Χρήστος Αλμπάνης

Χρήστος Αλμπάνης – (2018/2023)


Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα στις 5 Νοεμβρίου 1994 και αγωνίζεται σαν πλάγιος επιθετικός.
Ξεκίνησε τη ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα Α.Σ. Μετέωρα και σε ηλικία 16 ετών πήγε στην Γερμανία για να ενταχθεί στις ακαδημίες της Βέρντερ Βρέμης. Έμεινε στην Βρέμη 3 χρόνια αγωνιζόμενος τον πρώτο χρόνο με την ομάδα Κ-17 και στη συνέχεια για δύο χρόνια με την ομάδα Κ-19. Εκεί συνυπήρξε και με τον πρώην Κιτρινόμαυρο Σωκράτη Παπασταθόπουλο που αγωνιζόταν τότε στην πρώτη ομάδα του Γερμανικού συλλόγου. Το 2013 υπέγραψε συμβόλαιο για έναν χρόνο στην Β’ ομάδα της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης και το 2014, επίσης για έναν χρόνο στην Β’ ομάδα της Φράϊμπουργκ, με αμφότερες να αγωνίζονται στις μικρότερες Γερμανικές κατηγορίες.
Στις 31 Αυγούστου 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω του την εμπειρία της Γερμανίας και υπέγραψε για 2 χρόνια στον Απόλλωνα Σμύρνης που τότε αγωνιζόταν στην Super League 2. Στην πρώτη σεζόν είχε μόνο 7 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο με 1 γκολ και 1 ασίστ . Στην επόμενη σεζόν 2016-17, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην ομάδα και να διακρίνεται. Ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες του Απόλλωνα στην επιτυχία της ανόδου στην Super League 1 πετυχαίνοντας 9 γκολ και δίνοντας 6 ασίστ. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα της Ριζούπολης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων αλλά τελικά ο Αλμπάνης ανανέωσε με τον Απόλλωνα Σμύρνης για ακόμα δύο χρόνια, δείγμα της σταθερότητας που τον διακρίνει.
Την επόμενη χρονιά, στις 22 Οκτωβρίου 2017, σημείωσε το πρώτο του γκολ στην Super League, στην εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ξάνθης και συνέχισε να σκοράρει συνεχόμενα για τις επόμενες δύο αγωνιστικές με Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννενα κάνοντας ένα σερί τριών αγώνων με γκολ και τραβώντας την προσοχή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Πέτυχε συνολικά σε εκείνη την σεζόν 8 γκολ με την φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης με κάποια από αυτά να είναι καθοριστικά για την παραμονή της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία. Τέτοια ήταν το γκολ στη νίκη απέναντι στη ανταγωνίστρια για την παραμονή ΑΕΛ και -κυρίως- το μοναδικό απέναντι στον Ολυμπιακό στις 22 Απριλίου 2018, στο 1’ ενός αγώνα που εξασφάλισε οριστικά την παραμονή της ομάδας στη Super League την προτελευταία αγωνιστική. Την επόμενη και τελευταία αγωνιστική, στο ματς που απονεμήθηκε στην ΑΕΚ ο Τίτλος του Πρωταθλήματος στην Ριζούπολη, ο Αλμπάνης δεν αγωνίστηκε πιθανόν λόγω των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει ανάμεσα στις δύο ομάδες για την μεταγραφή του.
Τελικά στα τέλη Μαΐου και μετά από βελτιωμένη προσφορά της ΑΕΚ, που χρειάστηκε να γίνει λόγω της εμπλοκής και άλλων ομάδων, όπως ο Ολυμπιακός, στην διεκδίκηση του 24χρονου επιθετικού, ανακοινώθηκε από τον Απόλλωνα Σμύρνης η μεταγραφή του στην ΑΕΚ έναντι 400 χιλ. Ο Αλμπάνης υπέγραψε στην «Ένωση» για 3 χρόνια, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, ενώ η πρώην ομάδα του διατήρησε ποσοστό μεταπώλησης 20% και το δικαίωμα προτεραιότητας σε περίπτωση που δινόταν δανεικός.
Στις 14 Αυγούστου 2018, έκανε το Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με την Κιτρινόμαυρη φανέλα, στην ιστορική εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Σέλτικ, στον κρίσιμο και δύσκολο Γ’ Προκριματικό γύρο του Champions League, μπαίνοντας σαν αλλαγή στα τελευταία λεπτά. Στην πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ είχε 17 συμμετοχές, σχεδόν όλες σαν αλλαγή, με 1 γκολ και 1 ασίστ, χάνοντας όμως όλους του αγώνες μέχρι και τον Νοέμβριο λόγω τραυματισμού που ήταν αποτέλεσμα της ευπάθειας του όταν ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα προπόνησης.
Στην περίοδο 2019-20 αγωνίστηκε σε 26 ματς με την ΑΕΚ, ξεπερνώντας τα 1000 αγωνιστικά λεπτά και έχοντας 2 γκολ και 1 ασίστ, χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών όπως και στην περίοδο 2020-21 με 29 ματς συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας 2 γκολ και 2 ασίστ. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, 6 μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του, υπέγραψε ανανέωση μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ο Χρήστος Αλμπάνης πλέον είχε βρει τον ρόλο του στην «Ένωση» σαν παίκτης που έρχεται από τον πάγκο όταν η ομάδα προσπαθεί να βρει και να ανοίξει χώρους απέναντι σε κλειστές άμυνες.
Το καλοκαίρι του 2021, αγωνίστηκε και στα δύο καταστροφικά ματς απέναντι στη Βελέζ Μόσταρ για τον Β’ Προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Στο πρώτο ματς στο Σεράγεβο ξεκίνησε βασικός και έδωσε την ασίστ στον Ανσαριφάρντ που άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ. Αντικαταστάθηκε στο 59’ από τον Τάνκοβιτς, όταν η «Ένωση» ήταν ήδη πίσω στο σκορ με 2-1. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μπήκε στο 80’ του αγώνα αντικαθιστώντας τον Λιβάϊ Γκαρσία με το ματς στο 0-0. Στα τελευταία λεπτά τραυματίστηκε παθαίνοντας βαριά θλάση σε μια εναέρια μονομαχία ενώ η σοκαριστική πτώση που είχε θα μπορούσε να του προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο κεφάλι. Παρά τον τραυματισμό του και καθώς η ΑΕΚ κυνηγούσε το γκολ που θα πήγαινε την αναμέτρηση στην παράταση, έμεινε στο γήπεδο παίζοντας συντηρητικά και στο 90+8’ ήταν αυτός που έκανε το γέμισμα μέσα στην περιοχή της Βελέζ για να σκοράρει τελικά ο Μάνταλος και να αναπτερωθούν οι ελπίδες των «Ενωσιτών» προσωρινά και μέχρι να έρθει ο αποκλεισμός στην διαδικασία των πέναλτι. Αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα της παράτασης από τον Σάκχοφ.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ ο μονοετής δανεισμός του στον Απόλλωνα Λεμεσού. Στην Κύπρο είχε 27 συμμετοχές και σκοράροντας 5 γκολ ήταν από τους καθοριστικούς παίκτες που οδήγησαν τον Απόλλωνα στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Στην λήξη του δανεισμού επέστρεψε στην Αθήνα και την ΑΕΚ. Ενσωματώθηκε στην ομάδα και πήρε μέρος στην σκληρή προετοιμασία υπό τις οδηγίες του νέου κόουτς της «Ένωσης» Ματίας Αλμέϊδα. Προσπάθησε να πείσει τον νέο προπονητή με σκληρή δουλειά αλλά έβγαλε ξανά τραυματισμούς και προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιήθηκε από τον Αργεντίνο κόουτς σαν αλλαγή στο εντός έδρας ματς απέναντι στον Βόλο που διεξήχθη στην Ριζούπολη. Η ΑΕΚ από το 19’ βρισκόταν πίσω στο σκορ με το γκολ του Ντέλετιτς και ο Αλμέϊδα δοκίμαζε ότι είχε στη διάθεση του για να «γυρίσει» το ματς. Ο Αλμπάνης μπήκε στο 82’ στη θέση του Γιόνσον με την ΑΕΚ να τα παίζει «όλα για όλα» για να αποφύγει την ήττα. Η ήττα δεν αποφεύχθηκε, όμως το τέλος της σεζόν βρήκε την ομάδα Πρωταθλήτρια και τα μοναδικά αυτά 8 λεπτά συμμετοχής «χάρισαν» στον Χρήστο Αλμπάνη το μετάλλιο του Πρωταθλητή.
Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτέλεσε ένα ηλεκτροσόκ, που έφερε τις αναγκαίες αγωνιστικές αλλαγές ώστε να κατακτήσει η ΑΕΚ το Πρωτάθλημα και μέσα σε αυτές ήταν και ο εκ νέου δανεισμός του Αλμπάνη, καθώς οι νέες μεταγραφές δεν του άφηναν χώρο για να έχει κάποιο ρόλο στην ομάδα. Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου οριστικοποιήθηκε ο δανεισμός του, χωρίς οψιόν αγοράς, στην Ανδόρα που αγωνιζόταν στην Segunda Division της Ισπανίας. Με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του εκεί, έπεισε τον σύλλογο να τον αποκτήσει πρόωρα τον Ιανουάριο του 2023 με κανονική αγορά, βάζοντας χρήματα στο ταμείο της ΑΕΚ που διατήρησε και ποσοστό μεταπώλησης 40%. Τελείωσε την σεζόν στην Ισπανία με εντυπωσιακά νούμερα καθώς σε 33 συμμετοχές είχε 4 γκολ και 5 ασίστ .
Ο Χρήστος Αλμπάνης ήταν και παρέμεινε ένας ταλαντούχος μεσοεπιθετικός που όμως υστερούσε σε δύναμη και έδειχνε να του λείπει ο χαρακτήρας που απαιτείται από τον παίκτη για να κάνει καριέρα σε μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ. Κέρδισε την συμπάθεια και την πίστη των φιλάθλων της «Ένωσης» χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να τις δικαιώσει. Η ευπάθεια του σε πολλούς και συχνούς μικροτραυματισμούς, του στέρησε την πιθανότητα να τον εμπιστευθεί η ομάδα και να στηριχθεί πάνω του για κάτι καλό. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα και πάντα συνεργάστηκε με την ομάδα συναινώντας αδιαμαρτύρητα στις επιλογές που αφορούσαν το ποδοσφαιρικό του μέλλον.