Αλέκος Σοφιανίδης

Αλέκος Σοφιανίδης – (1959/1969)

Ο Αλέκος Σοφιανίδης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1933 στην Κωνσταντινούπολη.
Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό σε διάφορα τμήματα του Ελληνικού σωματείου της Πόλης Πέρα Κλούμπ. Ταχύς και δυναμικός, αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης της ποδοσφαιρικής ομάδας και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης. Μεταγράφηκε στην Μπεσίκτας το 1948 και την περίοδο 1949-50 κατέκτησε με την ομάδα το τότε επονομαζόμενο Πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης. Μέγας λάτρης των σπορ και εραστής του αθλητισμού, συμμετείχε παράλληλα και στην μπασκετική ομάδα της Μπεσίκτας, δίνοντας όμως προτεραιότητα στις ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις. Σε αυτές διακρίθηκε ιδιαίτερα κάνοντας μεγάλη καριέρα και ανταμειβόμενος με την πρόσκληση και συμμετοχή του στην Εθνική Νέων της Τουρκίας.
Τα “Σεπτεμβριανά” του 1955 και η δύσκολη περίοδος που επακολούθησε για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, βάρυναν πολύ το κλίμα για τους εκεί Έλληνες και έδωσαν στον Σοφιανίδη το έναυσμα για σκέψεις μετεγκατάστασης στην μητρική Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτών των σκέψεων ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον παράγοντα της ΑΕΚ Γιώργο Τρανόπουλο με αποκλειστικό θέμα προβληματισμού την εύρεση τρόπου φυγής του από την Τουρκία και μεταγραφής του στην Ένωση. Οι δυσκολίες που συναντούσε το εγχείρημα ήταν πολλές και μπόρεσαν να υπερκεραστούν μόλις το 1958 όταν ο Σοφιανίδης ήρθε επιτέλους στην Αθήνα και την αγαπημένη του ΑΕΚ.
Η ΑΕΚ καταθέτει δελτίο του Αλέκου Σοφιανίδη στην ΕΠΟ το Σάββατο 17/1/1959 και ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Ομοσπονδία για την απελευθέρωση συμμετοχής του με την φανέλλα της Ένωσης. Ο Σοφιανίδης θα αγωνίζεται μόνο σε φιλικούς αγώνες ωσότου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Τούρκους και να ενσωματωθεί στο δυναμικό της ομάδας στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 1959-60 που συνέπεσε με την έναρξη της Α’ Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η έλευση του Γένε Τσάκναντι στον πάγκο της ΑΕΚ το 1962 θα επιφέρει και την αλλαγή θέσης για τον Κωνσταντινουπολίτη επιθετικό, αφού ο Ουγγρογερμανός προπονητής θα τον μεταθέσει στην θέση του αριστερού ακραίου οπισθοφύλακα, όπου ο Αλέκος Σοφιανίδης θα διανύσει το υπόλοιπο της καριέρας του στην Ένωση αναδεικνυόμενος σαν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που κάλυψαν ποτέ την συγκεκριμένη θέση. Με την φανέλλα της ΑΕΚ θα αγωνιστεί συνολικά 274 συμμετοχές κατά την διάρκεια των οποίων θα προλάβει να σημειώσει και 12 γκολ. Θα κατακτήσει με την ομάδα τα Πρωταθληματα των περιόδων 1962-63 και 1967-68 καθώς και τα Κύπελλα Ελλάδας των περιόδων 1963-64 και 1965-66 ενώ θα είναι βασικό στέλεχος της ομάδας που θα φτάσει μέχρι τον Προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1968-69.
Με την φανέλλα της Εθνικής Ελλάδας πραγματοποίησε 7 συμμετοχές, κάνοντας ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου 1959 εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ενώ φόρεσε το εθνόσημο για τελευταία φορά στις 10 Μαΐου 1967 όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Φινλανδία.
Το καλοκαίρι του 1969 αποχώρησε από την ΑΕΚ και αγωνίστηκε για την περίοδο 1969-70 στην ομάδα της Παναχαϊκής. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής εγκατέλειψε την ενεργό δράση περνώντας άμεσα στον χώρο της προπονητικής καθώς ήταν ήδη επαγγελματίας γυμναστής. Σαν προπονητής εργάστηκε σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας ενώ ανέλαβε για μικρό διάστημα και την ομάδα της ΑΕΚ στην διάρκεια της περιόδου 1973-74. Η προπονητική του καριέρα αναλώθηκε περισσότερο στις Εθνικές ομάδες όπου υπήρξε κατά καιρούς υπεύθυνος διαφόρων ηλικιακών κλιμακίων, βοηθός προπονητή στην Εθνική Ανδρών επί σειρά ετών ενώ χρημάτισε και πρώτος τεχνικός της ανδρικής Εθνικής ομάδας από τον Νοέμβριο του 1988 ως τον Μάρτιο του 1989, αντικαθιστώντας τον Μίλτο Παπαποστόλου και καθοδηγώντας την ομάδα σε 7 φιλικά ματς
Διατηρούσε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στην Αθήνα επί της οδού Αγίου Μελετίου.
Ο Αλέκος Σοφιανίδης έφυγε από την ζωή στις 6 Ιουλίου 2010 νικημένος από την επάρατη νόσο μετά από μακροχρόνια μάχη.