Ούγκο Αλμέιδα

Ούγκο Αλμέιδα (Hugo Miguel Pereira de Almeida) – (2016/2017)


Ο διεθνής Πορτογάλος σέντερ φορ γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1984 στην Figueira da Foz και ξεκίνησε από την Β´ ομάδα της Πόρτο πριν προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα το 2003 και στην συνέχεια δοθεί διαδοχικά δανεικός σε Λεϊρία, Μποαβίστα (Πορτογαλίας) και Βέρντερ Βρέμης (Γερμανίας).
Το 2007 η Βέρντερ τον έκανε δικό της και κάπου εκεί αρχίζουν τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του: 3 χρόνια στην Βέρντερ με 63 συνολικά γκολ (για την τριετία 2007-2010) και άλλα 3 χρόνια (2010-2013) στην Τουρκία με την Μπεσίκτας με άλλα 47 γκολ τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Στην συνέχεια αγωνίστηκε σε Τσεζένα (Ιταλία), Κουμπάν Κρασνοντάρ, Ανζί (Ρωσία) και Αννόβερο 96 (Γερμανία). Ταυτόχρονα είχε σημαντική καριέρα (2004-2015) με την Εθνική ομάδα ανδρών της Πορτογαλίας με 57 συμμετοχές και 19 γκολ (πιο πριν είχε αγωνιστεί και σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας).
Στην ΑΕΚ ήρθε το καλοκαίρι του 2016 σε μια μεταγραφή που προκάλεσε αρκετή αίσθηση, αλλά ταυτόχρονα και απορία γιατί ήταν άγνωστο σε τι κατάσταση θα βρισκόταν πλέον ο παίκτης. Θα έλεγε κανείς ότι η πρεμιέρα του Αλμέιδα στην Super League σε ματς εναντίον της Skoda Ξάνθης στο ΟΑΚΑ (4-1 τελικό σκορ) ήταν μια μίνι περίληψη της καριέρας του στην ομάδα: πέτυχε γρήγορα 2 γκολ, το ένα μάλιστα εκπληκτικής ομορφιάς με σουτ – «κανονιά» εκτός περιοχής και στην συνέχεια… «έμεινε» από μέση και αντικαταστάθηκε. Γενικά έδειξε παίκτης με ξεχωριστή ποιότητα για το επίπεδο του Eλληνικού ποδοσφαίρου αφού ήταν ψηλός (1,91 μ.) και ογκώδης, δυνατός, με καλό σουτ, κεφαλιά και κάποιες ιδιαίτερες κινήσεις όπως στοπαρίσματα ή ακόμα και πάσες (!) με το στήθος, αλλά από την άλλη το βαρύ και κουρασμένο μέσα στα χρόνια σκαρί του δεν τον βοηθούσε πλέον και οι τραυματισμοί ήταν συχνοί. Ξεχωριστό και το παρουσιαστικό του, με διαφορετικά μαλλιά, με μουστάκι ή μούσι, σκουλαρίκια , ήταν παίκτης που σίγουρα δεν πέρναγε απαρατήρητος. Ιδιαίτερη στιγμή του στην ομάδα όταν στον ημιτελικό κυπέλλου με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ κλήθηκε στο τέλος για λίγα λεπτά να φορέσει την φανέλα και τα γάντια του τερματοφύλακα (!) αφού είχε αποβληθεί ο Ανέστης και η ΑΕΚ είχε πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές της. Τελικά πάντως γκολ δεν δέχτηκε και η ΑΕΚ προκρίθηκε.
Ξεκίνησε στην ΑΕΚ και κατά την σεζόν 2017-18, δείχνοντας αρκετά αδυνατισμένος και μάλιστα πέτυχε με πέναλτι και το πρώτο γκολ της Πρωταθληματικής αυτής χρονιάς, αλλά στην συνέχεια αποχώρησε για την Χάϊντουκ Σπλιτ. Στην συνέχεια έπαιξε άλλα 2 χρόνια στην Πορτογαλία για την Ακαντέμικα και το 2020 έκλεισε την αρκετά πλούσια καριέρα του.
Στην συνέχεια ακολούθησε την προπονητική, αρχικά σε πόστα στην Ακαντέμικα, ενώ το 2022 ανέλαβε την θέση του βοηθού του γνώριμού μας Ζοσέ Μοράϊς στην Σεπαχάν (Ιράν).