Νέηθαν Μπερνς

Nathan Burns – 2008/2012

Γεννημένος το 1988 και αγωνιζόμενος κυρίως ως δεξιός μεσοεπιθετικός, είναι ο 2ος Αυστραλός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ μετά τον αλήστου μνήμης Άλβιν Τσέκολι. Σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Adelaide United, ομάδας της πατρίδας του, όπου και διακρίθηκε κερδίζοντας μια θέση στην Εθνική ομάδα της Αυστραλίας.

Στην ΑΕΚ ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στα πλαίσια της ριζικής αναδόμησης του roster που επιχειρήθηκε απ’τον τότε τεχνικό της ομάδας Γιώργο Δώνη. Αποτέλεσε εισήγηση του γνωστού μάνατζερ Κώστα Μπότου, με την Ένωση μάλιστα να δαπανεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 ευρώ για την απόκτηση του. Σύντομα χρίστηκε από τον Τύπο ως ο ”νέος Kewell’ (Αυστραλός ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη σε ομάδες όπως η Λιντς και η Λίβερπουλ) ως απόρροια του γεγονότος ότι έπαιζε στην ίδια θέση με το διάσημο συμπατριώτη του. Δυστυχώς για την ΑΕΚ κάπου εκεί σταματούν και οι συγκρίσεις μεταξύ των 2 ποδοσφαιριστών καθώς ο νεαρός δεν κατάφερε ποτέ στα σχεδόν 2μιση χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ να δικαιολογήσει την παρουσία του σε αυτή, με τη σκοπιμότητα της μεταγραφής του να προκαλεί πολλά ερωτηματικά στον κόσμο της ομάδας που την ίδια περίοδο έβλεπε την ΑΕΚ να βαδίζει ολοταχώς προς την οικονομική εξαθλίωση. Ελάχιστες καλές στιγμές έχουν να θυμούνται οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι απ’τον Αυστραλό ο οποίος δεν έδειξε ποτέ να διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της ΑΕΚ. Άχρωμος, άοσμος και άγευστος στο παιχνίδι του, με μοναδικό προσόν την ταχύτητα, δεν κατάφερε στο ελάχιστο να βοηθήσει μια Ένωση που κλυδωνιζόταν εκείνη την περίοδο από αγωνιστικές, διοικητικές και οικονομικές αποτυχίες.

Μετά από μερικές εμφανίσεις (όλες ως αλλαγή), το καλοκαίρι του 2009 παραχωρείται ως δανεικός στην Κέρκυρα, ομάδα που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική. Καταφέρνει να ανταποκριθεί στις χαμηλότερες απαιτήσεις της κατηγορίας, κερδίζει τη θέση του βασικού και πετυχαίνει αρκετά τέρματα βοηθώντας τα μέγιστα τη νέα του ομάδα να προβιβαστεί στη Superleague. Έτσι, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και το καλοκαίρι του 2010 επιστρέφει στην ΑΕΚ. Εκεί έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής αυτή τη φορά αλλά και πάλι δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Νομοτελειακά η κατεστραμμένη πλέον οικονομικά ΑΕΚ (η οποία του χρωστούσε και αρκετά χρήματα) λύνει το συμβόλαιο του το χειμώνα του 2012, με τον ίδιο να χαρίζει μέρος των οφειλομένων για να μείνει ελεύθερος (λύση που …φορέθηκε πολύ εκείνα τα χρόνια)

Σε αυτά τα 2μιση χρόνια παρουσίας του ο Burns είχε συνολικά 38 συμμετοχές με την φανέλα της ΑΕΚ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League, αγωνιζόμενος ως επί το πλείστον ως αλλαγή. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να πετύχει μόλις 2 τέρματα.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του αποτέλεσε η Νοτιοκορεάτικη(!) Inchon United. Tο 2013 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό των Newcastle Jets, ενώ το καλοκαίρι του 2014 τον βρήκε στους Wellington Phoenix, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.