Αλεσάντρε “Γιάννης” Σοάρες

Αλεσάντρε “Γιάννης” Σοάρες – Alexandre Soares (2004/2006)
Επιθετικός, γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1973 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βραζιλία όπου έπαιξε στη Μποταφόγκο, Κρουζέιρο, Μόντες Κλάρος.
Το 1997 οι επαφές και διασυνδέσεις του τότε μεγαλομετόχου της Καλαμάτας Σταύρου Παπαδόπουλου με την Βραζιλιάνικη αγορά ποδοσφαιριστών, τον εντόπισαν και του πρότειναν να μεταγραφεί στην Ελλάδα. Δοκιμάστηκε από τον τότε προπονητή των Μεσσήνιων Μπάμπη Τεννέ και υπέγραψε μένοντας στην ομάδα για τέσσερα χρόνια.
Εγκλιματίστηκε σύντομα στο Ελληνικό περιβάλλον και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έμαθε να μιλά και την γλώσσα. Με την Καλαμάτα αγωνίστηκε σε 98 ματς σημειώνοντας 26 γκολ.
Όταν το 2000 η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Νίκου Γεωργέα από την “Μαύρη Θύελλα”, οι άνθρωποι της κινήθηκαν και για την απόκτηση του Σοάρες. Μάλιστα, οι δύο παίκτες επισκέφθηκαν μαζί τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ για να υπογράψουν τα συμβόλαια τους. Ο Γεωργέας μπήκε πρώτος στην αίθουσα και αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, και ο Σοάρες περίμενε την σειρά του, ενημερώθηκε ότι η μετακίνηση του ναυάγησε για άγνωστο λόγο.
Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το Ηράκλειο και η ομάδα του ΟΦΗ το 2001. Στην Κρήτη έμεινε μέχρι το 2004 καταγράφοντας 84 συμμετοχές και σημειώνοντας 20 γκολ. Το καλοκαίρι του 2004 ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του ΠΑΟ και ΑΕΚ. Τελικά ο προπονητής των “πράσινων” Σκάζνι εισηγήθηκε την αποκτηση άλλου επιθετικού και άνοιξε ο δρόμος του Σοάρες για την μεταγραφή στην ΑΕΚ, όπου μένει για τρία χρόνια έχοντας 53 συμμετοχές και 13 γκολ. Έλαβε επίσης μέρος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την “‘Ενωση” έχοντας 7 συμμετοχές και 1 γκολ.
Προσπάθησε επανειλημμένα να αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα αλλά τρείς φορές έπεσε θύμα της αλλαγής νομοθεσίας και της αύξησης των ετών παραμονής που απαιτούνταν για την χορήγηση της.
Το καλοκαίρι του 2006 αφήνει την ΑΕΚ και την Ελλάδα και μεταγράφεται στην Κύπρο, όπου αγωνίστηκε σε Ανόρθωση Αμμοχώστου (2006-2007), Αλκή Λάρνακας (2007-2008), Ερμή Αραδίππου (2008-2009) και Χαλκάνορα Ιδαλίου (2009-2010). Με την Ανόρθωση κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, με τον Ερμή το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και την άνοδο στην Α’ και με τον Χαλκάνορα το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και την άνοδο στην Β’. Το 2010 εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία 37 ετών.
Στην συνέχεια επέστρεψε στην Βραζιλία, όπου και ίδρυσε Ακαδημία Ποδοσφαίρου στο Μπέλλο Οριζόντε (τόπος καταγωγής της συζύγου του) στην οποία και απασχολείται δουλεύοντας με μικρά παιδιά και μαθαίνοντας τους τα μυστικά του ποδοσφαίρου.
Είναι γνωστός στην Ελλάδα με το παρατσούκλι “Γιάννης” που του “κόλλησε” από τα χρόνια της Καλαμάτας ο τότε προπονητής του εκεί Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο ίδιος “δέθηκε” τόσο με το προσωνύμιο αυτό που βάφτισε με το όνομα “Γιάννης” τον μικρό του γιό που γεννήθηκε στην Ελλάδα.