Καρίμ Ανσαριφάρντ

Καρίμ Ανσαριφάρντ (Karim Adil Ansarifard) – (2020/2022)


Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ είναι το έβδομο και τελευταίο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας Ιρανών Αζέρικης καταγωγής. Γεννιέται στις 3 Απριλίου 1990 στην πόλη Αρνταμπίλ του Ιράν και κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα Ιρανικά Inter Campus, ένα πρόγραμμα κοινωνικού σκοπού της Ίντερ Μιλάνου με ακαδημίες ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο.
Θα συνεχίσει στην Ζομπ Αχάν, την ομάδα της γενέτειρας του, όπου και θα τον εντοπίσει ο Αλί Νταεΐ, ένας επιθετικός – θρύλος για το Ιρανικό ποδόσφαιρο που εκείνη την εποχή προπονούσε την Σάϊπα, την ομάδα στην οποία εντάσσεται ο Καρίμ το 2006. Αρχικά στελεχώνει την ομάδα νέων αλλά πολύ γρήγορα, το 2007, θα προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα όπου θα αγωνιστεί για 5 χρόνια σκοράροντας 56 γκολ σε 124 ματς και φτιάχνοντας το όνομα του ενώ κέρδισε κι έναν τίτλο πρώτου σκόρερ στην Ιρανική Λίγκα.
Στο Ιράν, και λόγω του στυλ παιχνιδιού του, θεωρείται ο διάδοχος του μέντορα του Αλί Νταεΐ και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ένα μεγάλο ταλέντο για το οποίο ενδιαφέρονται αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού. Η αυστηρή Ιρανική νομοθεσία και οι μη εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις του Καρίμ απαγορεύουν κάθε σκέψη για μεταγραφή και εγκατάσταση του στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2012 μεταγράφεται στην Περσέπολις, αγωνίζεται με τη φανέλα της για μία σεζόν και την επόμενη δίνεται δανεικός στην Τρακτόρ μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Σε αυτά τα δύο χρόνια στο Ιράν κατακτά 1 Κύπελλο και άλλον ένα τίτλο πρώτου σκόρερ της Λίγκας.
Tον Αύγουστο του 2014 ανοίγει η πόρτα για τη πολυπόθητη μεταγραφή στο εξωτερικό και την Οσασούνα της Segunda Division όπου ο παίκτης θα μείνει για ένα μόλις χρόνο, με απογοητευτικές επιδόσεις και με κατάληξη την πώληση του στον Πανιώνιο. Θα αγωνιστεί με την ομάδα της Ν. Σμύρνης για μιάμιση σεζόν έχοντας σε 51 συμμετοχές 15 γκολ και 5 ασίστ και στη συνέχεια θα πωληθεί στον Ολυμπιακό. Θα φορέσει την φανέλα «ερυθρόλευκων» για δύο χρόνια και θα κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα πριν μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2018 για δύο μήνες και μετά υπογράψει στην «ομόσταυλη» Νόττιγχαμ Φόρεστ της τότε Championship. Το τέλος της σεζόν 2018-19 φέρνει και το τέλος της παρουσίας του Ιρανού στο «Νησί». Θα ακολουθήσει το Κατάρ και η Al-Sailiya από την οποία θα μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020 και θα μπει στην «ζωή» της ΑΕΚ υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με το κλαμπ στις 25 Αυγούστου 2020.
Ο Ανσαριφάρντ θα έρθει στην «Ένωση» σε μια άκρως ιδιαίτερη χρονιά για το ποδόσφαιρο αλλά κυρίως για τις ζωές όλων μας καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας του COVID-19, αλλά και σε μια περίοδο όπου το αγωνιστικό σκέλος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα για την ΠΑΕ ΑΕΚ, που έχει θέση ως βασικό στόχο το χτίσιμο της «ΑγιαΣοφιάς». Στην πρώτη του χρονιά θα βρεθεί υπό τις οδηγίες του Μάσιμο Καρέρα αρχικά και μετέπειτα του Μανόλο Χιμένεθ και θα αγωνιστεί 47 φορές σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας 14 γκολ. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα γκολ του Ιρανού εκείνη την χρονιά “σώζουν” ή “χαρίζουν” βαθμούς στην ΑΕΚ, η οποία θα τερματίσει τρίτη στο Πρωτάθλημα, θα αποκλειστεί από τον ΠΑΟΚ στα Ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και θα προκριθεί στους Ομίλους του Europa League μετά από δύο Προκριματικούς Γύρους. Εκεί, στην Φάση των Ομίλων, η ομάδα δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα κάνει ντροπιαστικές εμφανίσεις και μόλις μία νίκη επί της Ζόρια Λουχάνσκ. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην καλύτερη στιγμή που θα μας χαρίσει ο Καρίμ Ανσαριφάρντ στο πέρασμα του από την ΑΕΚ όταν την 1η Οκτωβρίου 2020 σε μονό αγώνα στο άδειο ΟΑΚΑ (ελέω COVID-19) η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Γερμανική Βόλφσμπουργκ με έπαθλο την είσοδο στους Ομίλους του Europa League. Στο 87’ του αγώνα και με το σκορ στο 1-1, ο Ιρανός θα περάσει σαν αλλαγή στη θέση του Νέλσον Ολιβέιρα και στο 94’ θα σκοράρει με ατομική προσπάθεια και σουτ μέσα από την περιοχή, δίνοντας τη νίκη με 2-1 και στέλνοντας την ΑΕΚ σε Ευρωπαϊκό Όμιλο.
Η δεύτερη χρονιά του ποδοσφαιριστή με τα Κιτρινόμαυρα είναι καθοδική. Θα βρεθεί, κατά σειρά, υπό τις οδηγίες του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, του Αργύρη Γιαννίκη και του Σωκράτη Οφρυδόπουλου. Θα καταγράψει 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας 6 γκολ. Η σεζόν είναι γενικά κάκιστη για την ΑΕΚ που θα τερματίσει 5η στο Πρωτάθλημα μένοντας εκτός Ευρωπαϊκού νυμφώνος και θα αποκλειστεί από το Κύπελλο στα Προημιτελικά και πάλι από τον ΠΑΟΚ. Η «κακή μέρα» φάνηκε κι εδώ «από το πρωί» και από το ξεκίνημα της σεζόν με τον αποκλεισμό-σοκ στα Προκριματικά του Conference League από τη Βελέζ Μόσταρ, με τον Καρίμ πάντως να σκοράρει στο 2-1 του πρώτου ματς στην Βοσνία. Με έναν χρόνο ακόμα στο συμβόλαιο του, ο Ανσαριφάρντ -όντας παντρεμένος με Ελληνίδα- θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην Ελλάδα και θα δυσαρεστήσει την Διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ που προσπαθεί να τον αποδεσμεύσει και να λύσει την συνεργασία των δύο πλευρών. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως στη «νέα» ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα και της πολυπόθητης εισόδου στην νεότευκτη «ΑγιαΣοφιά», ο Καρίμ δεν έχει καμία θέση και τελικά θα δεχθεί να λύσει το συμβόλαιο του στις 30 Αυγούστου του 2022.
Η μεταγραφή του δε συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές και οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν έγιναν ιδιαίτερα ευτυχείς με την απόκτηση του. Λίγο το ότι ήταν μια μεταγραφή που φάνταζε ως «φθηνή λύση», λίγο το παρελθόν του παίκτη στον Ολυμπιακό, λίγο οι φήμες που τον ήθελαν να αναφέρεται συνεχώς με κολακευτικά λόγια για την πρώην ομάδα του και λίγο το μπλαζέ και αδιάφορο ύφος του δεν τον βοήθησαν να γίνει δημοφιλής. Εκτός του γκολ με την Βόλφσμπουργκ θα μείνει στη μνήμη των «Ενωσιτών» και για την μνημειώδη απερισκεψία του όταν κόντεψε να χάσει το μάτι του σε έναν «τουρτοπόλεμο» με αφορμή τα γενέθλια του κι ενώ η ομάδα τον χρειαζόταν για τα κρίσιμα ματς των πλέι-οφ. Τα «ειδικά γυαλιά» που φορούσε μετά το συμβάν θύμιζαν το γεγονός ακόμη και στους πλέον επιλήσμονες.
Ο Ιρανός μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ συνέχισε στην Κύπρο και την Ομόνοια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη Θεσσαλονίκης και για το υπόλοιπο της σεζόν 2023-24.
Σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, ο Ανσαριφάρντ έχει φορέσει το εθνόσημο του Ιράν σε όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων (U-17, U-20, Ολυμπιακή Ομάδα, Εθνική Ανδρών). Με την Εθνική Ανδρών έχει συμμετάσχει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα ( 2014,2018,2022),αρκετούς Προκριματικούς, φιλικά ματς και Ασιατικά Κύπελλα. Συνολικά μετράει 104 συμμετοχές και 30 γκολ με το εθνόσημο της χώρας του.