Ναμπίλ Μπάχα

Nabil Baha – 2011

Παιδί μεταναστών, ο Μαροκινός επιθετικός γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1981 στο Remiremont της Γαλλίας και έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το έτος 2000 στην ομάδα της Montpellier. Γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων, αγωνίστηκε στη συνέχεια για τις Naval, Braga και Racing Ferrol (Πορτογαλία), Creteil (Γαλλία) και Ponferradina (Ισπανία). Το 2007 πήρε μεταγραφή στην Ισπανική Malaga, στην οποία κατάφερε να στεριώσει για μια τετραετία πετυχαίνοντας αρκετά τέρματα. Βοήθησε την ομάδα του να ανέβει στην Primera Division, με σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του σε αυτή το γκολ που πέτυχε στην ήττα της ομάδας του απέναντι στη Ρέαλ Μαδρίτης σε ματς που έγινε στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Ταυτόχρονα χρίστηκε διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Μαρόκου.
Στην ΑΕΚ ήρθε το χειμώνα του 2011 ως προσωπική επιλογή του νέου τότε τεχνικού της Manolo Jimenez, στην ίσως τελευταία μεταγραφική περίοδο που η ΑΕΚ κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Υπέγραψε συμβόλαιο για 6 μήνες με προοπτική ανανέωσης. Με καλές συστάσεις να τον συνοδεύουν, επωμίστηκε άμεσα τον ρόλο του αντι-Τζιμπούρ (ο Αλγερινός επιθετικός είχε πρόσφατα αποχωρήσει με επεισοδιακό τρόπο για τον Ολυμπιακό) στις προσδοκίες των οπαδών της ομάδας. Προσδοκίες που δυστυχώς για την ΑΕΚ ο υψηλόσωμος Μαροκινός δεν κατάφερε στο ελάχιστο να δικαιολογήσει.
Βαρύς, αργός, άτεχνος, ράθυμος και εκτός παιχνιδιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς κάποιο στοιχείο που να τον κάνει να ξεχωρίζει στον αγωνιστικό χώρο, ο Baha δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΑΕΚ και να τη βοηθήσει, με τις συγκρίσεις με τον Τζιμπούρ να ακούγονται πλέον ως ανέκδοτο στα αυτιά των φίλων της ομάδας. Με την ΑΕΚ να παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη στο δεύτερο μισό εκείνης της σεζόν (τρανταχτή βέβαια εξαίρεση στα παραπάνω η συντριβή στο εκτός έδρας ματς με τον ΟΣΦΠ) ο Μαροκινός περιορίστηκε στο ρόλο του αναπληρωματικού σέντερ φορ, ρόλο τον οποίο κάλυψε διεκπεραιωτικά.
Έγραψε πάντως κι αυτός το δικό του μικρό κομμάτι στην ιστορία της ΑΕΚ . Ήταν το 82ο λεπτό του τελικού Κυπέλλου ΑΕΚ-Ατρόμητος όταν ο Baha με κοντινό πλασέ πέτυχε το 2-0 για την Ένωση, σφραγίζοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο την κατάκτηση του τροπαίου. Ήταν το πρώτο για την ΑΕΚ μετά από 9 χρόνια και το τελευταίο που έχει κατακτήσει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές…
Σε συνολικά 15 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, αυτό ήταν και το μοναδικό του τέρμα με τη φανέλα της ομάδας σε επίσημο ματς.
Το καλοκαίρι του 2012 η ΑΕΚ δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του και ο Baha αναζητεί αλλού την ποδοσφαιρική του τύχη. Οι επόμενοι ποδοσφαιρικοί του προορισμοί (η ισπανική Sabadell και η κινεζική Dalian Aerbin) είναι απολύτως ενδεικτικοί της συνεχιζόμενης αγωνιστικής του πτώσης…