Βεριντιάνο Μαρσέλο

Βεριντιάνο Μαρσέλο (Veridiano Marcelo) – (1996/1998)

Ποιοτικός Βραζιλιάνος επιθετικός, από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Skoda Ξάνθης και με αρκετά καλή παρουσία και με την φανέλα της ΑΕΚ για δύο σεζόν.
Ο γεννημένος στις 30 Ιουνίου 1966 στο Σάο Πάολο επιθετικός, μεταγράφηκε στην Skoda Ξάνθη το 1989, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί στην Σάο Πάολο Βραζιλίας. Με την ομάδα της Ξάνθης έγραψε μεγάλη ιστορία. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέτυχε 4 γκολ σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος (το 1993 εναντίον του Πιερικού), ενώ πέτυχε το 100ο και το 200ο γκολ της Θρακιώτικης ομάδας. Για την περίοδο 1992-1993 πέτυχε 24 γκολ, ενώ συνολικά σε 7 χρόνια πέτυχε 75 γκολ στο πρωτάθλημα για την ακριτική ομάδα.
Ποδοσφαιριστής με ποιότητα και φαντασία στο παιχνίδι του, ήξερε να συνεργάζεται πολύ όμορφα με τους συμπαίκτες του και να συνδυάζει ουσία και θέαμα, πετυχαίνοντας αλλά και δημιουργώντας πολλά γκολ. Το καλοκαίρι του 1996 κάνει το μεγάλο βήμα, με την μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Έχει όμως την ατυχία να συμπέσει στο ρόστερ με πολύ καλούς επιθετικούς (Νικολαίδης, Μπατίστα, Κωστής), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να βρίσκει εύκολα θέση στην ενδεκάδα. Παρόλα αυτά, έχει καλή παρουσία και στην ΑΕΚ (συχνά ως “χρυσή” αλλαγή) και παίζει συνολικά 56 ματς για το πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας και 9 γκολ. Μεγαλύτερη στιγμή του στην ΑΕΚ το γκολ εναντίον του Ολυμπιακού στη Ν. Φιλαδέλφεια για την σεζόν 1997-1998 (νίκη της ΑΕΚ με 1-0), όταν είχε περάσει ως αλλαγή στο ημίχρονο (https://www.youtube.com/watch?v=T8Hd…layer_embedded).
Έφυγε από την ΑΕΚ το 1998 και στην συνέχεια έπαιξε αρχικά σε ΑΠΟΕΛ (ήταν κυπελλούχος Κύπρου το 1999) και μετά σε Κοζάνη, όπου έκλεισε την καριέρα του. Με την ΑΕΚ κατέκτησε 1 κύπελλο (1997) κι 1 Super Cup (1996).
Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε αρχικά με την προπονητική (σε Ελλάδα και Κύπρο) και στην συνέχεια έγινε ατζέντης ποδοσφαιριστών (έχει μάλιστα συνεργαστεί πολλές φορές με ελληνικές ομάδες).