούμπησε” από την ΑΕΚ, έχοντας μόλις 2 συμμετοχές για το πρωτάθλημα (πετυχαίνοντας πάντως ισάριθμα γκολ). Αποχώρησε μάλιστα από την ΑΕΚ μεσούσης της περίοδου 2001/2002.
Στην συνέχεια της καριέρας του ο (άτυχος) Μιελκάρσκι αγωνίστηκε στην πατρίδα του με την Αμίκα Βρόνκι, όπου κι έκλεισε την ποδοσφαιρική του πορεία το 2003. Κατά την διάρκεια της καριέρας του είχε και 10 συμμετοχές (με 1 γκολ) με την εθνική ομάδα των ανδρών της Πολωνίας.
Από το τέλος της καριέρας του και μετά, σχολιάζει κατά καιρούς αγώνες ποδοσφαίρου στην πολωνική τηλεόραση.